Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Reprezentanți în Consiliul de Administrație. Organizarea și funcționarea Consiliilor de Administrație din unitățile de învățământ sunt reglementate de Regulamentul-Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul nr. 5079/2016 și Ordinul nr. 4619/2014. Prin aceste acte normative, Consiliile locale sunt obligate să își desemneze membri în Consiliul de Administrație (CA) al școlilor din subordinea administrativă. Printr-o adresă înaintată Consiliul local Luduș, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, prof. Alina Șofron și secretarul șef  Ligia Carmen Golban au solicitat legislativului local să își desemneze trei reprezentanți care vor face parte din Consiliul de Administrație al școlii în anul școlar 2019-2020. În ședința ordinară a Consiliului local, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan și avizat de Eugenia Giurgea, secretara orașului a fost aprobat de plen după ce consilierul local Kis Istvan i-a propus pe consilierii Carmen Petac, Szekely Zoltan-Levente și Enyedi Mihai să facă parte din Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Luduș.

 

 

Rectificare de buget. Pentru ședința ordinară a Consiliului Local Luduș din 29 octombrie, Liviu Popa, directorul Direcției Intervenții, Transport și Zone Verzi (DITZV) din Primăria orașului Luduș, a solicitat alocarea sumei de 277.000 de lei pentru realizarea următoarelor obiective: achiziția unei stații de așteptare pentru utilizatorii mijloacelor de transport în comun care va fi amplasată pe strada Republicii, în apropierea Școlii Gimnaziale nr. 1 (30.000 de lei), achiziția de tije pentru pubele de colectare selectivă (5.000 de lei), achiziția de lămpi pentru iluminatul public (15.000 de lei), achiziția a 30 de seturi compuse dintr-o masă și două bănci pentru Căminele Culturale din cartierele Gheja și Roșiori (15.000 de lei), reabilitarea iluminatului public în Parcul Primăriei (50.000 de lei), achiziția unei lame pentru deszăpezire (12.000 de lei), amenajarea curții de la sediul DITZV prin turnarea unui covor asfaltic (100.000 de lei), achiziția unui cilindru compactor pentru dotarea parcului auto de la DITZV (50.000 de lei). Consilierii locali au aprobat în unanimitate solicitarea făcută, sumele repartizate fiind destinate pentru trimestrul IV 2019.

 

 

Eveniment cultural. La sfârșitul acestei săptămâni, Primăria orașului Luduș, Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și Protopopiatul Ortodox Luduș, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a prezentat pe scena Casei de Cultură un eveniment cultural mult așteptat de spectatorii din oraș, o piesă de teatru, o adaptare scenică aparținând actorului Rudy Moca, după piesa Take, Ianke și Cadîr aparținând lui Victor Ioan Popa. Inițiativa acestui spectacol a aparținut preotului protopop Lucian Voșloban, iar regia actorului Rudy Moca. În cele șapte roluri au fost distribuiți tineri din Luduș, artiști amatori, dar talentați: Ionuț Gabriel Grec (Take), David Voșloban (Ianke), Andrei Bologa (Cadîr), Oana Ruxandra Vidru (Ana), Alex Mărginean (Ionel), Luisa Morar( Rachela), Alice Andreea Bologa (Safta). Spectacolul a avut loc duminică, 3  noiembrie, de la ora 17.00, în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanau” din Luduș, iar intrarea a fost liberă.

 

 

Loc nou de agrement în pregătire. Cartierul Luduș Est este situat în zona veche a orașului, acolo unde predominante sunt casele proprietate personală ale cetățenilor și unde nu există teren disponibil pentru realizarea de amenajări de interes public. Și totuși, ca o excepție care întărește regula, a fost identificat un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați situat pe strada Răsăritului, proprietatea cetățenilor Dorina și Nicolae Bularcă. Având în vedere că în cartier nu există un spațiu de recreere și știind că prin amplasarea sa a constituit cu ani în urmă un teren improvizat de minifotbal, Anca Năsăudean de la Serviciul IADP din Primăria orașului Luduș a propus achiziționarea, în domeniul public al unității administrativ teritoriale, de la cetățenii Dorina și Nicolae Bularcă a imobilului – teren situat în orașul Luduș, în suprafață de 1.000 de metri pătrați pentru amenajarea unui spațiu de recreere, iar achiziționarea se va face prin negociere directă, pornind de la prețul de piață.

 

 

Argumentele inițiativei

Pentru argumentare, Anca Năsăudean a citat articolul 286 din Anexa 4 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ: „Lista cuprinzând unele bunuri care aparțin domeniului public al comunei, al orașului sau al municipiului (…) 2. Piețele publice, comerciale, târgurile, oboarele și parcurile publice, precum și zonele de agrement (…)”. Achiziționarea se va face prin negociere directă, pornind de la prețul de piață. Pentru numirea comisiei care participă la negocierea prețului de achiziționare a imobilului a fost întocmit un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan și prezentat în ședința Legislativului local din 29 octombrie 2019. Din comisia de negociere a prețului de vânzare fac parte viceprimarul orașului , Kis Istvan ca președinte și directorul Direcției DITZV din cadrul Primăriei orașului Luduș, Liviu Popa ca reprezentanți ai Executivului. Pentru completarea comisiei cu membri ai Legislativului local s-au făcut trei propuneri. Paula Lucia Mihaela Stîna l-a propus pe Adrian Deteșan, Gelu Virgil Puia l-a propus pe Laurean Vlad Covaci, iar Kis Istvan l-a propus pe Szekely Zoltan-Levente, toate trei propuneri fiind aprobate în unanimitate. Procesul verbal întocmit de această comisie cu privire la negocierea prețului de achiziție a imobilului se va supune aprobării Consiliului Local în termen de 30 de zile de la înregistrare. Aflat într-un dialog cu cetățenii din cartierul Luduș-Est, primarul Cristian Moldovan a anunțat și momentul la care se va inaugura terenul de agrement: primăvara anului 2020.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button