Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Expozițiile de porumbei, păsări și animale mici continuă. Asociația „Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Luduș 2011” (Asociația) cu sediul în orașul Luduș, reprezentată prin președintele Teodor Sebastian Avram intră în cel de-al nouălea an de activitate cu rezultate foarte bune la nivel local și național. Pentru derularea în bune condiții a manifestărilor organizate, Asociația a solicitat Primăriei orașului Luduș încheierea unui protocol de colaborare pentru perioada 1 decembrie 2019 – 31 noiembrie 2020, cu scopul de a promova la nivel local, județean și național atât crescătorii de păsări și animale mici, cât și păsările și animalele acestora. Marius Dudilă, administratorul public al orașului a întocmit un raport de specialitate, primarul Cristian Moldovan a emis referatul de aprobare, necesare pentru inițierea proiectului de hotărâre. În ședința ordinară a Consiliului Local din 29 octombrie, aleșii locali au analizat cererea Asociației respective în temeiul articolului 2, litera e din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la Asociații și Fundații și au aprobat încheierea Protocolului de colaborare între Primăria orașului Luduș și Asociația amintită care, prin Teodor Sebastian Avram trebuie să: organizeze târgurile și expozițiile programate, să respecte legislația în vigoare și să deruleze activități de informare și promovare a activităților asociației. În același timp, Primăria se obligă să contribuie cu specialiști și să ofere consultanță de specialitate în organizarea acțiunilor specice; să pună în mod gratuit la dispoziția Asociației pentru organizarea unor târguri de păsări și animale mici, platforma betonată din fața Sălii de sport din strada Pieței în zilele de 5 ianuarie, 2 februarie, 1 martie, 5 aprilie, 3 mai, 6 septembrie, 4 octombrie, 1 noiembrie din anul 2020, precum și Sala de sport din strada Pieței în perioada 5-8 decembrie 2019 pentru organizarea ediției a VI-a a Expoziției de porumbei, păsări de curte și animale mici intitulată „Cupa Ardealului”.

 

 

Alei pietonale și parcări noi. Dezvoltarea în ritm accelerat al parcului auto din orașul Luduș a creat probleme noi și greu de rezolvat edililor și conducătorilor de unități economice. Chiar dacă în ultimii ani numărul locurilor de parcare s-a dezvoltat într-un mod de neimaginat nu cu mulți ani în urmă, criza parcărilor continuă chiar și la unitățile medicale din oraș. Managerul Claudia Uțiu și directorul financiar contabil de la Spitalul orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș Ramona Lechințan, au solicitat Primăriei orașului să aloce suma de 376.000 lei din bugetul local „pentru amenajarea de parcări, alei pietonale și acces auto pentru unele secții ale Spitalului”. Alocarea sumei solicitate a fost aprobată de consilierii locali pentru spațiile din strada Republicii nr. 72, Secția Boli Infecțioase și Compartimentul Îngrijiri Paliative; strada Republicii nr. 63, Secția Chirurgie Generală și strada Policlinicii nr. 2, Ambualtoriul de specialitate. Rectificarea bugetară a fost solicitată cu suplimentare pentru trimestrul IV 2019.

 

 

Bani pentru învățământ. În raportul de specialitate întocmit de Maria Suciu, șef birou „Buget, Finanțe, Contabilitate, Resurse Umane” (BFCRU) din cadrul Primăriei orașului Luduș, pentru rectificarea bugetului local este prevăzută suma de 3.321.000 lei care a fost repartizată orașului Luduș din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale potrivit prevederilor art. 1 din HG nr. 752/2019.  Văzând necesitățile unităților de învățământ din oraș, Executivul primăriei a propus și Legislativul a aprobat suma de 470.000 lei pentru: Școala Gimnazială nr. 1, suma de 180.000 lei este necesară amenajării aleilor pietonale și a parcărilor de la corpurile de clădire nr. 1, 2 și 3; La Grădinița „Căsuța Fermecată” se amenajează căile de acces și aleile pietonale la trei corpuri de clădire. Suma necesară, 200.000 lei; Pentru Liceul Tehnologic nr. 1 se alocă suma de 90.000 lei pentru amenajarea terenului de sport din curtea liceului cu un covor asfaltic și trotuar din dale vibropresate amenajat în parcul situat în spatele clădirii principale.

 

 

Rate pentru buldoexcavator. Printr-o adresă trimisă Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș, Liviu Popa, directorul Direcției „Intervenții, Transport, Zone Verzi” (DITZV” din aceeași instituție a solicitat efectuarea demersurilor necesare pentru achiziționarea unui buldoexcavator nou necesar lucrărilor executate de către DITZV. Necesitatea achiziției este argumentată de Liviu Popa: „DITZV desfășoară activități de întreținere, reparații și amenajări a domeniului public precum și diferite lucrări necesare în buna gospodărire și administrare a orașului. În vederea atingerii acestor obiective se impune achiziționarea unui buldoexcavator care să servească la executarea lucrărilor”. Între caracteristicile principale ale noului utilaj amintim doar câteva: MOTORUL turbodiesel trebuie să aibă capacitatea cilindrică de 4200-4500 cmc cu o putere de 70-75 kw (90-100 CP) cu norma de poluare  Stage III B fără adaos de Ad Blue și posibilitatea de lucru în condiții de temperaturi scăzute minus 30 de grade. TRANSMISIA/ CUTIA DE VITEZE cu schimbare manuală sincronizată a vitezelor, 4 trepte de viteză în față și 4 în spate; schimbarea sensului de mers în sarcină; viteza maximă de deplasare 45 km/h; diferențial cu blocare 100% acționat din cabină. DIRECȚIA hidrostatică cu cilindru cu dublă acțiune montat în spatele punții pentru protecție împotriva loviturilor, calandru frontal în întregime din fontă cu rol de contragreutate și de protecție a componentelor motorului. ECHIPAMENTUL EXCAVATORULUI braț monobloc puternic curbat ce permite săparea peste obstacole și încărcarea direct în camion; braț de excavare extensibil, telescopic, cu extensie exterioară de ghidare pe patru laturi cu posibilitate de reglare pentru preluarea uzurii, nu necesită ungere; adâncimea de săpare 6-6,5 m; distanța de excavare pe orizontală 6,5-7 m. MASA OPERAȚIONALĂ – greutate totală 8000-9000 kg cu o cupă multifuncțională cu furci, braț de excavare extensibil. COTE DE GABARIT: lățime 2300-2400 mm; lungime de transport cu brațul blocat 6000-6200 mm; înălțime cabină 2800-2850 mm; ampatament 2100-2200 mm; gardă la sol 420-450 mm; capacitatea rezervorului de combustibil 130-150 l. Ca atașamente suplimentare: instalație hidraulică de tip „double acting” pentru atașamentele de lucru; sistem de cuplare rapidă față-spate; tocător vegetal; perie pentru asfalt. Garanția utilajului, minim 24 de luni. Liviu Popa estimează că valoarea totală a achiziției poate ajunge la 450000 lei, iar modalitatea de plată este cu trei rate. Prin HCL nr. 158/24 septembrie 2019 a fost alocată suma de 110000 lei pentru plata avansului aferent anului 2019 ca primă rată. Diferența de bani se achită în anul 2020 în două rate egale scadente la 31 martie și 30 iunie. Referatul de necesitate a fost inclus în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Primăriei orașului Luduș și a fost aprobat de aleșii locali.

 

 

Lucrări la Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș. În ședința ordinară a Consiliul Local Luduș din luna octombrie, directorul Liceul Tehnologic nr. 1, Claudiu-Corneliu Ciucă și Ramona Zareczky, contabil șef, au prezentat un referat prin care au solicitat rectificarea bugetului local„având în vedere necesitatea realizării unor lucrări de reparații la diverse obiective din curtea unității noastre, unde elevii desfășoară activități în aer liber, precum și posibilitatea finanțării acestora de la bugetul local”.  Concret, suma de 90.000 de lei solicitată se alocă pentru un covor asfaltic pe terenul de sport din curtea liceului și pentru pista de alergare, suma estimată fiind de 75.000 lei. Pentru repararea trotuarului pavat cu dale din spatele clădirii liceului este nevoie de suma de 15.000 lei. Consilierii locali au aprobat modificările în buget care constau în majorarea cu suma de 90.000 lei la titlul 20 – Bunuri și servicii, art. 20.02 – reparații curente.

 

 

A apărut o „Panseluță” în Luduș. În luna ianuarie 2019, Consiliul local Luduș a acceptat donația terenurilor din intravilanul orașului, în suprafață de 2659 mp. Donația a fost făcută de cetățenii Elena Man și Lucian Păsăroiu. În referatul de aprobare la Proiectul de hotărâre privind alipirea imobilelor aparținând orașului Luduș, primarul Cristian Moldovan precizează că „După efectuarea înscrierilor în evidențele de publicitate imobiliară, autoritatea locală a demarat procedura de alipire a imobilelor, acestea formând un nou imobil – Strada Panseluțelor”. În raportul de specialitate la proiectul amintit, Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș spune că „Se impune trecerea imobilului rezultat în urma alipirii, cu numărul cadastral 57946, din domeniul privat al orașului Luduș în domeniul public al orașului, cu destinația de drum, urmând a fi inventariat în domeniul public al orașului”. În conformitate cu Hotărârea Consiliului local Luduș nr. 138 din 26 mai 2009, corpul de proprietate nou va purta numele de „Strada Panseluțelor”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button