Noutati

Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

 

SCHIMBARE DE DESTINAȚIE. În luna noiembrie 2014, Ambrus Vilmos, protopopul parohiei Romano-Catolice Luduș a adresat Primăriei orașului Luduș și Consiliului Local o solicitare privind schimbarea destinației clădirii în care a funcționat Școala Primară „Petofi Sandor”. În argumentarea sa, preotul Ambrus Vilmos a menționat că în anii 2007-2009 la clădirea școlii s-au făcut ample lucrări de renovare: instalarea a două centrale termice și caloriferele aferente în toate încăperile; refacerea în totalitate a acoperișului; schimbarea streșinilor și a jgheaburilor de scurgere a apelor pluviale. Devizul acestor lucrări s-a ridicat la valoarea de 100000 franci elvețieni care a fost donată de Asociația Parohiilor din Oberboren, Niederwill, de Gossao Flawil Kiwanisclub și Polyban Uzwil. Mai mult, lucrările de renovare la acoperiș au fost executate de elevii unei școli profesionale din Elveția.După reparațiile efectuate, din cauza numărului insuficient de elevi, ISJ Mureș nu a mai cuprins Școala Primară „Petofi Sandor” în rețeaua școlară pentru anul școlar 2015/2016, aceasta fiind desființată. În urma solicitării preotului paroh Ambrus Vilmos, Consiliul de administrație a ISJ Mureș „și-a dat ACORDUL în vederea schimbării destinației „Școlii Generale Petofi Sandor din cartierul Roșiori, în Centru cultural religios”. Documentația a fost înaintată Ministrului Educației și Cercetării Științifice care a decis „ schimbarea destinației clădirii în care a funcționat Școala Generală „Petofi Sandor” și a unei părți de teren (….) din spațiu de învățământ, în spații necesare desfășurării activităților specifice unui centru cultural-religios, centru care va fi administrat de către Parohia Romano-Catolică din Luduș”. Consiliul Local a aprobat proiectul de hotărâre pentru schimbarea de destinație a clădirii.

 

Scoala Rosiori

 

CONCURS DE TIR VÂNĂTORESC. În luna decembrie s-a încheiat încă o ediție, a VII-a, internațională a „Cupei 19 decembrie”organizată de Clubul Sportiv de Tir Vânătoresc Luduș. Competiția s-a desfășurat în cadrul probei „sporting” pe Poligonul „Opriș Tiberiu” din cartierul Roșiori și a cuprins o probă de 100 de talere. Au participat sportivi din nouă orașe din România și Ungaria, mulți dintre ei câștigători la concursuri desfășurate în țară și străinătate. După desfășurarea primei manșe, Losonczi Zoltan a avut cel mai bun rezultat (20 de talere sparte) urmat de Florin Urcan (18) și Vasile Borhidan (17). La sfârșitul celei de-a treia serii, Losonczi era încă în frunte cu un avans de trei talere în fața lui Urcan și Borhidan, dar în ultima manșă aceștia au spart câte 20 de talere față de Losonczi cu 17 talere și astfel s-a ajuns la un baraj în trei. După cele 25 de talere, arbitrii Fekete Kovacs Levente și Horvath Arpad au consemnat clasamentul final în care pe primul loc s-a clasat Florin Urcan (Luduș) urmat de Vasile Borhidan (Satu Mare), Losonczi Zoltan (Tîrgu Mureș), Gajdacs Gyorgy (Ungaria), Ioan Sârbu (Lugoj), Ioan Mihuț, Ștefan Mihuț (ambii Dej), Flaviu Radu (Lugoj), Mihai Pop (Câmpia Turzii) și Ovidiu Dragoș (Cluj-Napoca). Primilor clasați li s-au acordat diplome și cupe.

 

DSC09760

 

VALIDARE DE MANDAT. În urma decesului consilierului local Pap Andrei, legislativul local a luat la cunoștință de încetarea de drept a mandatului de consilier al celui numit mai sus. Locul său a fost ocupat, conform adresei trimise de Organizația Județeană Mureș a Uniunii Democrate Maghiare din România din 7 decembrie 2015, de Hajdu Robert Lajos supleant pe lista de candidați pentru alegerile locale din anul 2012. În ședința Consilului Local din 15 decembrie a fost validat mandatul de consilier local și numirea în Comisia de specialitate „Administrarea Domeniului Public și Privat și Administrație Publică Locală a consilierului Hajdu Robert Lajos, care a depus jurământul în fața colegilor săi. Hajdu Robert Lajos este absolvent al Liceului Industrial din Luduș, promoția 1996 și al Facultății de Management din Brașov, promoția 2008. Este căsătorit din anul 1999, cu învățătoarea Hajdu Edit și este tatăl a doi copii, Brigitta Evelin, născută în 2007 și David Lajos, născut în 2009. În prezent conduce o afacere proprie și este membru UDMR din 2003.

 

DSCF6701

 

SENTINȚĂ. În ședința Consiliului Local, din luna octombrie 2015, consilierii au luat la cunoștință de o datorie pe care orașul trebuie să o achite în cel mai scurt timp. În această situație, Primăria orașului este obligată la plata sumei de 1655140 lei către SC Drumuri și Poduri Mureș SRL. Suma se compune din valoarea lucrărilor executate conform contractelor din anul 2012 pentru realizarea canalizării menajere din nordul orașului în valoare de 778720 lei, neachitată; penalități de întârziere în valoare de 866563 lei și cheltuieli de judecată – 9858 lei. Pentru că se apropie termenul scadent de acoperire a datoriei către SC Drumuri și Poduri Mureș SRL este nevoie de rectificarea bugetului local prin majorarea pe partea de venituri la contul „Subvenții de la bugetul de stat pentru finanțarea unor cheltuieli urgente și plata arieratelor” cu suma de 1655000 lei pe trimestrul IV și majorarea cu aceeași sumă pe partea de cheltuieli la subcapitolul „Canalizarea și tratarea apelor reziduale cu aceeași sumă și pentru același trimestru. Consiliul Local a aprobat rectificarea de buget solicitată de Executiv.
În ședința CL din 28 decembrie 2015, s-a înregistrat încă o rectificare a bugetului local după ce Administrația Județeană a Finanțelor Publice a făcut cunoscut că pentru orașul Luduș s-a repartizat suma de 1655140 lei din fondul de rezervă a Guvernului pentru achitarea arieratelor înregistrate și raportate la 30 noiembrie 2015. În această situație se majorează contul „Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului local” și se diminuează contul „Subvenții de la bugetul de stat pentru finanțarea unor cheltuieli urgente” cu suma de 1655140 lei. De asemenea se majorează contul „Canalizarea și tratarea apelor reziduale” cu suma de 140 lei. Rectificarea bugetară a fost aprobată de Consiliul Local.

 

CL3

 

CONTRACTE. Un proiect de hotărâre obișnuit pentru sfârșitul de an este cel prin care se propune reînnoirea contractelor de închiriere pentru terenurile aparținând domeniului public și privat al orașului Luduș pe care sunt construite garaje auto. Referatul întocmit de Gabriela Fleșar de la Compartimentul „Domeniu Public” este însoțit de un tabel nominal cu persoanele care dețin garaje aflate pe proprietatea de stat. Cele 273 de persoane sunt evidențiate cu datele de identificare și cu suma de plată pentru anul 2016; chiria stabilită fiind de 10 lei/mp/an stabilită prin HCL nr. 84/2009 în baza art. 123 din Legea 215/2008 a Administrației Publice Locale: „Consiliile locale hotărăsc ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat să fie închiriate”.

 

DSCF7076

 

ZIUA CULTURII ROMÂNE. În săptămâna 11-17 ianuarie 2016 Primăria orașului și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a organizat o serie de activități cu ocazia sărbătoririi „Zilei Culturii Naționale”. Marți, 12 ianuarie de la ora 12, Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” a pregătit tema „Eminescu – din valurile vremii”.
Miercuri, de la ora 12, Școala Gimnazială nr. 1 au prezentat creații literar-artistice din opera lui Ioan Luca Caragiale, Ion Creangă și Mihai Eminescu. Joi, 14 ianuarie de la ora 13 Liceul Tehnologic a prezentat un medalion artistic și literar din creația eminesciană. Cele trei evenimente au avut ca loc de desfășurare Casa de Cultură. Biblioteca orășenească a inițiat o dezbatere cu tema „Misterul morții lui M. Eminescu” joi la ora 15,30. Vineri, 15 ianuarie de la ora 15, a avut loc un moment solemn la statuia poetului Mihai Eminescu din Parcul Primăriei, iar de la ora 17 a fost prezentată piesa de teatru „Hoțul de mărgăritare” de Valeriu Anania, pe scena Casei de Cultură. Au interpretat Sebastian Cioban, Vlad Grec, Ionuț Grec, Adrian Sălăgean, David Voșloban, Andreea Pal, Denisa Madac și Alex Moldovan, în regia lui Emanuel Petran, actor la Teatrul Național Cluj-Napoca. Tinerii interpreți sunt membrii ai Grupului de Inițiativă pentru Tineri al Protopopiatului Ortodox Luduș și elevi de la Liceul Tehnologic Luduș. Seria de activități închinate Zilei Culturii Naționale s-a încheiat duminică, 17 ianuarie de la ora 12,30, la Biserica ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Luduș cu un concert al cenaclului „Lumină lină” condus de părintele Cătălin Dumitrean de la Sibiu.

 

 

 

 

A consemnat
IOAN ANDREIU BORGOVAN

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button