Noutati

Plantația de mur de la Luduș – multă muncă și multe statisfacții pentru Florin Mateiu

 

Florin Mateiu este un tânăr ludușean care, după declinul industriei locale a ales să plece din oraș pentru a-și asigura un viitor decent. S-a oprit la Cluj-Napoca unde a devenit instructor auto, apoi s-a angajat la o firmă de securitate unde a montat sisteme de alaramă, a fost apreciat la locul de muncă și a dat dovadă de seriozitate și corectitudine. La Cluj-Napoca și-a găsit aleasa inimii cu care s-a căsătorit și se părea că viața lui s-a așezat pe un drum fără urcușuri și coborâșuri. Dar, după o vreme se simțea agresat de poluarea și agitația marelui oraș, mai ales după ce s-a ales cu un astm bronșic și cu o rinită de toată frumusețea. A luat o hotărâre înțeleaptă  și s-a întors în orașul natal, Ludușul mai așezat și mai puțin poluat.

Casă, dulce casă…

Florin Matei este singur la părinți și se știe că „casa părintească nu se vinde”. Pe strada N. Grigorescu la nr. 152 îl aștepta Claudian Mateiu , tatăl, casa și grădina care se întinde spre câmp și spre strada Brusturelului. Revenirea la Luduș implică renovarea casei și găsirea locurilor de muncă pentru Florin și pentru soția sa care își găsea greu delucru în domeniul său. „Atunci am decis să inițiem o afacere de familie, să facem ceva care în câțiva ani, dacă va fi să fie, să ne poată susține un trai decent. Recunosc că atunci nu ne-am gândit că va fi ceva ieșit din comun” spune Florin Mateiu.

 

 

THORNFEE și TRIPLE CROWN

Ca o definiție de dicționar, murul este o spec ie de plantă perenă din genul Rubus, familia Rozacee, cu tulpina spinoasă, frunze palmat-compuse, flori albe sau roz și fructe comestibile. Până la vizita la plantația din str. Nicolae Grigorescu știam că murul este o plantă târâtoare sau agățătoare care crește pe miriști, pe malurile râurilor sau pe calea ferată și are o productivitate modestă, dar acum trebuie să îmi schimb viziunea. În urmă cu cinci ani, Florin Mateiu a cumpărat primii 100 de butași de mur de la un producător din Oradea. Atunci erau destul de scumpi, 8 lei firul pentru  că cele două soiuri, Thornfee și Triple Crown sunt altoiuri de mare productivitate. „După ce am plantat prima sută, aici în grădină, mi-am dat seama că chiar ar fi o șansă de a dezvolta plantația”, spune Florin. Oamenii îi încurajau, îi felicitau pentru opțiunea lor și chiar aveau nevoie de o încurajare. Murul, noua cultură era o ciudățenie care înlocuia obișnuitele parcele cu porumb, grâu sau legume. Ba, mai mult un vecin l-a întrebat ce plantează acolo. I-a răspuns că mure.„ Cum, pui rugi, nu sunt destule pe ștrecul căii ferate?” Când i-a spus și prețul plătit pe ele și că după aceea va trebui să facă spaliere ca pentru vița de vie, omul l-a privit cu neâncredere și a râs. Asta l-a ambiționat și mai tare pe Florin. „Las că veți vedea voi că cine râde la urmă, râde mai bine”.

Plantația se extinde

În următorul an a mai cumpărat o sută de butași și în al treilea an a plantat toată grădina și a mai luat în arendă o grădină învecinată. Acum a ajuns la o suprafață de 50 ari cultivată cu mur și zmeură cu soiuri de calitate. Thornfee este un soi semitimpuriu și nu are multe semințe, este mai rezistent la transport și mai apreciat de cumpărători. Soiul Triple Crown este ceva mai nou, a apărut doar de vreo zece ani pe piața americană. Acolo, în zona statului Ohio sunt fermieri care au sute de hecatre de mur. Acolo, recoltarea se face cu combine incredibile, dar care costă enorm și totuși, rentează în cazul plantațiilor mari. În al cincilea an de producție rezultatele sunt bune, dar în viitor dezvoltarea stă sub semnul întrebării, dar nu pentru că munca îl sperie, nu, nici vorbă.

 

 

Tragedia producătorului

Din nefericire marea problemă a producătorului român este valorificarea producției. Pământul este mănos, clima favorabilă, oamenii sunt harnici, dar recoltele bogate nu își găsesc de multe ori drumul spre piață, spre cumpărători. Deși fructele sunt de foarte bună calitate, mari, proaspete și cultivate cât mai aproape de condițiile cerute de „bio”, accesul la supermagazine este barat de contractele încheiate cu furnizori din străinătate. Și atunci, un producător autohton cum esteFlorin trebuie să piardă un timp prețios vânzând cu amănuntul în Cluj-Napoca și în Tîrgu Mureș. Anul acesta nu a fost prea ușor, dar ce va fi anul viitor când producția estimată este de trei ori mai mare? O soluție ar fi o microîntreprindere de prelucrare care ar fi rentabilă cu siropuri, sucuri, lichior sau dulceață, dar investiția este cam mare. Crescând suprafața cultivată, crește și recolta și alături de Florin și de tatăl Claudian va fi nevoie și de mînă de lucru.

Proprietățile murelor

Pe lângă bucuria de a savura un fruct deosebit, preparat în mai multe feluri, murul are și câteva proprietăți care contribuie la tonifierea organismului: Întărește oasele și sistemul imunitar; Are efect antioxidant; Detoxifică ficatul; Combate constipația și ameliorează hemoroizii; Scade colesterolul rău și accelerează vindecarea rănilor; Protejează ochii și previne cancerul și anemia. În lucrarea „Ludușul – plantele din orizontul local” Antoniu – Ioan Berar și Marcela Berar scriu că „Murele sunt un bun întăritor al organismului, ușor laxativ. Acestea au o valoare energetică scăzută, dar sunt valoroase în alimentație datorită conținutului de acid ascorbic, acizi fenolici și substanțe minerale”. Să ne bucurăm, așadar, că un ludușean curajos ne oferă un dar de valoare din farmacia naturii. Despre cultura de zmeur într-un număr viitor.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button