ZI DE ZI – Ioan A. Borgovan
La Luduș, omagiu Armatei Române
Pentru a marca evenimentele importante din istoria României, Primăria orașului Luduș și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a organizat activitățile de omagiere a Armatei Române la Monumentul ostașului Român din Parcul Primăriei.
În 25 octombrie 1944, Armata Română desăvârșea un moment important în istoria României, biruință realizată prin fapte de eroism și sacrificii umane și materiale imense. Eliberarea Ardealului de Nord răpit României prin Dictatul de la Viena și prin acest ultim efort militar eliberarea întregii țări de sub ocupația străină avea să devină Ziua Armatei Române. Momentul 25 octombrie venea după ce Armata Română pierduse peste 640000 de militari în campania din Est. „Ziua de 25 octombrie a fost declarată începând cu anul 1959 ca fiind Ziua Armatei Române, de atunci fiind sărbătorită în fiecare an de oștirea și cetățenii României”, ne-a declarat col (r) Sever Popovici, șeful Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Luduș.
Ceremonialul din Parcul Primăriei
Începând de la orele dimineții la Monumentul Ostașului Român s-au auzit acordurile marșurilor solemne și ale cântecelor patriotice care au dat semnalul ceremonialelor militar și religios din frumoasa zi de octombrie. Prezența unui mare număr de elevi veniți cu profesorii lor a animat atmosfera solemnă adusă de ofițerii în rezervă veniți la sărbătoare. General (r) Gheorghe Popa, General (r) Ioan Stan, coloneii (r) Sever Popvici, Valeriu Cecălăcean, Ioan Rusu, Todea Ispas și Plt. adj. Gheorghe Stoica. Alături de ofițerii în rezervă au fost prezenți Cms. Leonid Frandeș, comnadantul Poliției orașului, Slt. Dragoș Claudiu Covaciu de la Plt. 1 Jandarmidin Inspectoratul de Jandarmi „Col. Sabin Motora” și Nicolae Cotta, șeful Poliției locale. Conform unei bune tradiții, Ovidiu Dancu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș și profesorul universitar dr. Adrian Șimon au fost alături de primarul Cristian Moldovan, viceprimarul Kis Istvan și oficialitățile locale, Liviu Botezan, Marius Dudilă, Sebastian Căpușan, Cornel Luca, Gelu Puia, Ioan Rad, Adrian Deteșan, Ioan Șopterean, Claudiu Ciucă, Carmen Petac, Szekely Zoltan, Adrian Banea, Andronic Stoica, Tiberiu Orban.
Ceremonialul a fost deschis prin intonarea Imnului Național al României după care preoții ortodocși protopop Lucian Voșloban , Ilie Dăian, Constantin Savu și Viorel Ormenișan au oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor, după care col. (r) Sever Popovici a vorbit despre semnificația Zilei Armatei Române: „Ne aflăm aici pentru a cinsti oștirea României care de-a lungul istoriei noastre milenare a dat nenumărate jertfe pentru apărarea teritoriului, independenței, suveranității și drepturilor acestei țări. Dintotdeauna armata României a fost devotată națiunii române, a fost în slujba țării și i-a apărat interesele”. Despre jurământul militar depus de fiecare ostaș, col. (r) Sever Popovici a spus: „Intrând în rândurile oștirii române, fiecare cetățean, indiferent pentru ce rol este angajat,depune jurământul de credință față de țară și poporul ei. În România există multe funcții și posturi publice în care ocupanții vremelnici ai acestora depun jurământ. Dar singurul jurământ prin care cel care îl depune, prin jurământul militar, cetățeanul român se angajează să-și apere țara chiar cu prețul vieții. De asemenea el jură să respecte Constituția, legile Țării și regulamentele militare, obligație pe care o respectă toată viața. Și, spre deosebire de alte tipuri de jurăminte, cel militar este pentru totdeauna, indiferent că este militar în activitate sau în rezervă, indiferent de gradul, funcția sau poziția pe care o deține la un moment dat”. Despre armata română de azi, col. (r) Sever Popovici a afirmat că „ O țară, pentru a fi respectată în lume, pe lângă o economie dezvoltată și conducători înțelepți și patrioți, are nevoie și de o armată puternică, bine pregătită și înzestrată. Din păcate, la această dată nu prea le avem pe nici unele dintre aceste condiții. În situația internațională complicată în care ne găsim, ar fi necesar să avem un număr mare de cetățeni pregătiți, instruiți și gata să-și apere țara. Doar cu militarii profesioniști pe care îi are armata acum, România nu are capacitatea de a-și apăra în integralitate teritoriul. Bazându-ne pe ajutorul pe care l-am putea primi de la partenerii externi, nu putem fi siguri că ne apărăm independența și suveranitatea națională. Istoria ne-a dovedit că alianțele și înțelegerile realizate pe timp de pace nu au avut continuitate și pe timp de război, acestea putând fi abandonate sau desființate în funcție de interesele de moment ale partenerilor. Ca urmare, este necesar ca în continuare România să aibă o armată puternică, cu oameni devotați interesului național”și a încheiat cu urarea „Trăiască în veci Armata României!”.
Depuneri de coroane de flori
La încheierea ceremonialului militar și religios au depus coroane de flori cu tricolorul românesc Consiliul Județean Mureș, Primăria și Consiliul local Luduș, ANVR – filiala Luduș, reprezentanții Ministerului de Interne, Instituțiile de învățământ din oraș, Serviciul fiscal orășenesc, Spitalul orășenesc „Dr. Valer Russu”, Tereos România, Aquaserv Luduș, Comunitatea Sânger prin col. (r) Todea Ispas și Teofil Petrovan, precum și formațiunile politice PSD, PNL, UDMR și PMP. După depunerea coroanelor de flori, Dorin Grama, moderatorul activităților din Parcul Primăriei din Luduș a solicitat asistenței să păstreze un moment de reculegere în memoria militarilor căzuți la datorie pe toate câmpurile de luptă.
A consemnat
Ioan A. BORGOVAN
Sursa: ZI DE ZI – www.zi-de-zi.ro
CUVÂTUL LIBER – Mircea Gheborean
LA LUDUȘ, FESTIVITATE DE ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI
25 OCTOMBRIE, ziua când, în anul 1944, ostașii Armatei României au izbândit, în urma unor eroice bătălii să refacă unitatea neamului românesc și integritatea teritoriului românesc, grav ciuntite prin Al Doilea Dictat de la Viena (30 august 1940), a fost celebrată la Luduș și în acest an 2019, printr-un ceremonial organizat de Primărie, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Protopopiatul Ortodox, la Monumentul Ostașului Român. Ludușenii prezenți la festivitate, majoritatea elevi ai Școlii „Ioan Vlăduțiu” și ai Liceului Tehnologic, i-au primit cu aplauze pe Ovidiu Dancu, vicepreședinte al C.J. Mureș, pe primarul Ioan Cristian Moldovan, viceprimarul Kis Istvan, pe generalul maior (r) Gheorghe Popa, generalul (r) Ioan Stan, plt. adj. Gheorghe Stoica, col. (r) Todea Ispas, de la Filiala Mureș a ANVR, col. (r) Sever Popovici, col. (r) Rusu Ioan, col. (r) Gheorghe Popa, col. (r) Valeriu Cecălăcean, de la subfiliala Luduș a ANVR, pe prof. univ. dr. Adrian Șimon, prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Mureș, pe comisarul-șef Leonid Frandeș, comandantul Poliției Luduș, Dragoș Covaciu, șeful Jandarmeriei Luduș, Nicolae Cotta, șeful Poliției Locale Luduș.
În coordonarea domnului Dorin Grama, directorul Casei de Cultură, festivitatea a început cu intonarea Imnului Național al României „Deșteaptă-te, române”. A continuat cu slujbele de Te Deum și de Pomenire a eroilor Armatei României, oficiate de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții parohi Ilie Dăian, Viorel Ormenișan și Constantin Savu. În acordurile „Imnului Eroilor”, la Monumentul Ostașului Român au fost depuse coroane de flori de către reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș, Primăriei Luduș, subfilialei Luduș și filialei Mureș a ANVR și ANCM RR, Ministerului Afacerilor Interne, ai instituțiilor de învățământ din oraș, Serviciului Fiscal, Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Societății Tereo, SC. Aquaserv, ai comunei Sânger, ai organizațiilor locale ale PSD, UDMR, PNL, PMP.
A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN
Sursa: CUVÂTUL LIBER – www.cuvantul-liber.ro