Noutati

Protest inedit al părinților elevilor din Clasa I A de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”

 

Timp de mai bine de două săptămâni, elevii unei clase din Luduș nu au început școala, după ce părinții au fost nemulțumiți de condițiile localului în care trebuie să-și desfășoare activitatea școlară.
Mai exact, este vorba despre Clasa I A de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, clasă coordonată de învățătoarea Ana Bordan. La începutul anului școlar, clasa dânsei a fost repartizată într-una dintre sălile fostului internat al Liceului Tehnologic Nr. 1 Luduș, prin hotărâre de Consiliu de administrație a Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” (5 septembrie 2016).

 

clasa-i-a-a-2

 
La fel ca și în anii precedenți în clădirea fostului internat au fost repartizate un număr de nouă clase din ciclul primar. Dintre acestea, opt învățătoare au acceptat situația, singura care a refuzat repartizarea fiind Ana Bordan de la clasa I A, pe motiv că spațiul este insuficient pentru cei 23 de elevi din clasă.
Mai multe detalii am primit de la directorul școlii, Adrian Banea: „Doamna învățătoare, împreună cu părinții, au refuzat să se mute în respectiva sală, invocând faptul că nu este adaptată nevoilor copiilor de clasa I și că aceștia sunt prea înghesuiți. Trebuie precizat faptul că în localul fostului internat își mai desfășoară activitatea alte opt clase primare, criteriul după care acestea au fost repartizate în respectiva locație fiind cel numeric. În localul central al școlii sunt cele patru clase primare care au efective mai numeroase”.
Adrian Banea a mai precizat că localul fostului internat este folosit pentru cursurile școlare de 27 de ani: „Îi înțeleg pe cei care ar vrea condiții mai bune pentru copiii lor, dar în lipsă de spațiu suntem nevoiți să folosim clădirea fostului internat. Acolo avem clase pe care le folosim de 26 de ani, din 1990, un spațiu în care s-a lucrat chiar și în două schimburi ani de-a rândul și erau chiar și 30 de elevi în clasă. Toți am învățat acolo și nu am avut probleme deosebite”…
„Știm că nu este cel mai adecvat spațiu, dar ne bucurăm că-l avem și pe acesta”, a completat directorul Adrian Banea.

 

cladirea-fostului-internat-2

 

De ce la Internat?

Pentru că toată lumea dorește să învețe doar înainte de masă, numărul sălilor de clasă de care dispune școala nu este suficient și atunci fostul internat al Liceului Tehnologic din apropiere a fost transformat în local cu săli de clasă. Și această clădire este nouă, dotată cu instalații sanitare moderne, geamuri termopan și încălzire centrală. Desigur, spațiul este mai mic decât în sediul central și având în vedere acest aspect, a fost realizat un proiect de mansardare a clădirii principale a școlii, proiect aflat într-un stadiu foarte avansat. Se așteaptă primirea Ghidului solicitantului pentru a se parcurge ultimele etape. „Este un proiect eligibil”, spune Adrian Banea, „este bine întocmit și sperăm să primim banii cât mai repede pentru a realiza un număr de nouă săli de clasă. Cu acestea am rezolva situația spațiului și am scoate toate clasele din fostul internat”.

Vineri, 23 septembrie………..

………. la două săptămâni de la începerea anului școlar, elevii clasei I A sunt acasă și refuză să vină la școală. De ce? „La ultima ședință cu părinții din 21 septembrie, majoritatea lor au hotărât că până la găsirea unor soluții nediscriminatorii pentru copiii lor să nu-i lase la școală”, spune Ana Bordan.
Această situație a fost analizată și în ședința Consiliului Local din 20 septembrie în care reprezentantul părinților, Marius Andruș a prezentat poziția părinților în problema sălii de clasă. Din actualul Consiliu Local fac parte un număr de 10 cadre didactice. În ședință au luat cuvântul Gelu Puia, Daniel Totu, Claudiu Ciucă, Adrian Deteșan, Claudia Botezan, Carmen Petac, Mathe Zsolt, Ioan Rad, Enyedi Mihai, Ioan Șopterean, Liviu Botezan, toți exprimând un adevăr de care ar trebui să țină cont toată lumea, acela că „locul copiilor este la școală”. Asta în afară de faptul că aceia care nu asigură școlarizarea elevilor, părinți sau tutori, pot să intre sub incidența Codului Penal și al Legii Educației Naționale care prevede sancțiuni materiale sau chiar penale. Dar, Școala și Primăria speră să nu se ajungă până acolo.

Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” din Luduș…

… a fost înființată în anul 1960 într-o zonă a orașului care cunoștea o dezvoltare rapidă. În acest an școlar sunt înscriși în cataloagele școlii un număr de 762 de elevi repartizați în 30 de clase. În corpul profesoral activează un număr de 47 de profesori, toți calificați și în proporție covârșitoare titulari. Școala, o construcție modernă cu parter și etaj, este dotată cu sălile de clasă obișnuite la care se adaugă laboratoare, un cabinet de informatică, o bibliotecă cu peste 16.000 de volume, o sală festivă cu dublă funcționalitate, o sală de sport proprie, de mici dimensiuni și posibilitatea de a folosi sala de sport a orașului prin bunăvoința Primăriei, după cum ne spune Adrian Banea, directorul școlii.

 

 

Au consemnat

Ioan A. Borgovan
Cristina Vancea

Sursa: PUNCTUL – www.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button