Noutati

Protopopiatul Ortodox Luduș – trei activități importante

 

Protopopiatul Ortodox Român Luduș păstorit de protopopul Lucian Voșloban cuprinde activitatea unui număr de 53 de parohii. „Avem preoți care slujesc în așezări mai mici sau mai mari, mai apropiate sau mai depărtate de Luduș, dar toate sunt aproape de enoriași. Preoții sunt bine pregătiți, devotați muncii lor, sunt respectați și îi respectă pe membrii  comunității”. Într-adevăr, ei și-au înțeles menirea, aceea de a fi alături de oameni, de problemele lor de viață. Sunt încurajați în munca lor, deseori dusă cu mijloace precare de Arhipăstorul lor, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei care a vizitat până acum 47 dintre parohii, unele cu reale probleme economice. Protopopul Lucian Voșloban este trist pentru că despre aceste parohii și preoți care fac sacrificii materiale pentru a ține trează credința creștină nu vorbește nimeni. În schimb, devin vedete unii „popi” cu grave carențe comportamentale.

 

 

Conferința preoțească de toamnă

Această întâlnire a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Luduș a avut loc în 17 octombrie în prezența ÎPS Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei care a și prezidat Conferința cu tema „Jertfelnicie și mărturisire în lucrarea preoțească”. Tema se încadrează perfect  în programul – cadru declarat de Sfântul Sinod ca anul comemorativ Justinian patriharul, al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Ca de obicei, Conferința a fost structurată pe trei teme principale care anul acesta au fost abordate de preoții Ioan Marius Seicean (Parohia Sfântu Gheorghe – Iernut), Ioan Florea (Zau de Cîmpie) și Emil Sebastian Bold (Șăulia de Cîmpie). În acest an,  Conferința a fost precedată de slujba de Te Deum oficiată în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Luduș, iar cei care au slujit în prezența ÎPS Arhiepiscopul Irineu au fost cei trei preoți care au conferențiat. După ce preoții și-au prezentat temele, ÎPS Arhiepiscopul Irineu a rostit un cuvânt ziditor referitor la necesitatea jertfelniciei preotului în lumea actuală. Au urmat întrebări, s-au dat răspunsuri, au fost găsite soluții pentru actualizarea mesajului Hristic în lumea contemporană.

 

 

Seară duhovnicească

La sfârșitul lunii septembrie la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Luduș a fost organizată o seară duhovnicească închinată „rugăciunii, meditației și melosului religios” cum ne-a declarat părintele protopop Lucian Voșloban. Invitat a fost teologul dr. Stelian Gombos, consilier în cadrul Scretariatului General pentru Culte din București care a susținut Conferința „Mărturisitorii români ai lui Dumnezeu din perioada comunistă – Părinții de la Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București și lumina credinței lor”. În cadrul activității cultural – religioase părintele Ioan Marin a susținut un recital de pricesne și cântări bisericești audiate de un mare număr de credincioși și de preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Luduș. Evenimentul a făcut parte din seria de activități dedicate „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

 

 

Slujbă de binecuvântare

Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș beneficiază de mai multe parteneriate benefice pentru elevii și cadrele didactice din această instituție de învățământ care își înțelege foarte bine menirea, aceea de a aduce în prim plan valorile locale și naționale. Începând cu numele școlii și terminând cu educația propriu-zisă a elevilor. În acest sens, Ioan Adrian Banea, directorul școlii a spus la întâlnirea cu ÎPS Irineu că „În urmă cu câteva luni, în 17 martie 2017 s-a născut o colaborare  fructuoasă cu Parohia Ortodoxă Română III și părintele Ilie Dăian. Atunci am gândit realizarea unui cabinet de religie în școală. Consiliul de Administrație a aprobat ideea, pentru care le mulțumesc colegilor. Rezultatul acestui parteneriat se vede acum”. Și, într-adevăr, elevii și cadrele didactice au ce să vadă. O sală de clasă obișnuită a fost transformată într-un spațiu impresionant. Grație unor persoane deosebite, Mărioara Dăian – profesoară de religie, Delia Petrea – profesor de desen și Stela Gherasim Mateianu, sala de clasă anostă și fără personalitate s-a transformat într-un spațiu care impune respect și reculegere. Tablourile murale pictate în acrilic te traslatează într-un lăcaș de cult ortodox, lucrarea fiind demnă de o operă executată de pictori bisericești. Chiar dacă nu suntem specialiști în domeniu remarcăm influența preotului Emil Dunăre, coordonatorul lucrării de pictare a bisericii „Tuturor sfinților” din Luduș. Slujba de binecuvântare a cabinetului de religie a fost oficiată de ÎPS Irineu care a spus că „Este un spațiu frumos și îmbietor, poate că odată vom face și o liturghie aici ca să pătrundă efluviile harului divin, de la ospățul Euharistic prin toți pereții, prin toată clădirea”. Pentru activitatea lor, ÎPS Irineu a acordat diplome de aleasă cinstire pentru profesorii Ioan Adrian Banea și Mărioara Dăian. „Mulțumim pentru aprecierile făcute, mulțumim părintelui inspector Dorin Chiorean, părintelui Ormenișan, tuturor colegilor pentru ajutorul dat și susținere, părinților copiilor, părintelui protopop și echipei de proiect din care au făcut parte Delia Petrea, Stela Gherasim Mateianu și  părintelui Ilie Dăian”. Au primit diplome pentru participarea în cadrul proiectului „Icoana, fereastra spre cer”, Delia Petrea, Stela Gherasim Mateianu, Mărioara Dăian și elevii Ștefania Tămășoiu, Alexa Petrea, Alexandru Bucur, Nuria Duca, Denisa Oniț, Andrada Ambruș, Paula Gherasim, Alexandra Ojog, Virginia Pop. Despre un alt mare eveniment cultural – creștin organizat de protopopul Lucian Voșloban, în numărul următor.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button