Noutati

Raportul pe anul 2018 al primarului oraşului Luduş, Cristian Moldovan

 

La fel ca în ultimii ani, primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan, şi-a prezentat Raportul în luna ianuarie a anului consecutiv celui raportat, în şedinţa Consiliului local. Materialul deosebit de complex se întinde pe distanţa a 65 de pagini dense şi cuprinde: activitatea contabilă, cea de la Direcţia Drumuri, Intervenţii, Transport şi Zone Verzi, Biroul Impozite şi Taxe Locale, Investiţii derulate în anul 2018, Oficiul Juridic, Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, Serviciul de Asistenţă Socială, Poliţia Locală, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Agricultura, Mediu, Arhitectură, Urbanism şi Amenajarea teritoriului, Administraţia publică, Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” şi Biblioteca orăşenească.

„Raportul primarului oraşului Luduş reprezintă un material de reflexie, de analiză, dar şi o necesitate, în contextul preocupărilor pentru o reală deschidere şi transparenţă a instituţiei noastre. Prin acest document, care este de fapt o radiografie pragmatică a activităţii Primăriei oraşului Luduş supunem atenţiei tuturor celor interesaţi date concrete despre modul în care au fost folosiţi banii publici”, precizează primarul Cristian Moldovan.

 

 

Raportul contabil

„Administraţia publică locală trebuie să asigure dezvoltarea economică a localităţii şi îmbunăţirea situaţiei sociale ale locuitorilor ei. Identificarea proiectelor prioritare ale oraşului în acest sens şi atragerea fondurilor necesare implementării acestor proiecte sunt preocupările principale ale Primăriei oraşului Luduş”, spune primarul Cistian Moldovan. Evident, realizarea proiectelor şi funcţionarea tuturor mecanismelor care contribuie la asigurarea confortului urban al cetăţenilor este reflectată în multitudinea de capitole, titluri, paragrafe şi alineate ale bugetului local. Din contul de execuţie întocmit la data de 31 decembrie 2018 aflăm că veniturile totale ale bugetului local s-au realizat în procent de 78,85%, adică 23.601.408 de lei încasaţi faţă de 29.933.000 de lei prevăzuţi. Cheltuielile au un procent asemănător, 78,73%, adică 24.018.174 de lei cheltuiţi faţă de 30.508.000 de lei prevăzuţi. În funcţie de natura economică, cheltuielile anului 2018 sunt (cele mai importante): Cheltuieli de personal – 9.967.980 de lei; Bunuri şi servicii – 6.165.632 de lei, din care 1.333.556 de lei la Învăţământ; Dobânzi şi comisioane – 517.379 de lei; Subvenţii – 196.973 de lei pentru transportul în comun al pensionarilor, veteranilor şi elevilor ; Rată la Proiectul SAMTID – 21.7783 de lei; Asistenţă socială – 1.384.370 de lei; Burse şcolare, contribuţii la fondul de handicap pentru persoane neîncadrate, finanţări pentru Clubul Sportiv „Mureşul” şi Asociaţia SALVITA SMURD – 1.155.213 de lei; şi altele.

Raportului privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului

„Luduşul de astăzi continuă tradiţia de dezvoltare, înţelegând să nu rămână la stadiul de oraş al provinciei, ci să devină mereu altceva, mai bun. Efectele investiţiilor în viaţa comunităţii se regăsesc într-o creştere a calităţii vieţii şi într-un pas înainte în atingerea obiectivului de a face din Luduş oraşul cel mai potrivit pentru a locui, a pune bazele unei familii, a avea acces la educaţie şi servicii de sănătate de calitate, precum şi de a trăi într-un mod plăcut şi în siguranţă (….). Abordări noi sunt necesare atât pentru a rezolva problemele actuale, cât şi provocările viitorului”, a precizat primarul Cristian Moldovan.

 

 

Lista investiţiilor

Din lista lungă a cheltuielilor de capital (investiţii) în sumă de 2.886.934 de lei consemnăm doar pe cele mai impresionante, cu toate că enumerarea se referă doar strict la o apreciere personală a importanţei: Realizarea a două platforme de colectare a deşeurilor menajere – 112.923 de lei, Extinderea reţelei de canalizare pe strada Castelului din cartierul Gheja – 14.122 de lei, Ridicarea la cotă a capacelor de canalizare – 10.193 de lei, Canalizarea străzilor din Gheja – 49.834 de lei, Modernizarea străzii Mureşului (cea mai veche din oraş) şi strada Crângului – 845.110 de lei, Reparaţii capitale a carosabilului străzii Tâmplarilor – 124.398 de lei, Amenajarea de parcări şi alei pietonale cu pavaj – 245.792 de lei, Amenajare acces la stadion şi parcare – 99.874 de lei, Extindere reţea de apă în strada Cioarga – 44.972 de lei, Reabilitarea Monumentului Eroilor – 63.902 de lei, Achiziţie patinoar – 154.700 de lei şi altele. Lista investiţiilr realizate în anul 2018 cuprinde şi alte obiective cu valori mai mici, dar toate conduc la asigurarea condiţiilor de viaţă caracteristice localităţilor urbane din această zonă a Europei şi potrivite perioadei în care trăim.

„Oraşul Luduş este şi va fi un spaţiu al realizărilor individuale şi colective, cu cetăţeni activi, un mediu economic dinamic şi competitiv, capabil să utilizeze resursele într-un mod integrat şi să ofere o dezvoltare sustenabilă a comunităţii; un model de bună guvernare, cu o administraţie transparentă, progresistă, performantă, în care cetăţeanul va fi partenerul administraţiei. Pe tot parcursul anului ne-am desfăşurat activitatea ţinând cont de nevoile comunităţii locale, cu care ne-am consultat în mod periodic prin dezbateri publice, întâlniri şi dialog permanent cu cetăţenii, cu sprijinul noilor tehnologii. Cu aceste prilejuri am primit propuneri, iniţiative şi criticipe care le-am integrat în proiectele noastre”, a precizat primarul Cristian Moldovan.

 

 

Drumuri mai bune 

În cursul anului 2018, Biroul Drumuri, Intervenţii şi Transport a funcţionat cu un efectiv de 28 de persoane, din care un director, doi inspectori, opt conducători auto, patru paznici şi 13 muncitori. Componenţii acestui Birou sunt policalificaţi şi acţionează cu promptitudine oriunde în oraş, acolo unde apare o solicitare din partea cetăţenilor sau participă la realizarea lucrărilor planificate. Din lunga listă aflată în Raport selectăm doar câteva din multele activităţi: repararea şi întreţinerea tuturor străzilor pietruite din oraş, inclusiv transportul produselor de balastieră şi nivelarea lor cu utilajele proprii, efectuarea plombărilor cu mixtură asfaltică pe străzile asfaltate, efectuarea de marcaje rutiere cu maşina de marcat din dotare, repararea trotuarelor prin rearanjarea dalelor de beton sau a pavelelor, repararea staţiilor de la transportul local de călători, montarea de indicatoare rutiere, asigurarea funcţionării patinoarului artificial din dotarea Primăriei, repararea mobilierului stradal, montarea a 120 de coşuri de gunoi stradale, construirea reţelei de canalizare menajeră şi a racordurilor din străzile Livezii şi Pomilor, executarea de lucrări pentru extinderea reţelelor de apă pe strada Cioarga, 8 Martie şi Ciurgău, executarea de lucrări de amenajare şi poziţionare a grupului statuar din Parcul Unirii.

Iarba verde de acasă

Biroul Zone verzi a funcţionat în anul 2018 cu un efectiv de zece persoane, din care un şef birou şi nouă muncitori. Munca acestora, văzută în parcurile şi zonele verzi din oraş şi nevăzută, în liniştea serelor de la Gospodăria locală a cuprins un mare volum de muncă şi resurse materiale care s-au constituit în tablouri florale agreabile. În serele oraşului s-au produs 28.300 de fire de răsaduri de flori anuale, din 29 de specii care au fost plantate în zonele verzi ale oraşului. De asemenea, o parte din răsaduri au fost repartizate şcolilor din oraş, bisericilor şi unor instituţii publice. Tot la sere s-au produs şi s-au plantat 11.050 de fire de flori bianuale şi 80 de butaşi de trandafiri. Putem afirma că datorită multitudinii de activităţi ale Biroului Zone verzi imaginea oraşului Luduş este una plăcută, locuitorii, dar şi vizitatorii beneficiază de imaginea unui oraş tânăr, cu o personalitate în plină afirmare.

 

 

Scopul activităţii noastre a fost orientat, în principal, spre îmbunătăţirea managementului administraţiei publice locale, o necesitate majoră pentru armonizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor de stabilire a bugetelor aferente, dezvoltarea sectorului investiţional şi de planificare, facilitarea procesului de dezvoltare economicosocială, urmărind ca finalitate, satisfacerea nevoilor cetăţenilor, prin asigurarea unor servici publice de calitate”, spune primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan.

13, dar cu noroc

Lista investiţiilor derulate în cursul anului 2018 conţine un număr de 13 acţiuni/activităţi prevăzute şi de modul lor de realizare. Pe primul loc este situată modernizarea, amenajarea şi dotarea Parcului Tineretului despre care am mai scris în aceste pagini. Proiectul este nanţat prin POR 2014-2020, nerambursabil şi este în curs de realizare. Creşterea eficienţei energetice în clădiri rezidenţiale din oraş pe strada Independenţei, Bulevardul 1 Decembrie 1918, strada Garofiţei şi strada Lăcrămioarei constituie un proiect depus în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile prin POR 2014-2020. Proiectul se află în fază de precontractare şi urmează să fie semnat contractul de finanţare în acest an. Un alt proiect important este cel care se referă la construcţia şi echiparea infrastructurii pentru educaţia timpurie (creşă), proiect depus în anul 2018 în vederea finanţării nerambursabile prin POR 2014-2020. Proiectul este în etapa de evaluare tehnico-financiară.

Învăţământul este cuprins în acest plan de investiţii prin extinderea şi echiparea structurii educaţionale a Şcolii Gimnaziale „Ioan Vlăduţiu”. Acest proiect a fost depus în vederea finanţării nerambursabile prin POR 2014-2020, dar nu s-a încadrat în alocarea apelului de proiecte şi a fost inclus în lista de aşteptare. Aceeaşi rezolvare este şi în cadrul proiectului de modernizare, extindere şi echipare a Liceului Tehnologic nr. 1 Luduş. Proiectul de modernizare şi eficientizare a sistemului de iluminat public din oraş a fost depus în anul 2018 şi se află în etapa de evaluare administrativă. Tot în cursul anului 2018 a fost depus proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”. Proiectul a fost depus în anul 2018 în vederea obţinerii finanţării nerambursabile prin POR 2014-2020 şi se află în etapa de evaluare administrativă.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button