Noutati

SECVENŢE LUDUŞENE – GRUPAJ REALIZAT DE MIRCEA GHEBOREAN

 

1. De Ziua Eroilor, la Luduş. Şi în acest an, adunarea comemorativă organizată de Primăria oraşului Luduş şi de Protopopiatul Ortodox, pentru pomenirea şi cinstirea eroilor şi a martirilor români din toate timpurile şi de pretutindeni, adică a înaintaşilor noştri care, urmându-L pe Domnul Iisus Hristos, şi-au slujit semenii până la jertfa de sine, în numele credinţei strămoşeşti, a libertăţii şi demnităţii umane, a unităţii şi independenţei naţionale, a păcii pe planeta Pământ, a avut loc la Monumentul Eroilor, din cartierul Gheja, în Ziua de mare sărbătoare creştină a Înălţării Domnului, joi, 25 mai 2017.

Ceremonialul religios şi militar a început cu procesiunea, de tradiţie locală, în timpul căreia enoriaşii ghejeni, avându-i în primele rânduri pe purtătorii de prapori şi a icoanei Înălţării Domnului, pe Sfinţiţii părinţi, au parcurs drumul de la Biserica cu hramul „Sfîntul Ioan Gură de Aur”, până la Monument, înălţând imnuri religioase, pe fondul cântării solemne a clopotelor, continuat de cântece populare patriotice. Unitatea locală a Jandarmeriei Române şi-a preluat solemn îndatoririle de Gradă de Onoare. A fost intonat Imnul Naţional „Deşteaptă-te, române!”

În prezenţa localnicilor, a domnului primar Ioan Cristian Moldovan şi a consilierilor săi, prof. Liviu Botezan şi jr. Sebastian Căpuşan, a viceprimarului Kis Istvan, a consilierilor locali, a ing. Marius Dudilă, administratorul public al oraşului, a comisarului de poliţie Leonida Vasile Frandeş, desemnat ca şi comandat al poliţiei Luduş, a domnului Cornel Boitoş, şeful Poliţiei Locale, a colonerului (r) Sever Popopvici, preşedintele subfilialelor Luduş ale ANVR şi ANCMRR, însoţiţi de colegi, a unui numeros grup de elevi şi profesori şi a invitaţilor din alte localităţi, sfinţiţii părinţi protopop Lucian Voşloban, venerabilul preot paroh Vasile Cercel, preot Mihail Cercel, de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din parohia ortodoxă Luduş I, ajutaţi de cântăreţul bisericesc prof. Emil Stan, au oficiat slujbele de TE DEUM şi de parastas.

În timpul parastasului, cei patruzeci şi patru de eroi ghejeni din Primul Război Mondial şi eroul martir din Decembrie 1989, au fost pomeniţi de trei ori. Numele eroilor încrustate pe monument sunt însoţite de mesaje pentru viitorime, inclusiv pentru luduşenii prezenţi la praznic: „E dulce şi frumos a muri pentru patrie”, „Amintirea lor din neam în neam”, „Urmaşii se vor ruga pentru voi”, „Sufletele lor întru bunătăţi se vor aşeza”.

 

 

Ceremonialul religios şi militar, avându-l ca prezentator pe domnul Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”, din Luduş, s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la soclul Monumentului şi cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Adunarea comemorativă a continuat cu un înălţător moment poetic şi muzical evocator al timpurilor eroice din istoria neamului românesc, moment creat cu măiastră sensibilitate de plutonierul ajutant Viorel Mornea, de la Inspectoratul de Jandarmi Cluj (echipat în uniformă militară din Al Doilea Război Mondial) şi de doamna Monica Raţiu (înveşmântată într-un autentic costum popular din zona Munţilor Apuseni), ambii enoriaşi din parohia turdeană Oprişan II, păstorită de părintele paroh Sebastian Zăhan. Lumea nu s-a mai grăbit să plece acasă. Cu sufletele încărcate de lumină şi cu lacrimi în ochi, mulţi localnici s-au apropiat de cei trei mesageri turdeni, ca să le mulţumească, să îi felicite, să dea mâna cu ei, să-şi exprime admiraţia pentru prestaţia lor serafică, să se fotografieze împreună cu ei.

Într-un articol publicat în ziarul mureşan „Cuvântul liber”, de postul de Radio Transilvania-Luduş şi în Dicţionarul Enciclopedic „Personalităţi române şi faptele lor”, volumul 53, Iaşi, 2012, eleva luduşeană Diana Man se întreba „Când învăţăm iubirea de neam şi de patrie?” Atunci, i-a răspuns istoricul clujean Vasile Lechinţan. Acum, în 2017, i-au răspuns toţi foştii săi concitadini luduşeni care păstrează vie tradiţia cinstirii trecutului eroic al neamului românesc.

 

 

            2. Concurs şcolar în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, părintele protopop Lucian Voşloban şi doamna profesoară Marioara Dăian, responsabila Cercului pedagogic al profesorilor de religie din Protopopiatul Luduş au organizat vineri, 26 mai 2017, Concursul „Vestitorii bucuriei Învierii şi Înălţării Domnului”. Au participat elevi de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vlăduţiu” din Luduş (îndrumaţi de doamnele profesoare de religie Marioara Dăian  şi Nadia Ghic), Şcoala Gimnazială Iernut (prof. Genţiana Pintilie), eleva Diana Tripon, din clasa I A, de la şcoala „Ioan Vlăduţiu”, distinsă recent cu premiul întâi la faza judeţeană a concursului de recitări (prof. Ana Bordan), Şcoala Gimnazială Cuci (preot Daniel Vasiu), Şcoala Gimnazială Nr. 1 Luduş (prof. Ovidiu Gherasim), Liceul Tehnologic din Sărmaşu (prof. Anca Chilie şi Ilia Mureşan) care, împreună cu elevele prezentatoare Alexa Petrea şi Maria Cercel, au făcut o accesibilă incursiune în istoria biblică, reuşind să-şi împărtăşească unii altora, prin intermediul eseurilor, poeziilor, cântecelor (solo sau cor), a lucrărilor proprii de arte plastice (pictură şi grafică), cum ştiu ei să-L cunoască şi să-L slăvească pe Domnul Iisus Hristos. Prezenţa adulţilor a fost discretă, rezumându-se la salutul de început, la felicitările de la finalul concursului şi la premierea tuturor elevilor participanţi la evenimentul cultural religios de la Luduş.

 

 

3. Iluş neni a împlinit o sută de ani! Aniversarea celui mai vârstnic locuitor al oraşului Luduş, eveniment iniţiat şi patronat de domnul primar Ioan Cristian Moldovan, a avut loc în anteriorii trei ani (2014, 2015, 2016) la domiciliul de pe strada Ciocârliei al doamnei Kodori Iuliana, domnia sa fiind şi atunci singura beneficiară a onorantei şi afectuoasei atenţii comunitare.

În acest an, cu câteva săptămâni înainte să împlinească suta de ani, doamna Kodori Iuliana a avut ghinionul să contracteze o viroză respiratorie. Boala a evoluat rapid spre congestie pulmonar. Şi, totuşi, vineri, 26 mai 2017, ziua în care a împlinit o sută de ani de viaţă, doamna Kodori Iuliana, Iluş neni, a avut puterea să participe la aniversarea propiei zile de naştere, dar nu la casa ei, ci la casa fiicei sale, de pe strada Dealului.

După zile mohorâte, umede şi friguroase, de ziua ei a avut parte de soare, multă lumină şi căldură. Pe lângă descendenţii săi, oaspeţi de seamă a avut în acea zi: prefectul judeţului Mureş, domnul Lucian Goga, doamna secretar de cancelarie a prefecturii, Cristina Ilie, domnul primar Ioan Cristian Moldovan, domnul viceprimar Kis Istvan, domnii consilieri prof. Liviu Botezan şi jr. Sebastian Căpuşan, redactori ai televiziunii Târgu Mureş-TTM, Radio TRANSILVANIA, corespondenţi locali ai presei scrise mureşene. Oaspeţii au felicitat-o, i-au dăruit cadouri, i-au urat grabnică însănătoşire, au ciocnit cu domnia sa câte un pahar de şampanie, au gustat împreună câte o felie din tortul adus, au discutat despre clipele frumoase trecute şi despre învăţămintele vieţii sale pentru tinerii din zilele noastre. Asupra a două dintre ele a insistat Iluş neni: „Dacă vrei să trăieşti mult şi bine pe pământ, să fii om de cuvânt. Vedeţi, eu am promis anul trecut să vă primesc când împlinesc o sută de ani şi, uite, m-am ţinut de cuvânt. Şi dumneavoastră v-aţi ţinut de cuvânt. Aşa ar trebui să fie şi politicienii care conduc această ţară”. „Omenia omului nici nu se vinde, nici nu se cumpără. O înveţi de la părinţi sau o înveţi singur”.

La despărţire, toţi cei prezenţi au aplaudat când domnul primar Ioan Cristian Moldovan a promis: „Să ne aşteptaţi că venim şi la anul, când împliniţi o sută unu ani! Să dea Dumnezeu să ne întâlnim cu bine!

 

 

           4. ZILELE ORAŞULUI LUDUŞ, ediţia 2017, organizată de primăria şi Consiliul Local Luduş, în parteneriat cu ASOCIAŢIA CULTURALĂ TRADIŢIONAL DE TRANSILVANIA, din Cluj-Napoca, cuprinde un program atractiv şi diversificat, din care luduşenii de diferite vârste şi preferinţe artistice au ce alege.

JOI, 1 IUNIE, între orele 17 şi 20, de Ziua Intenaţională a Copilului, bunicii, părinţii sau fraţii mai mari îi pot însoţi pe cei mai mici din familie la spectacolele oferite de clovni, mascote disney şi statui vivante, la concursuri distractive, la ateliere de pictură pe faţă şi jocuri cu baloane colorate;

VINERI, 2 IUNIE, între orele 17 şi 23, recitaluri de muzică uşoară susţinute, la început, de tinerele talente din oraş, apoi de AUTOGRAF, DESPERADO, TALISMAN, VESCAN şi DJ EVEN STEVEN;

SÂMBĂTĂ, 3 IUNIE, între orele 17 şi 23, recitaluri de muzică uşoară susţinute de tinerele talente din Luduş, de OUR BAND, SZOCS RENATA, ALINA EREMIA, MAXIM, DJ. VANOTEK & MINELI şi DELIA;

DUMINICĂ, 4 IUNIE, între orele 17 şi 23, un regal de cântece şi dansuri populare, cu participarea soliştilor LELE CRĂCIUNESCU, AMALIA PETELEU, ROXANA şi SEPTIMIU POP, NELU ŞOPTEREAN, ALIN HUZA, OVIDIU FURNEA, CRISTINA CHIPER, RAREŞ VARGA, acompaniaţi de orchestra GABI STANCIU şi a ansamblurilor de dansuri populare din comuna Mihai Viteazu-Cluj, Luduş, Câmpia Turzii şi Târnăveni. La ora 23, foc de artificii.

Ştim din ediţiile trecute că prezentarea realizată de domnişoara Elisa Cantemir are bogăţia unei lecţii de cultură artistică. De asemenea ştim că, în spaţiile libere din piaţă vor fi tarabe ale societăţilor de alimentaţie publică, tarabe ale meşterilor populari şi ale comercianţilor cu amănuntul, instalaţii mecanice pentru parcul de distracţii. Timp frumos să fie, bună dispoziţie cât cuprinde şi bani la teşcherea.

 

 

 

A consemnat

MIRCEA GHEBOREAN

 

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button