Noutati

SECVENȚE LUDUȘENE. GRUPAJ REALIZAT DE MIRCEA GHEBOREAN

 

De ziua Poliției Române, polițiștii ludușeni au organizat vineri, 22 martie 2019, Ziua porților deschise. Au primit vizita unui grup de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, însoțiți de doamna profesoară Dorina Dobrău. Ca vechi prieteni ai lor, Agentul principal Ștefana Bogdana Dobrău, Comisarul șef Leonid Frandeș, șeful poliției Luduș, Subinspectorul Vasile Florin Roman, din Târgu Mureș, împuternicit pentru 6 luni ca adjunct al șefului poliției Luduș, Agentul principal șef Alin Borbat, de la Compartimentul Cercetări Penale și Inspectorul principal Bogdal Robert, șeful Compartimentului rutier, i-au ajutat pe elevi să cunoască istoria Poliției Române, intuiască aparatura de cercetare din trusa unui polițist criminalist, să descifreze efectele nefaste ale nerespectării regulilor de circulație pieptonală și rutieră prin observarea parcului de autoturisme accidentate, le-au permis elevilor să intre în mașina poliției, să poarte caschete de polițiști, să îl cunoască pe câinele polițist Tuș.

 

 

Împreună au vernisat expoziția de desene pe teme rutiere, au plantat pomi fructiferi în curtea postului de poliție. Luni, 25 martie 2019, în timpul unei ședințe operative, șeful Poliției Luduș, comisarul șef Leonid Frandeș, a inmânat Dispoziție Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, cu Nr. 188, din 22.03.2019, de avansare a polițiștilor ludușeni Iulian Cojocariu, de la gradul Inspector principal, la cel de Subcomisar, Traian – Mihail Bârsan, de la gradul Agent șef adjunct, la cel de Agent șef, Nicoleta – Ileana Gilyen, de la gradul de Agent principal, la cel de Agent șef Adjunct.

 

 

De ziua mondială a apei, vineri, 22 martie 2019, elevi ai Liceului Tehnologic Nr. 1 au participat la activitatea Ziua porților deschise, organizată de Administrația Bazinală de Apă Mureș (ABAM) la priza de apă situată pe malul sudic al râului Mureș, în apropierea Fabricii de Zahăr Tereos Luduș. Inginerul Orban Tiberiu, șeful Sistemului Hidrotehnic din cadrul ABAM și profesorul de fizică Ioan Pop le-au reamintit elevilor informațiile esențiale referitoare la rolul apei în apariția și perpetuarea vieții pe pământ, în constituirea și dezvoltarea așezărilor umane, inclusiv a localității Luduș, precum și responsabilitățile care le revin în acțiunea de evitare a poluării apelor lumii, de economisire a apei potabile. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea stației de pompare a apei, cu răspunsuri la întrebările adresate de elevi.

 

LUNA MARTIE = LUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Pentru al cincilea an consecutiv, Protopopiatul Ortodox Luduș, Primăria orașului, instituțiile de învățământ și Casa Orășenească de Cultură organizează, în luna martie, activități sociale și cultural educative prin care să promoveze în mentalul colectiv cultul vieții, dreptul la viață al copiilor nenăscuți, respectul, dragostea și ajutorul material și moral pentru mamă și copiii săi, pentru familiile parentale.

Mișcarea Lună pentru viață a început și în acest an 2019 cu semnele renașterii: ghiocei, flori, mărțișoare, felicitări, petreceri colective, urări se sănătate, dragoste și bună înțelegere în familie, oferite femeii mamă, soră, educatoare, iubită, dăruită de Dumnezeu cu harul iubirii, al procreației și creșterii de copii. Cununa Lunii pentru viață a reprezentat-o și în acest an Sărbătoarea religioasă BUNA VESTIRE, din 25 martie. Marea sărbătoare creștină a fost precedată de Marșul pentru viață și de un recital de pricesne.

 

 

Vineri, 22 martie 2019, 300 de elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” au participat, împreună cu părintele protopop Lucian Voșloban, preoții parohi ortodocși Mihail Cercel, Viorel Ormenișan, Constantin Savu, Ilie Dăian, cu profesorii Mirela Cozma, Septimiu Pop și alți profesori, la a cincea ediție a Marșului Pentru Viață. Pe parcursul traseului, care a inclus străzile Crinului, Lăcrămioarei, Ghioceilor, Bulevardul 1 Decembrie 1918, participanții la marș au purtat panouri prin care sunt cinstite Buna Vestire, Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu, femeia mamă, familia, nașterea de copii și este condamnat avortul la cerere (care a provocat mai mulți morți decât cele două Războaie Mondiale și toate conflictele militare recente). Marșul s-a încheiat la Casa de Cultură, cu un program literar-muzical susținut de elevi ai Liceului Tehnologic sub îndrumarea profesorilor Mirela Cozma și Septimiu Pop.

 

 

Duminică, 24 martie 2019, în prezența sutelor de ludușeni, enoriași și preoți din parohiile Protoieriei Ortodoxe Luduș, părintele preot Marius Ciprian Pop și invitatele sale Ina Todoran, solistă de muzică populară, cu obârșii mureșene, preoteasă și medic ginecolog, Oana Bozga Pintea, din Alba Iulia, beneficiară a unei voci angelice, acompaniați de taragotistul Florin Rupa și clăparul Ciprian Laco au susținut, împreună cu elevii recitatori David Hațegan, Laurențiu Șimon, Lidia Tinca (clasa a X-a E), chitarista și cantautoarea ludușeană Adina Radu (XII E), cu tânărul cor al liceenilor ludușeni, îndrumați de profesoara de limba și literatura română doctor Mirela Cozma și de profesorul de religie Septimiu Pop, solist vocal și chitarist, un tonifiant Recital de pricesne.

 

 

În deschiderea fericitului eveniment de suflet românesc, părintele protopop Lucian Voșloban a citit pastorala trimisă, ca o binecuvântare, de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, iar directorul lăcașului de cultură, Dorin Grama, l-a prezentat pe directorul Casei de Cultură din Reghin, Marcel Naste, prezent la Luduș cu expoziția de icoane „Revigorarea formei bizantine – Focul sacru”. Părintele Marius Ciprian Pop și-a încheiat recitalul cu îndemnul „Dacă vrem o lume mai bună, să începem schimbarea cu noi înșine, primind iubirea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea fiului Său, Iisus Hristos, a Maicii Sale, Fecioara Maria. Să ne rugăm pentru copiii și tinerii României, pentru că ei sunt România de mâine”. După mulțumirile adresate de părintele protopop Lucian Voșloban și directorul Dorin Grama, toți cei prezenți în sala mare a Casei de Cultură au înălțat spre ceruri rugăciunea cântată „Nu ne lăsa Măicuță să pierim pe cale/ Căci noi suntem fiii lacrimilor Tale!”

 

 

Luni, 25 martie 2019, în atmosfera caldă, binefăcătoare și dătătoare de speranțe a BUNEI VESTIRI, sute de dreptmăritori creștini ludușeni au participat la Concertul de pricesne „BLÂNDUL PĂSTOR”, organizat de cântărețul bisericesc Mihai Poșteanu, de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Luduș, cu prilejul lansării noului său compact disc, intitulat „Blândul păstor”. Au răspuns invitației și, pe întinderea mai multor ore, au înălțat, într-o liniște de catedrală, îndrăgite pricesne din repertoriul creștin românesc, Dorina Oprea, Iulia Bucur, Teodora Suciu, Alina Ceuca, Diana Alexandra Marin, Felicia Șoș, Alexandra Togănel, soliștii Traian Furnea, Costel Popa și Andrei Romanică (domn care a fost și prezentator al întregului concert). Răsplata soliștilor au fost aplauzele, buchetele de flori, diplomele oferite de domnul Mihai Poșteanu. Concertul de pricesne a început și s-a încheiat cu blânda chemare la rugăciune a clopotului din turla unei vechi bisericuțe din lemn. Lumina pe scenă a fost asigurată de flacăra zecilor de lumânări. „Casa dinainte” a căsuței bunicilor a fost sugerată de frumoasele covoare populare, țesute în casă și de o cruce clădită din flori și crengi de brad. De la înălțarea rugăciunii cântate, cântărețul bisericesc Mihail Poșteanu a coborât să mulțumească sfințiților preoți din Târgu Mureș și din Luduș, părinților săi, soției și fiului său, colegilor, care l-au încurajat și i-au fost sprijin în laborioasa lucrare de editare a CD-ului său de pricesne „Blândul păstor”. A mulțumit partenerilor media Radio Tîrgu Mureș, Ardealul TV, TV AS din Târnăveni și platformei Facebook, care au preluat concertul în întregime. A fost un concert pe placul ludușenilor, o nouă rampă de lansare în lumea muzicii, pentru care cu prisosință are chemare, un nou model de afirmare în viață a tinerilor ludușeni.

 

 

Luna pentru viață 2019, de la Luduș s-a încheiat marți, 26 martie 2019, cu prima acțiune de donare de sânge, „VIAȚĂ PENTRU O VIAȚĂ” la Luduș, inițiată și susținută de Protopopiatul Ortodox Luduș, personal de părintele protopop Lucian Voșloban, în parteneriat cu Primăria Luduș, unitățile militare ludușene din structura Ministerului Afacerilor Interne cu parohiile din oraș și din protopopiat, cu Centrul de transfuzii din Tîrgu Mureș. S-au oferit să doneze sânge 100 de cetățeni, 90 dintre ei fiind eligibili. Pentru început, este un semn încurajator.

 

 

A consemnat

Mircea GHEBOREAN

 

 

Sursa: CUVÂNTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

 

Articole Similare

Back to top button