Noutati

Un PROIECT DE MILIOANE pentru orașul Luduș

 

Parcul Tineretului din Luduș are actuala configurație din 70, atunci când a fost construit digul dintre cele două poduri, rutier și feroviar, o lucrare care apără orașul de inundații asemănătoare cu cele din luna mai 1970. Atunci, malul stâng al Mureșului a fost transformat într-o lucrare peisageră remarcabilă la nivelul acelor ani. A fost construită o alee circulară, s-au plantat copaci de diferite specii,s-a edificat o construcție, au fost instalate bănci și mobilier stradal. Locul unor sărbători populare cu ani în urmă, parcul s-a degradat continuu după evenimentele din decembrie 1989 și acum puțini sunt cei care se încumetă la o plimbare prin bătrânul, demodatul și degradatul Parc al Tineretului. În timp, cei care au avut intenția de a da o nouă viață parcului s-au confruntat mai întâi cu inerentele încurcături ale titlului de proprietate, apoi cu lipsa acută a fondurilor și așa, totul a rămas nemișcat și neschimbat.

 

 

O rază de speranță…………

…………….s-a ivit în anul 2016 când la 22 noiembrie pe Ordinea de zi a Legislativului local a fost înscris un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristian Moldovan argumentat de un referat al șefului Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” Anca Năsăudean, prin care aleșii locali erau invitați să aprobe documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului”. Fiind amplasat între orașul nou și cel vechi, în apropierea Mureșului, parcul are un important potențial turistic și de mediu, dar nu în starea în care se prezintă astăzi.  Proiectul propus se încadrează în Axa prioritară 5 care urmărește: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protejarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban; Revitalizarea orașelor; Reducerea poluării aerului și reconversia și refuncționalizarea terenurilor și a suprafețelor degradate. După prezentarea proiectului, aleșii locali au fost unanimi cu acordul pentru continuarea demersurilor legale. După trei zile, Proiectul a fost depus la ADR Centrul Alba Iulia, acolo unde s-a analizat dosarul în vederea acordării finanțării.

 

 

Da, s-a aprobat!

În ultima zi a lunii mai 2017, la Alba Iulia la ADR Centru, primarul Cristian Moldovan a semnat un contract de finanțare, în valoare de 8034910 lei (inclusiv TVA) pentru reabilitarea Parcului Tineretului, un proiect așteptat de multă vreme de ludușeni. La concursul de proiecte de la ADR au fost prezentate proiecte provenite din 11 localități urbane. În final câștigători au fost municipiul Gheorgheni cu un proiect de 2,6 milioane lei și Ludușul cu o finanțare impresionantă chiar și pentru Simion Crețu, directorul general al ADR. Din valoare totală a Proiectului, contribuția orașului Luduș este de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 157791 lei, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, în valoare de 145358 lei, adică tot ce înseamnă dotarea clădirii administrative, mai puțin construcția.

 

 

Despre Proiect……..

…………. primarul Cristian Moldovan spune că „Parcul va fi reabilitat în totalitate. Vom avea alei pietonale noi, construite la înalte standarde din piatră naturală (1300 mp), o pistă de alergare de 540 mp din tartan, un amfiteatru, două terenuri pentru tenis de câmp, aranjamente florale, arbori și arbuști. Irigarea și iluminatul se face cu un sistem de ultimă generație, automatizat”. Despre calendarul de derulare a Proiectului, Anca Năsăudean spune că: „După semnarea contractului de finanțare, demarăm procedurile pentru proiectare și licitația pentru lucrări și închiem contractul, dar asta va fi undeva spre sfârșitul anului 2017, atunci când vremea nu ne permite începerea lucrărilor. Dacă nu vom avea contestații sau piedici, anul viitor după 15 martie putem da drumul la lucrări. Deci, dacă începem în martie 2018, lucrările se vor finaliza în primăvara anului 2020. Este oare, un termen prea lung? Se pare că nu, dacă ținem seama că toate lucrările se desfășoară, prin natura lucrului, doar 8-9 luni/an. Vom reveni cu amănunte.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button