Noutati

“Vatra noastră de dor” – cartea luduşeanului GRIGORE BOTA lansată la Tăureni şi oglindită de presa scrisă mureşeană !

 

Grigore Bota, o nouă performanță – IOAN ANDREIU BORGOVAN

 

Profesorul pensionar care timp de mulți ani a educat nenumărate serii de elevi din Luduș a ajuns la borna cu numărul trei al aparițiilor editoriale pe care le-a semnat. Mai întâi, a fost Monografia satului natal, Socolul de Cîmpie, a urmat monumentala Monografie a comunei Tăureni, locul în care a profesat mulți ani, iar acum ultima (sperăm să nu fie ultima) apariție editorială este „Vatra noastră de dor”, o antologie selectivă de texte folclorice din comuna Tăureni, la doi pași de Luduș, un volum tipărit în condiții foarte bune la Casa de Editură Mureș.


Festivitatea de lansare a căr
ții s-a desfășurat prin grija primarului Ovidiu Oltean la Căminul Cultural, în prezența prietenilor din Luduș ai autorului: Vasile Pop, Vasile Cigher, Mircea Moldovan, Marian Balea, Vasile Mureșan, Petru Nemeș, Mitru Cirhagău precum și a familiei.


Sărbătoarea a fost prefa
țată de primarul Ovidiu Oltean, cel care a contribuit în mod determinant la apariția ultimelor două cărți semnate de Grigore Bota. Moderatorul întâlnirii, prof. Mircea Gheborean a elogiat munca și perseverența autorului, calitate confirmată în discursurile laudative ale lui Mihail Artimon Mircea, Lazăr Lădariu, Dimitrie Poptămaș, Nicolae Băciuț, Marian Balea, Vasile Mureșan și Vasile Dobrău care au vorbit în prezența unui mare număr de localnici și invitați din localitățile învecinate.

1


La final, prof. Grigore Bota, vizibil emo
ționat a mulțumit celor prezenți, primarului, Consiliului Local, personalului Primăriei, care, toți ca unul, sau mai bine spus „toate ca una” au dat măsura unei ospitalități deosebite. „Cele scrise în carte vor fi apreciate, cu siguranță, peste ani și ani, chiar dacă acum nu apreciem la adevărata valoare creația artistică a moșilor și strămoșilor noștri”, a spus Grigore Bota.


La despăr
țirea de amabilele gazde i-am adresat o întrebare primarului: Cum reușește o primărie comunală să organizeze un asemenea eveniment? Ovidiu Oltean a spus că „….reușim cu multe eforturi. Printr-o Hotărâre a Consiliului Local am alocat o sumă modică, iar pentru celelalte cheltuieli am apelat la oameni cu posibilități financiare. Toți suntem preocupați de consemnarea unei istorii a clipei, a momentului pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare”.


De
și am participat la foarte multe asemenea manifestări culturale, dintre care multe au primit calificativul maxim, întâlnirea de lansare a unei cărți petrecute într-un spațiu rural, la Tăureni a constituit ridicarea ștachetei exigenței la un prag superior greu de egalat sau de depășit.

 

 

A CONSEMNAT,

IOAN ANDREIU BORGOVAN


Sursa: PUNCTUL www.punctul.ro


 

 

O SĂRBĂTOARE A SUFLETULUI ROMÂNESC, LA TĂURENI – MIRCEA GHEBOREAN


După o pregătire de câteva luni de zile, la iniţiativa şi sub competenta coordonare a domnului Ovidiu Oltean, primarul comunei Tăureni, la Căminul Cultural din centrul civic al aşezării ,,dintre tăuri” a avut loc miercuri, 21 mai 2014, lansarea Antologiei selective de texte folclorice din Tăureni, alcătuită de domnul profesor septuagenar Grigore Bota şi inspirat denumită VATRA NOASTRĂ DE DOR.

În prezenţa a zeci de localnici, dar şi a numeroşi oaspeţi dragi sosiţi din comunele învecinate, din municipiul Tîrgu Mureş şi oraşul Luduş, despre valoarea de tezaur cultural al cărţii şi despre locul autorului printre prestigioşii culegători de folclor literar românesc au vorbit domnii Ovidiu Oltean, în exerciţiu la al treilea mandat ca prim-edil al comunei, omul de omenie care, în numele comunităţii locale, l-a încurajat moral şi l-a sponsorizat financiar pe profesorul Grigore Bota în necesarul său de mers cultural, profesorul, bibliotecarul şi renumitul etnograf  mureşean Mihail Artimon Mircea, prefaţator al Antologiei, profesorul Lazăr Lădariu, scriitor şi publicist cu zeci de cărţi şi mii de articole, adevărate manifeste de patriotism înflăcărat al unui luptător credicios sfântului nostru neam românesc, redactor-şef al cotidianului ,,Cuvântul liber”, cel mai citit ziar din judeţul Mureş, preşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, membru al Uniunii Scriitorilor Români şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, reprezentant de seamă al literaturii române contemporane, profesorul Dimitrie Poptămaş, fost coleg de liceu pedagogic al profesorului Bota, director, timp de douăzeci de ani, al Bibliotecii Judeţene Mureş, actualmente preşedinte al Societăţii Culturale ,,Vasile Netea” şi al Centrului de Studii Socio-Politice ,,Emil A. Dandea”, din Tîrgu Mureş, omul care răspândeşte lumină prin lumina cărţilor despre care scrie sau pe care le scrie, profesorul doctor în litere Nicolae Băciuţ, poet, eseist, critic şi istoric literar, deputat în Adunarea Naţională Bisericească a Patriarhiei Ortodoxe Române, director al Direcţiei Judeţene Mureş pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional, autor al unei noi Istorii a literaturii române contemporane, a peste şaptezeci de volume de poezie, eseuri, interviuri, reportaje, jurnale de călătorie, editor a peste patru sute de cărţi, prefaţator a sute de cărţi, inclusiv al Monografiei comunei Tăureni (2008), sincer şi constant spijinitor al proiectelor culturale care valorifică tradiţiile naţionale şi ne reprezintă în lume, intelectualul mureşean celebrat şi în medii culturale din alte zone ale României.

2

Potrivit opiniilor formulate, Antologia ,,Vatra noastră de dor” păstrează pentru generaţiile viitoare ,,tot ce are mai bun şi mai frumos cultura comunităţii locale”, ,,dovezi ale geniului poetic al mureşenilor din Câmpia Transilvaniei”, ,,dorul, dragostea, jalea, veselia petrecerilor ţărăneşti, sentimentul înstrăinării de cei dragi şi de baştină, ca stări sufleteşti generatoare de poezie”, ,,dovada că am existat şi existăm pe acest pământ”, ,,calda pledoarie pentru pământul strămoşesc pe care ne-am născut, pe care trăim şi în care sperăm să ne odihnim oasele după marea trecere”, ,,valorificarea superioară a bogatei moştenirii etnofolclorice locale, parte a marii literaturi naţionale”, ,,un testimoniu spiritual, poetic şi lingvistic care să ne evidenţieze în Europa unită, cu marca noastră identitară”.

Profesorului Grigore Bota i-au fost adresate felicitări şi mulţumiri pentru fericita aplecare spre tezaurul etnfolcloric local, pentru valoroasa culegere dăruită culturii naţionale româneşti. Călduros a fost felicitat şi domnul primar Ovidiu Oltean, pentru meritul deoebit de a fi un susţinător consecvent al culturii, învăţământului şi sportului din localitate, în perspectiva dezvoltării armonioase a copiilor şi tinerilor din Tăureni, la standarde cât mai apropiate de cele din oraşe.

3

Au subscris aprecierilor de preţuire şi luduşenii Marian Balea şi Vasile Mureşan. Profesorul Vasile Dobrău, directorul Şcolii Gimnaziale, le-a înmânat profesorului Grigore Bota şi primarului Ovidiu Oltean diplime de onoare, atribuite de colectivul de cadre didactice de la şcoala pe care o conduce. Semnatarul acestui reportaj i-a sugerat directorului Vasile Dobrău ca, începând cu anul şcolar 2014-2015, să le ofere elevilor posibilitatea să urmeze un curs opţional de istorie locală şi de etnofolclor local, prin valorificarea Monografiei comunei Tăureni şi a Antologiei ,,Vatra noastră de dor”, semnate de domnul profesor Grigore Bota.

Momentul de încheiere al fetivităţii i-a aparţinut profesorului Grigore Bota. Vădit emoţionat de frumoasele aprecieri formulate la adresa antologiei folclorice, la valoarea ei de document istoric pentru prezent şi viitorime, domnia sa i-a îndemnat pe locuitorii din Tăureni, în mod deosebit pe elevi şi tineri, să acorde mai mult timp şi interes culturii, originii, vechimii şi continuităţii neamului românesc în acest spaţiu european, botezat ,,Grădina Maicii Domnului”. Le-a mulţumit, în cuvinte alese, creatorilor şi depozitarilor de folclor local, primarului Ovidiu Oltean, consilierilor locali, domnilor Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Mihail Artimon Mircea şi Dimitrie Poptămaş, Editurii Cromatic Tipo, din Tîrgu Mureş pentru contribuţia esenţială la alcătuirea şi lansarea în lumea cuvântului scris a cărţii VATRA NOASTRĂ DE DOR.

Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Judeţeană Tîrgu Mureş, Biblioteca Orăşenească Luduş, Biblioteca Şcolii Gimnaziale din Tăureni şi de la autorul ei.


 

 

A CONSEMNAT,

MIRCEA GHEBOREAN


 

Sursa: Cuvântul Liber www.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button