Noutati

Vloggerul ludușean Alin Decean – Senator și Consilier la UMFST “George Emil Palade” Tîrgu Mureș

 

Reporter: Bună Alin! Ca întotdeauna, fiind începutul interviului nostru, și un al treilea dialog pentru cititorii Luduș ONLINE, pentru cei care nu le-au citit și pe celelalte, dorim să știm cine ești și cu ce te ocupi?

Alin Decean: Salutare! Mă bucur nespus că am din nou oportunitatea de a ține acest dialog cu dvs. Trebuie să recunosc, de la ultimul nostru interviu, s-au schimbat câteva lucruri în viața mea, în bine sper eu, pe plan profesional, dacă-mi permiteți să spun în acest fel.

În principiu, unele au rămas “INTACTE”: Sunt vlogger, creez videoclipuri online, iar cei interesați imi pot căuta conținutul pe canalul meu de youtube AlinuTZu Decean ( https://youtu.be/slBD1IUIB_Q ), unde postez videoclipuri diverse. Fotografia, care a prins puțin avânt în ultimul an (vom detalia imediat). Cartea de poezii (despre care am vorbit anul trecut) s-a vândut in 300 de exemplare. Pe lângă cele enumerate anterior, sunt și student, cu bursă de merit ( un detaliu irelevant oricum – dar in caz ca unii ma consideră încă neserios datorită videoclipurilor postate). 🙂

 

 

Reporter: Am fi curioși să aflăm care sunt lucrurile noi, sau mai degrabă cele care s-au schimbat în ultimul an ?

Alin Decean: Multe. Unele mă bucură și sunt vise împlinite și provocări acceptate. Permiteți-mi să le enumăr:

  1. De atunci, am devenit administratorul a 2 mari cluburi virtuale de Știință, ce insumează 100.000 de oameni. Acolo sunt “profesor virtual” de geografie-astronomie. Am creat peste 100 de publicații, scrise manual, și 15 videoclipuri montate. Bucuria cea mai mare știți care este? Aceea că îmi scriau până și profesori, dacă aș putea să le “imprumut” videoclipurile/materialele pentru a le fi prezentate copiilor. Nu e aceasta cea mai mare bucurie? Să oferi sau să lași ceva ce poate fi de folos altora?

Din acest motiv lucrez la o nouă carte…cu tentă științifică, de Astronomie pentru începători urmând a fi lansată digital pe Magazin Play. 🙂 Salvăm pădurile.

  1. Am participat în cadrul show-ului “Românii au Talent”. După mulți ani în care filmatul a fost pasiunea mea, să fiu pe cel mai popular platou din țară e o amintire superbă. Experiența e de neuitat. Vezi sute de oameni cu mii de aptitudini, talente și viziuni. Vorbești cu ei și intri în contact. Aș adăuga că dansul ar fi o pasiune pe care o am și pe care am practicat-o în ultimul an.
  2. Am avut oportunitatea de a primi o bursă ERASMUS, pentru a studia un an în străinătate, la o facultate din afară (în teorie trebuia să fiu în Belgia acum). Din păcate, din motive personale, și având în vedere situația actuală din lume, sper să ajung acolo în semestrul al II-lea… Aici mi-a trebuit și examenul internațional DELF la limba franceză, unde am primit nivel Intermediar, punctaj 93/100. Și am mai invățat incă o limbă străină : italiana.
  3. În mod neironic, mai nou sunt în postura de Consilier și Senator în cadrul Universității de Științe și Litere, Târgu Mureș. Funcție importantă sau nu, puțin contează. Contează cum o voi gestiona.
  4. Am pus mult accent pe fotografie (cu peisaje), odată cu deținerea celor 2 mari grupuri. Inevitabil, poate spre dezamăgirea unora, s-a schimbat tipul de videoclipuri pe care îl fac. Când vorbesc ca un profesor pentru 100.000…parcă mă reține ceva din a mai face un videoclip de tip satiră și umor. Cele vechi sunt tot acolo, pe facebook. Cel mai vizionat rămâne “Logica femeilor” – 1300 aprecieri, 330.000 vizionări.
  5. S-au mai hotărât încă 5.000 de oameni să-mi urmărească postările. 😁

 

 

Reporter: În ciuda unei perioade care încă ne pune incă la încercare, ai luptat pentru a-ți umple acest “bagaj” de experiențe. Punctul 4 ar fi un exemplu. Din ce motiv ai ales să candidezi ca senator și consilier în cadrul universității?

Alin Decean: Voi răspunde cât de pueril/copilăresc/banal se poate, fără să intru în multe detalii.   Sunt o fire curioasă. Mi s-a părut o provocare, și mă asemăn unui copil care vede dulciuri : fac tot ce se poate ca să ajung la ele.  Daar…ca să zic intr-un mod mai complex, mereu am considerat că problemele reale ale unui elev/student le știe cel mai bine  elevul/studentul. Trăim vremuri noi, avem influențe noi, percepții noi, tehnici noi.  Aici nu vreau să ofensez pe nimeni, dar e chiar purul adevăr. E ceva normal.

Și in plus, poate o să par și egoist, dar mai bine sincer decât să mint : am făcut-o pentru mine. Sunt în acealeași situații  ca alți 10.000 de studenți. E în interesul meu în primul și în primul rând ca eu, studentul, sa beneficiez de o educație adecvată, fără probleme. Dacă fac ceva bun (Doamne ajută!) pentru mine, inevitabil va fi și pentru alții. De obicei, împărțim aceleași probleme, într-un anumit domeniu, noi oamenii în general.

Dar succint spus, a fost o provocare pe care am acceptat-o.

 

 

Reporter: Nu putem omite nici detaliul menționat în legătură cu grupurile virtuale de Știință cu peste 100.000 de persoane. Există vreo anumită poveste personală corelată cu gestionarea acestor grupuri ? De unde a început totul ?

Alin Decean: Voi cita din viitoarea mea carte : “Ce m-a fascinat dintotdeauna e că un lucru care pare nesemnificativ, fie el o minge de fotbal, un microfon, o pensulă, un apus de Soare sau o stea, reușește să creeze povești, legende sau să unească oamenii ce îl au ca centru de interes, fie ei zeci de mii, sau chiar miliarde din toată lumea.  Privești un apus sau Luceafărul pe cer, și știi că nu ești singurul. Nu suntem singuri în societatea aceasta, unde suntem ierarhizați după statut social și financiar, și bineînțeles despărțiți de granițe, distanțe și gânduri, păreri și prejudecăți.

La sfârșitul oricărei zile, privim același cer noi toți, privim acele stele, pe care nu toți au norocul să le vadă, unii din ignoranță, alții din cauză că timpul nu le permite, iar alții pentru că așa se nasc…Același cer, care ne amintește ce suntem : oameni. Nu suntem perfecți, nu suntem superiori nimănui, nici măcar animalelor, ci învățăm mereu, pe parcursul întregii vieți. Trecem printr-un proces de autoeducație, iar ceea ce consider eu că ar fi cea mai importantă lecție pe care ar trebui să o invățăm cu toții e că nu suntem centrul lumii. Nu suntem mai presus ca nimeni și nimic, ci suntem doar niște ființe care fară aer ar muri în 3 minute.

Eu am iubit cerul de mic copil, de când priveam cu tatăl meu « ploile de stele » din August (Perseidele), fazele Lunii și planeta Venus. L-am privit de foarte multe ori de atunci, uneori nopți întregi fără somn. Iar când îl privești, simți că nimic din viața asta nu mai contează. Nici supărările, nici problemele și nici moartea. Când privești acolo sus, fără să îți dai seama, te uiți spre Infinit și Creație, privești spre  Dumnezeu, Allah, Budha etc.,  spre Divinitate, spre tot ceea ce a fost vreodată și nu va mai fi.  Spre alte vieți, alte timpuri, pe care mintea limitată a omului nu le poate pricepe.”

Ce ar mai fi de adăugat?

Pasiunea o am de mic copil. Undeva prin liceu a murit, dar parcă a renăscut în clasa a 12-a.

Să privești cerul, nu e nimic ciudat. Daca esti om religios, te bucuri de lucrarea Domnului, te uiti la el prin munca Lui, daca nu crezi in El si esti ateu, studiezi, daca iubesti arta – te bucuri de culori, stele, peisaje, daca vrei liniste – e cea mai bună metodă.

Eu le fac pe toate 4.

Așa că am ajuns să fiu un creator de conținut pentru incă 100.000 de persoane.

Reporter: Captivant, putem spune. Dorim insă să ne și apropiem de final, să transmiți un ultim gând cititorilor noștri.

Alin Decean:  Îi invit pe canalul meu de Youtube, pe Instagram sau Facebook unde postez. Sau mai mult, sa arunce o privire în grupurile “Misterele Universului”, “Astronomia și Enigmele/Misterele Universului”, poate unii vor fi atrași de ceea ce vor vedea. Să ne auzim cu bine. Sa fie toți sănătoși. Să fie mai buni ca ieri, iar mâine să fie mai buni ca azi.

 

 

 

Reporter

Dan Ludușan

Articole Similare

Back to top button