Noutati

Zece ani în slujba celor năpăstuiți

 

În anul 2014 un eveniment de mare importanță a avut loc la Luduș atunci când a fost inaugurat un modern Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică cu fonduri și sub supravegherea Consiliului Județean Mureș și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  Mureș.

După zece ani, Ovidiu Tănăsie Baghiu , șeful de atunci și de acum al Centrului a organizat „Ziua porților deschise” spunând că „Septembrie este luna în care ne întâlnim, în fiecare an, la un eveniment de suflet din viața acestui centru și a noastră, implicit, eveniment care ne aduce din nou împreună, alături de rezidenți, angajați, voluntari, comunitate, autorități, colaboratori și parteneri. Suntem onorați și încântați să vă avem alături de noi pentru câteva ore și vă adresăm tuturor urarea de bun venit la cea de-a  10 ediție aniversară a Zilei Porților Deschise CRRN Luduș 2024”.

În prezent la CRRN Luduș sunt 73 de rezidenți persoane adulte cu handicap, tineri proveniți din sistemul rezidențial de protecție socială, dar și persoane vârstnice, femei și bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, cei mai mulți fiind încadrați în grad de handicap grav, cu diagnosticul: demență Alzheimer, demență vasculară-mixtă, oligofrenie severă, întârziere mintală, schizofrenie, autism, pareză sau hemipareză și tetrapareză, boli comițiale, epilepsii sau diabet zaharat, sau multe alte diagnostice severe. Toți au nevoie de o îngrijire specializată, terapie medicamentoasă  și terapii de recuperare și reabilitare.

În broșura de prezentare a evenimentului, realizată în condiții foarte bune, sunt consemnate principalele activități desfășurate în Centru: activități pentru informarea beneficiarilor și a aparținătorilor despre serviciile oferite; activități de evaluare – reevaluare a beneficiarilor din punct de vedere a stării psiho-socio-medicale, de consiliere psihologică și terapie suportivă individuală și de grup; activități de abilitare/reabilitare pentru dezvoltarea și menținerea autonomiei și a deprinderilor de mobilitate, precum și de sprijin pentru menținerea și dezvoltarea aptitudinilor cognitive, cât și a deprinderilor zilnice; activități pentru menținerea și dezvoltarea deprinderilor de comunicare și a deprinderilor de auto-îngrijire și a deprinderilor de auto-gospodărire; activități pentru dezvoltarea deprinderilor de interacțiune, pentru îmbunătățirea nivelului de educație și pregătirea pentru muncă și de integrare și participare la viața socială și civică.

După 10 ani de la inaugurarea CRRN Luduș, omul de cultură, excelentul moderator Iulian Praja a condus cu umor, duioșie și inteligență derularea unui program complex în care pe scena instalată în curtea Centrului au evoluat artiști profesioniști care au primit o replică plină de candoare din partea artiștilor amatori rezidenți. Numeroșii spectatori, vizitatori din oraș, dar și veniți de la DGASPC Mureș, Cluj, Alba, Sibiu și Sălaj au răsplătit cu aplauze pe toți artiștii urcați pe scenă.

 

 

Dar mai întâi, protopopul Lucian Voșloban, alături de preoții Ilie Dăian, Viorel Ormenișan și Lucian Bucea au oficiat un ceremonial religios. Mai apoi, Iulian Praja a prezentat oaspeții de onoare: prefectul Ciprian Dobre, consilierul CJ Mureș Ovidiu Dancu și primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan care au rostit scurte alocuțiuni în care au subliniat munca plină de abnegație și rezultatele notabile ale șefului de Centru și a întregului personal. De altfel, Ovidiu Baghiu a primit din partea DGASPC Mureș, sub semnătura directorului general Miklea Hajnal Katalin și a directorului general adjunct Janina Crina Căliman o Diplomă onorifică „În semn de recunoștință pentru implicarea și dăruirea dovedită de-a lungul întregii activități în calitate de Șef Centru cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a CRRN Luduș”.

La rândul său, Ovidiu Baghiu a acordat sponsorilor și colaboratorilor principali câte o „Diplomă pentru participare și sprijinul persoanelor cu dizabilități” însoțită de o medalie aniversară: Iosif Mocan, Alexandrina Moldovan, Farkas Ibolya, Dorina Maria Cozma, Maria Corla, Cosmin Șchiopotă, Ovidiu Necșulescu, Molnar Eugen, Elisabeta Morar, Cosmin Harfaș, Crina Janina Căliman, Mircea Gheborean și cel care semnează aceste rânduri.

În prima parte a programului artistic au evoluat rezidenții care au prezentat o scenetă interesantă, o rugăciune spusă de Virgil, muzică populară interpretată de doamna Lence, rezidentă de 9 ani în Centru, apoi un text biblic rostit de Incze Szolt în limbile română și maghiară, o prezentare de modă și solista Andreea de la Jucu.

Artiștii consacrați Roxana Moldovan, Raluca Focșan Bogătean și tânăra Maria Nistor au interpretat cu talentul cunoscut cântece populare, iar formația de dans înființată în anul 2015 în sala Dance Art din Târgu Mureș, instructor Somodi Katalin a impresionat asistența arătând că se poate dansa și fiind în scaun cu rotile.

Punctul culminant al spectacolului a fost atins atunci când a urcat pe scenă cunoscutul solist de muzică ușoară Florin Vos, fratele protopopului Lucian Voșloban. Prin prestația sa plină de vitailtate scenică și bună dispoziție, solistul a mobilizat asistența la dans și la o horă a bucuriei în care s-au prins alături de rezidenți și un mare număr de vizitatori. La buna dispoziție au contribuit din plin și gazdele atente care au oferit un bufet rece diversificat și o excelentă ceauneală preparată în două cazane moderne de către „Maestrul Chef” Fulop Attila din Bogata.

La încheiere îl cităm din nou pe șeful Centrului, Ovidiu Baghiu care spune că ultimii zece ani au fost: „ani de încercări și provocări; ani de bucurii și realizări; ani de implicare și dăruire; ani de satisfacții și împliniri; ani de muncă și mii de probleme pe care, cu ajutorul lu Dumnezeu, le-am depășit; ani în care am râs și am plâns, în care oameni dragi sufletului nostru ne-au părăsit lăsând în urmă momente deosebite petrecute împreună”. Rememorând acești ultimi zece ani plini de evenimente multe și de tot felul, Ovidiu Baghiu afirmă că nu știe dacă este mult sau puțin, „dar ceea ce simt și aș vrea să vă transmit este că sunt mulțumit de tot ce am realizat împreună cu echipa Centrului în acești ani. Și mai știu sigur că în cele mai multe momente am reușit să ștergem tristețea de pe chipurile acestor oameni cu nevoi speciale și să le aducem puțină bucurie în sufletele greu încercate”.

12 iunie 2014 – 24 septembrie 2024, un deceniu în care la Luduș, la CRRN au primit asistență și protecție socială un mare număr de persoane adulte cu dizabilități grave, semeni de-ai noștri cu nevoi speciale. Mulțumiri pentru munca depusă, o muncă plină de noblețe și de datorie creștinească.

La mulți ani, CRRN!

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

Articole Similare

Back to top button