Noutati

1 Decembrie, marea sărbătoare a românilor la Luduș

 

 

Ideea de unitate națională a tuturor românilor a parcurs un drum lung care a fost presărat cu nenumărate obstacole politice și istorice. De la efemera unire a celor trei provincii românești făcută de Mihai Viteazul a crescut și s-a dezvoltat ideea unionistă culminând cu intrarea României în Primul Război Mondial cu țelul suprem de a desăvârși statul național român. Curentul favorabil unirii, intern și internațional a favorizat înfăptuirea actului istoric de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, adică unirea tuturor românilor.

 

 

Acum, după 105 ani de la Marea Unire și după 5 ani de la inaugurarea ansamblului statuar din Piața Unirii a Ludușului, urmașii celor care au înfăptuit Unirea și-au dat întîlnirea în locul în care, în anul 1918, locuitorii și-au manifestat bucuria pentru momentul istoric al Unirii pe care îl trăiau.

 

 

Pentru cinstirea acelor momente, Primăria orașului Luduș și Consiliul local au organizat o ceremonie dedicată Zilei Naționale a României. După un Te Deum oficiat de preoții ortodocși și greco-catolic, primarul Ioan Cristian Moldovan a vorbit despre semnificația istorică a Zilei Naționale a României.

 

 

În continuare a urmat momentul festiv de depunere a coroanelor de flori de către Primăria și Consiliul local Luduș, ANVR, filiala Mureș și Asociația „Cultul Eroilor” Mureș, MAI, instituțiile de învățământ, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, CRRN Luduș, Administrația Finanțelor Publice și formațiunile politice PSD, PNL, UDMR, PRM, filiala Mureș. După depunerea coroanelor a urmat un moment de reculegere în memoria celor care de-a lungul istoriei au contribuit la devenirea României ca stat independent și suveran.

 

 

Momentul artistic al ceremoniei a fost asigurat de solistul Ovidiu Nechita care a interpretat un program de cântece patriotice, populare și colinde.

 

 

 

A consemnat
Ioan A. BORGOVAN

Articole Similare

Back to top button