Noutati

„AM TRECUT ȘI EU PE ACOLO…” – DUMINICĂ, 21 APRILIE 2024, LA LUDUȘ

 

Pentru mulți ludușeni, acea ZI A DOMNULUI a început la ora opt cu Sfânta Taină a Spovedaniei, a continuat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de preoții de rit ortodox și de rit greco-catolic în cele șase biserici românești din oraș, cu Taina Împărtășirii cu trupul și sângele Domnului nostru Iisus Hristos, iar de la ora 15, cu participarea la Sfântul Maslu, oficiat în Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din parohia Gheja.

Ora 17. În naosul și pronaosul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” toate locurile erau ocupate de enoriași de la cele cinci biserici creștin ortodoxe din oraș, de invitați din alte parohii ale protopopiatului, de invitați din protopopiatul greco-catolic Târnăveni, cu toții sosiți acolo să participe la Concertul pascal susținut de Corul „Te Deum Adoramus” al Protopopiatului Ortodox Român Luduș și să audieze prelegerea susținută de psihologul Anamaria Cristina Hambețiu.

Activitatea, dedicată „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, a fost binecuvântată de Înalt Prea Sfinția Sa Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În calitatea sa de fericită gazdă, părintele protopop Lucian Voșloban și-a exprimat bucuria că, la invitația Domniei Sale și a doamnei psiholog Hambețiu, au răspuns un număr mare de enoriași și de preoți, primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, părintele protopop greco-catolic de Târnăveni, Stelian Barbu, care a venit însoțit de doamna Steluța Daniela, soția Domniei Sale, precum și de binevoitori oameni de afaceri.

 

 

Cei douăzeci și doi de preoți componenți ai Corului „Te Deum Adoramus” au interpretat, îndrumați de preotul Dr. Daniel Camară, din orașul Sărmașu, cinci piese din repertoriul potrivit Postului Mare și Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, avându-i ca soliști pe preotul Valer Moldovan, din parohia Gheja și pe părintele protopop Lucian Voșloban. Participarea la sfintele liturghii duminicale i-a ajutat pe enoriașii din asistență să se implice, neinvitați, în înălțarea Imnului „Cuvine-se cu adevărat să Te fericim pe Tine, Născătoare de Dumnezeu”.

Repetatele aplauze ale asistenței, felicitările adresate coriștilor de părintele protopop Lucian Voșloban și splendidul buchet de flori multicolor dăruit preotului dirijor Dr. Daniel Camară au fost receptate de coriști ca răsplată binevenită pentru prestația din acea zi.

De la luminosul „Imn al celor care Îl slăvesc pe Dumnezeu prin cântec” s-a trecut la „Noaptea neagră a sufletului”, cei din asistență având-o drept ghid pe doamna psiholog Anamaria Cristina Hambețiu. Pe parcursul unei ore educative, Domnia Sa a reușit să identifice poarta de intrare în Noaptea neagră a sufletului, sfetnicii trădători din interiorul bolnavilor cronici, dispuși să-i conducă pe bolnavi la dezorientare, la nopți pline de frică, de pierderea controlului asupra propriei persoane, la confuzie, lipsa stimei de sine, disperare, depresie, gânduri suicidare sau la accidente mortale (cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral), dar și posibile variante de ieșire din noaptea sufletului cu sprijinul familiei, prietenilor, psihologilor, medicilor, cucernicilor preoți duhovnici, profesorilor, artiștilor cuvântului rostit pe scenă.

 

 

Din studiile și practica personală acumulate în ani, a ales să-i informeze pe ascultători că semenii noștri alunecați în noaptea sufletului se simt încurajați și susținuți în lupta pentru salvare sau măcar ameliorare prin comunicarea empatică, prin iubire, prin încredere în procesul vindecător din timpul spitalizării și tratamentului acasă, prin stăpânirea tehnicilor de ascultare empatică, fără să distrugi iluzia vindecării, stăpânirea tehnicilor de prim ajutor psihologic. Și șapte sfaturi părintești: „Fiți buni, iertători și răbdători”; „Nu forțați persoana bolnavă să se facă bine”; „Ajutati-i să se simtă calmi”; „Oferiți-le opțiuni de tratament în alte spitale sau așezăminte monahale, în alte țări”; „Dați sfaturi numai dacă vi se cere”; „Ajutați-l să se ajute pe sine și să-și descopere un nou sens al vieții sale”; „Nu uitați că bolnavii vor să fie ascultați și înțeleși, să fie informați asupra evoluției bolii lor, să fie respectați în siguranță, să își apere demnitatea …”.

Atunci, în acea zi de duminică, 21 aprilie 2024, mulți dintre cei prezenți în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au aflat de la părintele protopop Lucian Voșloban că doamna psiholog Anamaria Cristina Hambețiu este ludușeancă cu specializări avizate și acreditate de Colegiul Psihologilor din România, de Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală, de Societatea Internațională de Chirurgie Oncologică Pediatrică, de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, că Domniei Sale i-au fost publicate studii în prestigioasa colecție „Fillodiritto Proceedings” (1922) și că este membru fondator al „Societății Civile Profesionale de Psihologi Moldovan & Hambețiu”, cu activitate în Luduș și Târgu Mureș și că tema conferinței din acea zi a fost TRUPUL ȘI SUFLETUL CUVÂNTULUI care îi poate vindeca pe bolnavi.

Rezumând comunicarea doamnei psiholog Anamaria Cristina Hambețiu, apreciem că Domnia Sa a avut succes la public prin contribuțiile personale la definirea trupului, gândului și sufletului Cuvântului, prin enumerarea și definirea bolilor cronice degenerative și mortale, prin rețelele de comunicare dintre omul sănătos și omul bolnav, prin descrierea tehnicilor de ascultare empatică, prin sfaturile părintești „Nu uitați că bolnavii vor să fie ascultați și înțeleși, să fie mereu și clar informați asupra evoluției bolii sale, să fie respectați și în siguranță”.

Pe parcursul unei întregi ore educative, Domnia Sa a fost ascultată, aplaudată, încurajată cu întrebări pertinente, solicitată pentru fotografii cu autograf, înnobilată cu aprecieri laudative, îmbogățită cu trei volume despre educația din România, editate de Patriarhia Ortodoxă Română, cu o icoană a Domnului Iisus Hristos și cu un frumos buchet de flori.

 

 

 

TEXT ȘI FOTO: MIRCEA GHEBOREAN

Articole Similare

Back to top button