Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

O investiție nouă pentru învățământul din oraș. În istoria învățământului local, Școala Gimnazială nr. 1 din Luduș care funcționează în patru corpuri de clădire deține întâietatea prin construirea primului local, pe actuala stradă a Tineretului, în anul 1872. Ultimul corp de clădire din cele patru a fost construit în anul 1961, fiind o clădire modernă cu două niveluri în care învață 545 de elevi în anul școlar 2022-2023. În cele trei corpuri de clădire vechi condițiile sunt considerate ca necorespunzătoare de administrația locală. Ca urmare, Consiliul local a prevăzut în bugetul orașului obiectivul de investiții „Construire și dotare corp nou la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș”. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții amintit, primarul Cristian Moldovan a precizat că „Analizând prevederile legale, apreciem că se impune elaborarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții”.

 

 

S-a realizat nota conceptuală

În Raportul de specialitate întocmit pentru proiectul de hotărâre, Anca Năsăudean de la Serviciul „Achiziții și Implementarea Proiectelor” din Primăria orașului a precizat că „Nota conceptuală este documentația întocmită de beneficiarul investiției în scopul justificării necesității și oportunității realizării unui obiectiv de investiții, finanțat total sau parțial din fonduri publice. Prin nota conceptuală se evidențiază datele preliminare necesare implementării obiectivului de investiții propus și se prezintă informații cu privire la estimarea suportabilității investiției publice, iar tema de proiectare exprimă intențiile investiționale și nevoile funcționale ale beneficiarului investiției. Conform notei conceptuale realizate, elevii din clasele 0-IV își desfășoară cursurile în corpurile nr. 2 și 3 în „condiții inadecvate, clădirile fiind în stare de degradare și pentru întreținerea lor fiind nevoie de costuri ridicate”. În această etapă, pentru cheltuielile cu proiectarea, cu elaborarea documentațiilor, cu obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor cerute de legislație se estimează că valoarea totală va fi de 656000 lei. Evident, aceasta este suma prevăzută pentru elaborarea documentațiilor, costul final al investiției fiind cunoscut doar după elaborarea proiectului tehnic. În ședința Consiliului local din 30 mai 2023, aleșii locali au aprobat nota conceptuală și tema de proiectare, documente care stau la baza construirii și dotării unui corp nou de clădire la Școala Gimnazială nr. 1, primul pas pentru realizarea investiției.

 

 

Credit contractat pentru cofinanțarea proiectelor de investiții. În conformitate cu precizările OUG nr. 24 din 12 aprilie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru acordarea unor împrumuturi din Trezoreria  statului, precum și a Ordinului nr. 1398 din 26 aprilie 2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind mecanismul de acordare și derulare a împrumuturilor acordate UAT-urilor, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării de către Orașul Luduș a unui împrumut în valoare de maxim 1071000 lei pentru asigurarea fondurilor necesare implementării unor obiective de interes public local co-finanțate din fonduri europene. În Referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, Cristian Moldovan a precizat că a inițiat contractarea unui „împrumut în valoare de maxim 1071000 lei pentru asigurarea fondurilor necesare implementării unor obiective de interes public local co-finanțate din fonduri europene. Pentru perioada 2021-2023 avem 2 proiecte cu finanțare din fonduri europene în desfășurare la care este nevoie de cofinanțări și cheltuieli neeligibile din partea bugetului local”. Având în vedere că „UAT-urile pot solicita în cursul anului 2023, până cel târziu 1 august 2023 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul general al Trezoreriei statului, pentru asigurarea cofinanțării și cheltuielilor neeligibile a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană”, a precizat Maria Suciu, Șef Birou  „Buget. Finanțe. Contabilitate.Resurse Umane” din Primăria orașului Luduș în Referatul de specialitate anexat proiectului de hotărâre. La punctul 2 al proiectului de hotărâre, aleșii locali au aprobat contractarea unui împrumut în valoare de 1071000 lei, cu o maturitate de maxim 5 ani pentru asigurarea „prefinanțării și cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la alți donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor: Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș – componenta Bd.1 Decembrie 1918, nr. 19 (847000 lei); Reabilitare, Modernizare, Extindere și Dotare Casa de Cultură din orașul Luduș, județul Mureș (224000 lei), pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării împrumutului”.

 

 

S-a modificat Regulamentul parcărilor publice. Răspunzând noilor cerințe ale circulației mijloacelor de transport în orașul Luduș, Primăria a elaborat un regulament pentru parcarea cu plată a vehiculelor pe străzile din oraș, amenajarea, întreținerea și exploatarea locurilor de parcare în zonele aglomerate ale orașului. Prin HCL nr. 10/2022 și HCL nr. 85/2022, Consiliul local a aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice, precum și contravențiile și sancțiunile care pot fi aplicate. În același timp au fost stabilite și locurile de parcare din oraș: Bulevardul 1 Decembrie 1918 (125 de locuri); Bulevardul 1 Decembrie 1918 – primărie (13); Strada Pieței (28); Strada Brândușei (17); Strada Policlinicii (29); Strada Crinului (33); Strada Bradului (9); Strada 1 Mai, intersecția cu Strada Rândunelelor (6). După un an de aplicare a Regulamentului, Biroul Poliție Locală Luduș a solicitat „Introducerea unor noi mecanisme de reglementare a parcărilor publice, respectiv nota de constatare și tariful majorat”, după cum a consemnat Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniu Public din Primăria orașului în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.Concret, consilierii locali au aprobat în proiectul de hotărâre modificarea a patru articole, după cum urmează: Art. 5 „Nota de constatare – act emis la fața locului de către agentul constatator prin care constată și informează, în același timp, posesorul unui autovehicul parcat neregulamentar, fără să achite taxa de parcare, fapt pentru care acesta datorează plata unui tarif de parcare majorat; Art. 24. Operațiunea de plată a contravalorii timpului petrecut în parcare se poate face și ulterior utilizării parcării publice cu plată, până la ora 23.59 a zilei în curs, achitându-se suma de 25 lei, online sau la Biroul Impozite și Taxe Locale, conform specificațiilor de pe nota de constatare. După expirarea acestui termen, se consideră că parcarea s-a efectuat fără achiziționarea vreunei modalități de plată a parcării și utilizatorului i se va aplica un tarif majorat de 50 lei care poate fi achitat în termen de 48 ore lucrătoare, de la ora 0.00 a următoarei zile de aplicare a notei de constatare; Art. 26. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către angajații Poliției Locale a orașului Luduș; Art. 27. Tarifele majorate aplicate prin nota de constatare, precum și amenzile aplicate prin procesul verbal de constatare și sancționare se vor achita online sau la Biroul Impozite și Taxe Locale al Primăriei orașului Luduș și se constituie venit la bugetul local.

 

 

Drept  de folosință parțială, cedat. În anul 2020 la Luduș era inaugurată o nouă unitate de învățâmânt preșcolar prin darea în folosință a Grădiniței de copii din strada Vânătorilor, o construcție renovată complet și dotată cu utilități de ultimă generație de către Eparhia Reformată din Ardeal. În 22 septembrie 2020, Consiliul local Luduș a aprobat încheierea unui contract decomodat între Eparhia Reformată din Ardeal și Parohia Reformată Luduș, în calitate de comodant, pe de o parte și UAT Orașul Luduș, în calitate de comodatar, pe de altă parte. Obiectul contractului l-a constituit transmiterea temporară a dreptului de folosință gratuită asupra imobilului, teren și construcții, cu destinație de creșă și grădiniță. Printr-o nouă hotărâre a Consiliului local, nr. 5 din 26 ianuarie 2021, s-a aprobat cedarea, către Grădinița „Căsuța Fermecată”  din Luduș, folosința gratuită asupra unei părți din imobilul situat pe strada Vânătorilor, nr. 1, orașul Luduș, cu destinația de grădiniță, respectiv: sală, dormitor, izolator, filtru, două grupuri sanitare, depozit, oficiu, vestiar, sală primire, două birouri, cabinet medical și coridor, în suprafață utilă totală de 185,61 m.p. În luna februarie 2023 o adresă trimisă Primăriei orașului Luduș de către Eparhia Reformată din Ardeal, semnată de episcopul Kato Bela și directorul economic Lang Eva preciza că: „Proprietarul imobilului care face obiectul contractului decomodat este Parohia Reformată Luduș. Eparhia Reformată din Ardeal este parte în contractul decomodat în calitate de for tutelar superior. Prin urmre, solicităm eliminarea Eparhiei Reformate din Ardeal din contractul decomodat amintit”. În conformitate cu această precizare, Parohia Reformată Luduș, prin preotul paroh Czirmay Csaba Levente și primcuratorul Szabo Pavel își exprimau acordul „ca dreptul de folosință asupra părții din imobil aferentă creșei rămase în folosința UAT Orașul Luduș pe baza actului adițional nr. 1 la contractul decomodat din 9 octombrie 2020, prin încheierea unui nou act adițional, să se transfere la Grădinița „Căsuța Fermecată” Luduș”. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind cedarea folosinței gratuite asupra imobilului situat pe str. Vânătorilor, către Grădinița „Căsuța Fermecată”, primarul Cristian Moldovan a precizat că după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 100/2021 se modifică art. 27din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, și anume: „Creșele fac parte din sistemul de învățământ preuniversitar și oferă copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 0 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere”. Ca urmare a demersurilor făcute de Primăria orașului Luduș și acceptului exprimat de Parohia Reformată Luduș, a fost cedată către Grădinița „Căsuța Fermecată” folosința gratuită asupra imobilului din str. Vânătorilor nr. 1. Legislativul local a aprobat proiectul de hotărâre.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button