Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

S-a modificat Regulamentul Poliției Locale din Luduș. În România, Poliția Locală funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 155 din 12 iulie 2010, iar în Luduș, Biroul Poliția Locală (BPL) din Primăria orașului își desfășoară activitatea reglementată de HCL nr. 264/2010 care a legiferat funcționarea Biroului, Organigrama, Statul de funcții și numărul de personal, acesta fiind stabilit conform art. 129 și 139 din OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ. Regulamentul de organizare și funcționare a Biroului Poliției Locale Luduș a fost completat prin HCL nr. 226/2019 și cuprinde un număr de opt capitole cu 52 de articole: Organizarea, funcționarea și categoriile de personal care compun Biroul Poliției Locale Luduș; Selecționarea, pregătirea și numirea personalului; Structura organizatorică și atribuțiile personalului; Atribuțiile autorităților administrației publice locale în privința organizării și funcționării „BPL”; Drepturile și obligțiile personalului; Dotarea Biroului Poliției Locale Luduș; Drepturile și recompensele care se pot acorda personalului; Dispoziții finale. La ședința Legislativului local din 30 august 2022, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea modificărilor și completărilor la Regulamentul de organizare și funcționare al Biroului Poliția Locală. Nicolae Cotta, șef Birou Poliția Locală Luduș ne-a declarat că „singurele modificări ale Regulamentului sunt făcute la art. 14 în care personalul Biroului este încadrat în două compartimente pentru: Protecția Mediului, Disciplina în Construcții, Agenți Economici, desfășoară activități în următoarele domenii: protecția mediului; disciplina în construcții și afișajul stradal; activitatea comercială; evidența persoanelor; alte domenii stabilite prin lege și pentru Pază, Ordine, Siguranța Circulației, desfășoară activități în următoarele domenii: ordinea și liniștea publică precum și paza bunurilor; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții și afișajul stradal; protecția mediului; activitatea comercială; evidența persoanelor; alte domenii stabilite prin lege”. Proiectul de hotărâre a fost afișat conform prevederilor Legii nr. 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică, după care a fost aprobat de Legislativul local.

 

 

Rectificare de buget la Luduș. În conformitate cu art. 129, art. 136 și art. 139 din Codul administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019 și art. 19 și art. 149 din Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, primarul Cristian Moldovan a inițiat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local „din necesitatea efectuării unor virări de credite în bugetul Primăriei și a unităților subordonate orașului Luduș necesare desfășurării activității în bune condiții. Rectificarea bugetului local este necesară, oportună și  legală și se impune pentru buna funcționare a activității instituției cu toate activitățile de subordonare locală”. În cadrul ședinței  ordinare a Consiliului local din 30 august 2022, Maria Suciu, șef Birou „Buget, Finanțe, Contabilitate, Resurse Umane” din cadrul Primăriei orașului Luduș a prezentat aleșilor locali modificarea unor virări de credite în cadrul bugetului, precum și solicitări de aprobare a unor cheltuieli neplanificate. Printre acestea a fost prezentat Referatul prin care Avram Giorgiana Dalida, șef Birou „Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor” (SPCLEP) Luduș solicită cuprinderea în bugetul local a sumei estimative de 3000 lei cu justificarea că „prin natura serviciului noi suntem obligați a prelua imaginile solicitanților aflați în centre de servicii speciale, instituții sanitare sau netrasportabili, iar aparatul foto deținut de către serviciul nostru pentru preluarea imaginilor din teren este defect, este imperios necesar achiziționarea unui nou aparat foto cu următoarele caracteristici: să fie din clasa D-SLER; display minim 3 inch; rezoluție minim 24,1 MP; Obiectiv EF-S 18-55 mm”. Solicitarea „SPCLEP”  a fost aprobată de consilierii locali.

 

 

Indexări la impozite și taxe locale. În Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022, privind Codul fiscal este prevăzut că „Pentru anul 2023, consiliile locale adoptă hotărâri privind nivelurile impozitelor și taxelor locale, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului cod”. În consecință, Consiliul local Luduș a luat în discuție un proiect de hotărâre prezentat în ședința Legislativului local din 30 august 2022 pentru modificarea și completarea anexelor 1 și 2 la HCL nr. 57 din 26 aprilie 2022 privind indexarea impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a limitelor amenzilor pentru anul 2023. În Anexa nr. 1 la Proiectul de hotărâre este reglementat Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri; Calculul impozitului pe clădirile nerezidețiale; Calculul impozitului/ taxei pe clădirile care cuprind spații cu destinație rezidențial și spații cu destinație nerezidențială; Reguli privind calulul impozitului/taxei pe clădiri; Declararea, dobândirea, înstrăinarea și modificarea clădirilor; Plata impozitului/taxei; Scutiri. În Anexa nr. 2 la Proiectul de hotărâre este prevăzut impozitul pe teren și taxa pe teren; Declararea și datorarea impozitului și a taxei pe teren; Plata impozitului și a taxei pe teren; Scutiri. În legătură cu proiectul de hotărâre privind indexarea impozitului și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a limitelor amenzilor pentru anul 2023, Dennis Bordan, Șef Birou „Impozite și Taxe Locale” din Primăria orașului Luduș ne-a declarat că „S-au făcut modificări doar la modul de calcul al impozitelor și taxelor locale conform celor două Anexe care fac parte integrantă din proiectul de hotărâre. Modul de calcul al impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren este reglementat de Ordonanța 16 din 15 iulie 2022, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015, privind Codul fiscal”.

 

 

Subvenții pentru asistența socială. În Referatul de specialitate întocmit de asistentul social  Oana Maria Sicobean la proiectul de hotărâre privind modificarea H.C.L nr. 112 din 31 august 2021 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea unor subvenții asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România, cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială a căror activitate se adresează beneficiarilor din orașul Luduș, și a categoriilor de servicii sociale pentru care se acordă subvenții de la bugetul local al orașului Luduș, precum și constituirea comisiei de evaluare și selecționare a asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică care înființează și administrează unități de asistență socială este precizat că „Având în vedere modificările aduse de H.G. nr. 1153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială, se impune modificarea anexei 1 la H.C.L. nr. 112 din 30.08. 2021”. La art. 3 din Regulamentul privind acordarea subvențiilor este specificat că Asociațiile, fundațiile și cultele pot primi subvenții de la bugetul local, dacă îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate: administrează unități de asistență socială care se adresează beneficiarilor din orașul Luduș și se încadrează  în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale precum și a regulamentelor cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale; sunt persoane juridice române de drept privat fără scop patrimonial, acreditate cu furnizori de servicii sociale, potrivit legii; dețin licență de funcționare pentru serviciile sociale pentru care solicită subvenție; solicită subvenții în completarea resurselor financiare proprii (minim 50% din valoarea totală anuală a bugetului unității de asistență socială). Prezentat în ședința Consiliului local Luduș, proiectul de hotărâre a fost aprobat de aleșii locali cu precizarea că acordarea subvenției se va face în limita fondurilor publice aprobate anual în bugetul local, prin hotărâre de Consiliu local.

 

 

Excepții de la plata impozitelor pentru terenuri. În conformitate cu art. 456 din Legea nr. 227/2015, Codul fiscal, pentru anumite terenuri nu se plătește impozit sau taxă. Șeful Biroului „Impozite și Taxe Locale” din Primăria orașului Luduș, Dennis Bordan a precizat categoriile de teren care sunt exceptate de la plata impozitului sau a taxelor: terenurile aflate în proprietatea publică sau privată a statului ori a Unității Administrativ Teritoriale Oraș Luduș, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice sau agrement; terenurile aflate în domeniul privat al statului concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință, după caz, instituțiilor publice cu finanțare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora; terenurile fundațiilor înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; terenurile aparținând cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora; terenurile aparținând cimitirelor și crematoriilor; terenurile utilizate de unitățile și instituțiile de învățământ de stat, confesional sau particular, autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate , precum și clădirile utilizate de către creșe, astfel cum sunt definite și funcționează potrivit Legii nr. 263/2007; terenurile unităților sanitare publice; terenurile folosite pentru activitățile de apărare împotriva inundațiilor, gospodărirea apelor, hidrometeorologie, cele care contribuie la exploatarea resurselor de apă, cele folosite ca zone de protecție definite în lege, precum și terenurile utilizate pentru exploatările din subsol, încadrate astfel printr-o hotărâre a Consiliului local, în măsura în care nu afectează folosirea suprafeței solului; terenurile degradate sau poluate, induse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât durează ameliorarea acestora; terenurile care prin natura lor și nu prin destinația dată sunt improprii pentru agricultură sau silvicultură; terenurile ocupate de autostrăzi, drumuri europene, drumuri naționale, drumuri principale administrate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România-SA, zonele de siguranță a acestora, precum și terenurile ocupate de piste și terenurile din jurul pistelor reprezentând zone de siguranță; terenurile pe care sunt amplasate elementele infrastructurii feroviare publice; terenurile din parcurile industriale, parcurile științifice și tehnologice, precum și cele utilizate de incubatoarele de afaceri; terenurile aflate în proprietatea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu statut de utilitate publică, precum și cele închiriate, concesionate sau primite în administrare ori în folosință de acestea de la o instituție sau o autoritate publică; terenurile instituțiilor sau unităților care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau Ministerului Tineretului și Sportului; terenurile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război; terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 și 5 alin.(1)- (8) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, și a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă și în cazul transferului proprietății prin moștenire către copiii acestora, indiferent unde aceștia domiciliază; terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate. Dennis Bordan precizează că în toate cazurile prezentate mai sus, sunt exceptate de la scutirea plății impozitului sau taxelor, terenurile folosite pentru activități economice.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button