Noutati

Ziua Independenței Naționale a României la Luduș

 

Ziua de 10 Mai a fost stabilită prin lege ca Zi a Independenței Naționale a României și începând din anul 2021 se organizează ceremonii militare sau religioase pe tot teritoriul țării. La Luduș, Primăria orașului a decis ca această sărbătoare să se organizeze la Monumentul „Recunoștinței eterne eroilor căzuți în lupte pentru apărarea patriei”, din cartierul Dacia. Monumentul și scuarul au fost recent reabilitate prin grija Primăriei. La eveniment au participat un mare număr de elevi de la cele două Școli Gimnaziale și de la Liceu, precum și preșcolarii de la Grădinița „Căsuța Fermecată”. Desigur, au fost prezenți cetățeni ai orașului și unii dintre cei propuși pe listele de candidați la funcția de primar și consilieri locali la alegerile din 9 iunie.

 

 

Ceremonia a debutat cu Imnul de Stat al României și Imnul Europei, după care un sobor de preoți ortodocși Lucian Voșloban, Ioan Florea, Sergiu Iacob, Viorel Ormenișan, Valer Moldovan, Ilie Tinca și Lucian Bucea au oficiat o slujbă religioasă. Preoții cultului greco-catolic, Aurel Dan (Grindeni), Sorin Valer Russu (Luduș), părintele Ioan Jidveian (Ațintiș), Sorin Băcel (Lechința), Vasile Iagăr (Iernut) și Eugen Mărcuș au oficiat o slujbă de pomenire și de sfințire a Monumentului „construit din inițiativa parohiei greco-catolice din fonduri proprii la care a contribuit și părintele Ilie Dăian”, după cum a precizat părintele Sorin Valer Russu care alături de părintele Aurel Dan au stropit cu apă sfințită Monumentul reconstruit.

 

 

Armata a fost reprezentată de gen. (r) Gheorghe Popa, gen. (r) Mușat Stoica, col. (r) Sever Popovici și col. (r) Valerie Cecălăcean. Au fost prezenți conducători de instituții din oraș, cms. șef Adriana Popa, șefa Poliției orașului, viceprimarul Kis Istvan, Nicolae Cotta , șeful Poliției locale și cei care au participat într-un fel sau altul, la reabilitarea Monumentului și a scuarului: Liviu Botezan, Marius Dudilă, Sebastian Căpușan, Liviu Popa și Cornel Luca.

 

 

Despre semnificația istorică a Zilei Independenței Naționale a României au vorbit primarul orașului, Cristian Moldovan și col. (r) Sever Popovici.

 

 

Au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei și a Consiliului local, Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Ministerul Afacerilor Interne Luduș, Instituțiile de învățământ din oraș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Administrația Finanțelor Publice, Societatea Aquaserv și Formațiunile politice a PSD, PNL și UDMR. Au depus o coroană de flori și preșcolarii de la Grădinița „Căsuța Fermecată”.

 

 

La final, Dorin Grama care a prezentat evenimentul și a asigurat un moment poetic, a invitat asistența să păstreze un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă ale războaielor purtate pentru apărarea patriei și a bisericii străbune.

 

 

 

A consemnat
Ioan A. BORGOVAN

 

Foto: Sebastian Căpușan

Articole Similare

Back to top button