Noutati

CU PLUTA, DE LA LUDUȘ LA NĂDLAC, LA FINAL!

 

Felicitări Tiberiu Orban și Marius Olariu, din Luduș, Florin Ciuguzan, ludușean stabilit de câțiva ani în Italia și clujeanului Ovidiu Pintea!

 

 
Duminică, 14 iunie 2015, de la debarcaderul situat între podul de cale ferată și podul rutier din Luduș, patru buni prieteni, doi ingineri, un mecanic și un medic veterinar, toți cu locuri de muncă și căsătoriți, au început aventura vieții lor pe râul Mureș, la care au visat din copilărie. Cu pluta confecționată în regie proprie și-au propus și chiar au reușit să petreacă două săptămâni împreună, plutind pe undele domoale ale străvechiului Maris, de la Luduș până la Nădlac, cale de 460 kilometri. Parteneri de idei, de acțiune și de fapte ieșite din tiparul cotidianului au fost Tiberiu Orban și Marius Olariu, din Luduș, Florin Ciuguzan, ludușean stabilit de câțiva ani în Italia și clujeanul Ovidiu Pintea. În năstrușnicul lor demers au fost încurajați și ajutați de familie, de prieteni, de cunoscuți.

 

11168457_863515793727389_8220267747028782974_n

 

 
Oare ce resorturi interioare i-au motivat pe acești prieteni pentru o asemenea călătorie?! Să fie lectura din copilărie despre năstrușniciile lui Tom Sawyer și Hucklebery Finn, poveștile despre plutașii din munții Călimani care transportau pe Mureș trunchiuri de copaci până aici, în Câmpia transilvană și mai jos, exemplul acelui tată și acelui fiu care, în anii 1978 și 2011, au organizat, fiecare cu grupul lui, expediții pe Mureș, din Bercul Chețaniului până la Nădlac?! Au vrut să verifice dacă informațiile istorice despre corăbiile romane care urcau pe Maris până la castrul de la Brâncovenești mai sunt utile și în anul 2015?! Să fi știut ei că Ludușul și-a început ascensiunea economică în jurul anului 1860, când a devenit port la… Mureș?! S-au inspirat din serialele tematice DIGI sau Național Geografic?! Și-au propus să experimenteze două săptămâni de viață fără griji, timp în care să revadă, dintr-o altă perspectivă frumuseți ale patriei noastre?! Poate câte ceva din fiecare.

 

 
Se știe că reușitele incită și devin modele de urmat, dacă rezonează la timpul potrivit și în mintea omului potrivit. Dacă rămânem în zona plutăritului pe Mureș, de această dată omul potrivit s-a dovedit a fi inginerul Tiberiu Orban, din Luduș, angajat la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Ideea unei expediții cu pluta pe Mureș i-a încolțit în 2012. Șansa lui a fost că ,,echipajul’’ era în așteptare și în căutarea omului de acțiune, care să-i unească. Timp de trei ani au tot croit la planuri, în direct și pe rețele de socializare. Au întocmit liste cu necesarul de materiale pentru construcția plutei, pentru conducerea ei și efectuarea eventualelor reparații, pentru dormit și pregătirea hranei, au calculat costurile financiare, au adunat bănuț lângă bănuț, au alcătuit orarul zilnic al traseului, luând în calcul și dificultățile create de starea vremii și obstacolele întâlnite pe traseu (cascade, baraje, bancuri de nisip ș.a.).

 

11062025_935798429775958_2292011170811826296_n

 

Timp de o săptămână întreagă au muncit la asamblarea materialelor procurate (camere de tractor, zeci de peturi goale, rigle de lemn, plăci OSB și multe altele), la desfacerea pe unități, transportul lor la debarcader, reasamblarea, urcarea pe punte a materialelor de folosință personală și a cățelușei Lili, adoptată ca mascotă a echipajului, înălțarea pe catarg a Drapelului Național roșu, galben și albastru și a steagului orașului Luduș. Totul a fost gata exact așa cum au planificat. Cu un telefon mobil fixat pe catarg au filmat secvențe ale călătoriei lor, iar prin celelalte au ținut legătura cu cei de acasă și cu prietenii și au postat zilnic, pe pagina lor de Facebook ,,Cuplutapemures’’ cele mai interesante imagini și filmulețe. Am preluat de pe pagina lor de Facebook o postare a plutașilor, plină de umor: “Să nu uităm totuși ca acest gen de aventură este destul de periculoasă. Mureșul și-a cerut tributul. Avem două pierderi și un rănit: Ovi și-a pierdut telefonul, lui Marius i-au fost smulse două perechi de șosete nou nouțe, iar telefonul lui Tibi are apă la “genunchi.” Au avut parte de vijelie, de ploi torențiale, de nopți nedormite, de soare puternic, de vizitatori de la diferite televiziuni, posturi de radio si ziare, curioși de pe maluri.
Totul s-a sfârșit cu bine, la Nădlac, pe data de 28 iunie 2015.

 

 

Felicitări încă o dată “Celor 4 care… au fost duși cu pluta și au speriat vestul”!

 

 

A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button