Noutati

Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

 

Important program de investiții
La începutul anului 2015 Primăria orașului Luduș avea în derulare sau în stadiu de proiect o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea edilitar gospodărească a orașului care a devenit un adevărat șantier începând din cartierul Gheja până în cartierul Roșiori. Sorinel Tripon, administratorul public al orașului ne-a declarat că totalul fondurilor primite de la Guvernul României în acest an depășește totalitatea fondurilor obținute în ultimii 25 de ani.

 

12193590_1653004564957398_9084998324259170390_n

 

Apă, canalizare, asfaltare
Înainte de a ajunge pe străzile orașului ne oprim la Asociația Salvita-Smurd, o investiție realizată cu finanțare de la bugetul local, dar și de la Guvern. Suma de 400000 lei alocată acestui proiect a constituit baza pentru construirea și dotarea acestui obiectiv atât de util orașului și localităților învecinate.

Dar, cea mai complexă lucrare care se derulează și în prezent este reabilitarea stației de tratare a apei în valoare de aproximativ opt milioane de lei. Acum se face probele tehnologice și se pare că la sfârșitul lunii se face recepția și punerea în exploatare. Despre stația nouă de epurare a apelor uzate, Sorinel Tripon spune că este aproape de finalizare. La noua stație se vor racorda în acest an și noile rețele de canalizare. În prezent, cea mai complexă lucrare se întinde pe aproape întreaga arie urbană cu o lungime de aproape 22 km de rețea de canalizare și 9,5 km de reabilitare a conductelor de apă potabilă. Aquserv, titularul de proiect și Sc Izorep, constructorul dorește ca lucrările să fie încheiate încă în acest an.

 

12208358_1653943191530202_8090722993709483978_n

 

 
Cu sprijinul financiar al Guvernului au fost inițiate două proiecte importante de asfaltare a străzilor din oraș. Străzile Policlinicii, Pieței și Avram Iancu sunt în diferite faze de lucrări executate cu firma Sc Izorep Tîrgu Mueș, valoarea totală fiind de aproape 2,3 milioane de lei iar termenul de finalizare la sfârșitul acestui an. O altă mare lucrare cuprinde 11,4 km de străzi, din oraș și din Roșiori, reabilitate prin asfaltare cu metode alternative. În acest caz
finanțarea este asigurată pe trei ani, lucrările de execuție fiind în grafic. „Bugetul local este mic pentru asemenea lucrări, dar avem noroc cu alocările primite de la Guvern și din fondurile europene”, spune Sorinel Tripon.

 

Ziua Armatei Române la Luduș
Duminică, 25 octombrie s-au desfășurat în întreaga țară festivități prilejuite de sărbătorirea Armatei Române. Este o zi de importanță națională a poporului român care a dat atenția cuvenită evenimentelor desfășurate cu 71 de ani în urmă, atunci când armata română a eliberat ultimele localități din Transilvania cedată în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940.

 

1932395_1649765678614620_581035148524568902_n

 

La Oarba și în cartierul Dacia
La manifestările închinate Zilei Armatei Române de la Oarba de Mureș a participat și o delegație din partea orașului Luduș alcătuită din primarul Cristian Moldovan, Sorinel Tripon, Liviu Botezan, Daniel Șofron, Cornel Luca și Tiberiu Orban care au depus o coroană de flori la Monumentul închinat Eroilor. La orele amiezei, la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia, festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, după care preoții greco-catolici Octavian Russu, Sorin Valer Russu-Luduș, Petru Mărcuș-Sînger, Aurel Dan-Grindeni și Ioan Simionca-Zau de Cîmpie au oficiat un Te Deum și pomenirea militarilor români căzuți la datorie.

 

12039766_1649766178614570_607097995865172502_n

 

Despre semnificația Zilei Armatei Române a vorbit col. (r) Sever Popovici, președintele subfilialelor locale ale Asociației Veteranilor de Război și Asociației Naționale a cadrelor militare în Rezervă și Retragere. Au fost prezenți Iacob Baghiu-veteran de război, cadre militare în rezervă și retragere, consilieri locali, șefii Poliției și Jandarmeriei locale Nicolae Cotta și Bogdan Pușcaș, preoți ortodocși și un mare număr de cetățeni ai orașului.
În acordul Imnului Eroilor au depus coroane de flori reprezentanții veteranilor de război și a cadrelor militare, Primăria orașului, Ministerul de Interne, Spitalul orășenesc, Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică, Unitățile de învățământ și Organizațiile locale ale PSD, UNPR, UDMR și PNL. Cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă.

 

Balul Bobocilor.
Conform unei frumoase tradiții, Liceul Tehnologic Luduș a organizat pentru cei mai tineri dintre liceeni un Bal al Bobocilor, eveniment așteptat atât de „veteranii” care au participat în anii precedenți la câteva dintre aceste emoționante momente, cât și de „bobocii” aflați la primul lor an de liceu și, evident, la primul Bal. Pregătirile au început imediat după începerea anului școlar când diriginții claselor a XII-a Ioan Rad, Angela Hoamănă, Claudiu Ciucă, Sas Șandor, Mihaela Tecar, Paula Moldovan și Adela Gliga împreună cu elevii au întocmit un plan amănunțit al desfășurării întregului program festiv.

 

15

 

Evenimentul mult așteptat a avut ca loc de desfășurare o sală frumos amenajată în complexul „Romeo și Julieta” în ziua de 23 octombrie. Cei doi prezentatori, Andreea Robu și Alexandru Neșan au fost mereu pe fază și au punctat fiecare din momentele din program. Mai întâi au luat cuvântul primarul Cristian Moldovan și directoarea liceului Claudia Botezan care i-au încurajat pe tinerii liceeni și le-au urat multe succese în această nouă etapă a vieții lor.
A urmat concursul pentru desemnarea titlurilor de „Miss” și „Mister”, cu patru probe de examen: mimă, cultură generală, dans și proba „rătăcind în lumea celuilalt”. Juriul format din profesoarele Horiana Oaneș și Andreea Doboș și elevii Diana Moldovan, Alexandra Anca, Carmina Herepean, Farkas Reka, Andreea Andrei, Darius Țandea și Andrei Moldovan au stabilit fericiții câștigători ai mult doritelor titluri în persoana Marei Belean și a lui Tudor Nistor.După încoronarea celor doi a urmat un spectacol în care au evoluat Bianca Boar, Georgiana Grosu, Teodora Iurian, Andrei Lazăr, Szekely Ionuț, Varga Erika, Andrei Petru, Edina Radu, Marusea Nicoară și Paula Rafai. A fost organizată și o tombolă atractivă la care elevii au câștigat abonamente de intrare la bazinul de înot al orașului, tichete de pizza și articole de cosmetică. Un alt punct de interes a fost alegerea celor doi „miss și mister popularitate” în persoana Dianei Dee și a lui Erwin Țiriec. A fost multă veselie, toată lumea s-a simțit bine, s-a dansat pe muzica oferită de DJ Ioan Adrian Rotar și timpul a trecut cu repeziciune. Ici, colo, elevi din clasele a XI se gândeau deja la desfășurarea balului de anul viitor când organizatori vor fi chiar ei. Dar, până atunci mai este ceva timp.

 

12190008_1653912058199982_6523098039898644244_n

 

Alte întâlniri ale primarului cu cetățenii
În această toamnă a fost reluată seria de audiențe colective ale cetățenilor din fiecare cartier al orașului. În echipa primarului Cristian Moldovan au fost incluși membri ai executivului cu atribuții în domeniul gospodăririi orașului. Au fost prezenți la întâlniri Sorinel Tripon, Kis Istvan, Liviu Popa, Liviu Botezan, Cornel Boitoș și Gelu Oaneș (Aquaserv), Florin Hambețiu (Ecosal) și reprezentanți ai Poliției orașului. Până acum s-au desfășurat un număr de nouă întâlniri, urmând ca până în 23 noiembrie să se mai desfășoare încă 14 întâlniri în toate cartierele, inclusiv Gheja, Roșiori și Avrămești.

 

12065850_1653915891532932_3059332922070451241_n

 

 

Solicitări și probleme diverse
Având experiența pozitivă a precedentelor întâlniri cu primarul orașului, cetățenii s-au prezentat cu încredere știind că întâiul edil al urbei și membrii executivului își notează toate solicitările făcute și chiar le rezolvă pe cele mai multe dintre ele.
În cartierele de blocuri oamenii au reclamat insuficiența locurilor de parcare. Primarul știa de această solicitare și a informat pe cetățeni că în această perioadă vor fi extinse cele actuale și se vor amenaja altele noi. Numărul autoturismelor este în creștere continuă și în consecință executivul va aloca mai mulți bani de la buget pentru parcări noi.

 

12234992_1653917014866153_6003366366807028128_n

 
Un alt proiect important, care va duce la salubrizarea zonelor de colectare a deșeurilor, este montarea unor gheene îngropate în cartierele Dacia (integral) și în Viitorului și Independenței (parțial, în prima etapă). Este un proiect util, dar costisitor și realizabil doar în anul următor. Toaletarea arborilor din jurul blocurilor naște de obicei multe discuții între colocatari. Primăria poate să taie arborii, dar numai cu aprobarea majorității. Mai sunt probleme cu deranjul făcut de tineri după căderea întunericului, apoi starea unor trotuare degradate, facturarea apei meteorice și încă altele, mai mici sau mai mari, dar importante pentru comunitate.
„Suntem angrenați în multe lucrări de construcție în oraș pentru că anul acesta am primit fonduri însemnate de la Guvernul României și ne străduim să rezolvăm toate problemele orașului”, ne-a declarat primarul Cristian Moldovan.

 

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

 

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button