Noutati

Sărbătorile Pascale în viziunea jurnaliştilor ludușeni, Mircea Gheborean şi Ioan A. Borgovan!

 

BUCURII PASCALE, LA LUDUȘ

 

În orașul Luduș viețuiesc întru Hristos aproximativ 13.000 de români vechi creștini, grupați în patru parohii ortodoxe și una greco-catolică, fiecare cu biserică proprie. Sfinții părinți au mulțumirea că lăcașurile de cult în care oficiează Sfânta și dumnezeiasca Liturghie sunt neîncăpătoare în fiecare duminică și la marile sărbători de peste an. În noaptea Sfintelor Paști mulțimi de enoriași se adună în curțile bisericilor și pe străzile din preajmă, să se împărtașească de bucuria Învierii din morți a Fiului lui Dumnezeu, să ia Lumină din Lumina noului Ierusalim, să cânte, împreună cu preoții, cântăreții și corul bisericii, Imnul „Hristos a Înviat din morți!”, să preia și să folosească până la Rusalii salutul creștin „Hristos a Înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”, să primească paharul cu trupul frânt și cu sângele vieții veșnice al lui Hristos (paștile, în limbaj popular), ca hrană spirituală pentru ei, pentru întreaga familie, pentru enoriașii bolnavi, neputincioși și singuri.

 

B1

 

În acest an, lumina coborâtă din Cer în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a ajuns, cu avionul, până la Cluj-Napoca, iar de acolo în fiecare parohie din Luduș, prin bunăvoința parlamentarului ludușan Florin Urcan. Familii cu dare de mână și cu suflet larg au adus la biserici, pentru sfințire și distribuire, peste 14.000 de pahare cu paști, în ideea că acum vin acasă români plecați la muncă în străinătate, ludușeni aflați la studii sau stabiliți în alte localități din România, precum și din prevederea că vin să ia paști și creștini de alte confesiuni. La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Ortodoxă Luduș I, paștile au fost dăruite de familia Szilagy Zoltan și Felicia. La Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Parohia ortodoxă Luduș II, paștile au fost dăruite de familia Ioan și Nadia Ghic. La Biserica cu hramul „ Sfântul Vasile cel Mare”, din Parohia ortodoxă Luduș III, paștile au fost oferite de Iosif și Rodica Mocanu, familie unanim apreciată în comunitatea ludușeană pentru generoasele fapte caritabile făcute de-a lungul anilor și familia Leonid și Mălina Frandeș. La Biserica ortodoxă cu hramul „ Sfântul Ioan Gură de Aur”, din cartierul Gheja, paștile au fost oferite de familia Ioan și Olga Crăciun. Domnul primar Cristian Moldovan, împreună cu distinsa sa soție Alexandrina au dăruit paștile pentru enoriașii Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Petru”.

 

B2

 

După oficierea Liturghiei din Sfânta și Marea Duminică a Paștelui, 1 mai 2016, la Biserica din Parohia ortodoxă Luduș III, dreptmăritorii creștini au fost invitați de părintele stavrofor Ilie Dăian să cumpere icoane și obiecte decorative confecționate de elevii claselor a III-a A, a VI-a A și a VI-a B, de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, sub îndrumarea doamnei profesoare de religie Marioara Dăian și a doamnei învățătoare Daniela Boca. Banii astfel obținuți urmează să fie folosiți în scopuri caritabile. În imagine, avem familia Rodica și Iosif Mocanu și alți enoriași dintre cei care au răspuns invitației făcute de părintele paroh.

 

De două mii de ani, Hristos ne învață: „Bucurați-vă!”


 A consemnat

MIRCEA GHEBOREAN

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

 

 

 

Sfintele Paști – o sărbătore a bucuriei la Luduș

 

Conform rânduielilor bisericești și a tradiției strămoșești, sărbătoarea creștină a Învierii Domnului Iisus Christos a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la toate bisericile ortodoxe și greco-catolice din țară.

Protopopul Lucian Voșloban, preot paroh la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” spune că săptămâna patimilor este marcată la toate bisericile ortodoxe prin denii care se săvârșesc în fiecare seară de la ora 19. Pentru cei care nu știu, denia este o utrenie care se săvârșește seara, fiind o slujbă premergătoare. În această săptămână credincioșii se pot spovedi, iar preoții se deplaseasză acasă la cei bolnavi și neputincioși pentru o alinare duhovnicească.

Miercuri dimineața s-a săvârșit Liturghia „darurilor mai înainte sfințite”, iar joi dimineața a fost oficiată o slujbă specială, „este vorba de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în cadrul căreia se face și sfințirea pâinii de Paști”, spune părintele Voșloban. Această pâine se taie sâmbătă seara de către membrii familiei care dă paștele. În cazul nostru, cele necesare au fost asigurate de către familia profesoarei de religie Nadia Ghic.

Joi dimineața s-a pregătit împărtășania pentru cei care se îmbolnăvesc de acum și până la sărbătoarea Pascală următoare. Pentru că Liturghia nu se face oricând și adeseori este nevoie de împărtășanie, preotul o poate lua din Sfântul Altar unde o are pregătită din timp după un anumit procedeu. Tot în joia Mare, de dimineață s-a făcut și sfințirea Sfântului Mir la București. Trebuie să știm că Sfântul Mir este a două Taină după Taina Botezului, aceasta marcând intrarea în cadrul Bisericii Ortodoxe a oricărui nou născut care primește acceptul familiei de a fi creștinat.

Deniile cele mai importante au fost oficiate joi seara și în seara de vineri. Joi seară a fost denia celor 12 Evanghelii când se citesc Evangheliile care marchează Cina cea de Taină și Patimile până la punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Christos, iar în seara de vineri s-a marcat prohodul Domnului și cântările din cele trei stări.

Sâmbătă seara a urmat slujba de Utrenie a Învierii care se face de obicei împreună cu Sfânta Liturghie, dar din rațiuni practice, chiar dacă nu este liturgic, Sfânta Liturghie de Paști s-a făcut duminica dimineața de la ora 10. Dar, mai înainte, sâmbătă noaptea s-a făcut doar slujba de Utrenie, sau slujba propriu-zisă a Învierii și după aceea s-au împărțit paștele, oferite în acest an de familia Ghic.

Duminică după masă s-a oficiat o slujbă foarte frumoasă, spune părintele Lucian Voșloban, Vecernia Învierii sau Învierea mică. Urmează apoi ciclul slujbelor de sărbătoare a Învierii până la Duminica Tomii, culminând cu Vinerea Mare când este rânduit Izvorul Tămăduirii, slujbă închinată Maicii Domnului.

 

B3

 

La biserica greco-catolică „Sfântul Apostol Petru” păstorită de preotul paroh dr. Sorin Valer Russu, slujba de Înviere a început sâmbătă noaptea la ora 12, familia care a asigurat cele necesare pentru datul paștilor fiind Alexandrina și Cristian Ioan Moldovan, primarul orașului.

Preotul paroh Ilie Dăian de la biserica ortodoxă cu hramul „Tuturor Sfinților” a anunțat că slujba de Înviere s-a oficiat sâmbătă noaptea de la ora 12 după care, cu contribuția familiei Rodica și Iosif Mocan s-au dat Paștele. La fel ca la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Liturghia de Paști s-a oficiat duminică dimineața de la ora 10.

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTUL – www.punctul.ro

 

FOTO: Picturi artista KISS IBOLYA

Articole Similare

Back to top button