Noutati

Resfinţirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Luduş!

 

Duminică, 17 iulie, IPS  Irineu al Alba Iuliei a oficiat slujba de resfinţire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia ortodoxă Luduş I, protopopiatul Luduş, judeţul Mureş. După resfinţirea locaşului de rugăciune, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit liturghia şi a rostit un cuvânt de învățătură duhovnicească, în faţa unei mulţimi de credincioşi, care s-au bucurat alături de Părintele paroh Vasile Mihai Cercel şi părintele coslujitor Viorel Ormenişan.

 

 
Adresându-se celor prezenți, IPS  Irineu al Alba Iuliei a relatat minunea vindecării slugii unui sutaş roman săvârșită de către Iisus Hristos, arătând că „rugăciunea bine făcută săvârşeşte minuni; ea coboară pe Dumnezeu în mijlocul nostru şi înalţă sufletul credinciosului către El. Este o minune ce o putem săvârşi zilnic, plecând genunchii, împreunând mâinile şi înălţând privirea şi cugetul spre Domnul. Fără legătura constantă cu Dumnezeu, prin rugăciune, viaţa credinciosului îşi pierde dinamismul, frumuseţea şi prospeţimea, făcându-şi loc în ea lâncezeala, trândăvia, nonsensul.”

 

Resfintire
La finalul liturghiei arhierești, IPS Irineu a răsplătit eforturile celor care au contribuit atât la înfrumuseţarea bisericii, cât şi la propăşirea credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri acordând mai multe Diplome de Onoare. În plus, apreciind râvna şi osteneala pe care le-au pus în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii strămoşeşti, la recomandarea Părintelui Protopop Lucian Voşloban, ierarhul a acordat părinţilor slujitori de la parohia ortodoxă Luduş I, Mihai Vasile Cercel şi Viorel Ormenişan distincția de iconom.

 

Parohia ortodoxă Luduş I există din timpuri străvechi. Actuala biserică a parohiei a fost zidită între anii 1927 – 1929, urmând ca de-a lungul timpului să se efectueze mai multe lucrări de restaurare, atât a clădirii cât şi a picturii murale în frescă. În prezent, biserica a beneficiat de o renovare exterioară a clădirii, de schimbarea acoperişului din tablă, construirea unei săli de şedinţe şi a unei clădiri pentru lumânări, precum şi de alte lucrări de reparaţii şi de înfrumuseţare.

 
Astfel, resfinţirea unei biserici constituie una din cele mai emoţionante rânduieli bisericeşti, ce aduce peste zidurile cele înnoite, dar şi peste credincioşi, harul sfânt şi sfinţitor, făcându-ne părtaşii unei negrăite bucurii duhovniceşti.

 

 

 

 

A consemnat

Dorin Grama

Articole Similare

Recomandat
Close
Back to top button