Noutati

Ziua Poliţiei Române marcată şi la Luduş, prin “Ziua Porţilor Deschise”!

 

Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 Aprilie 2002. La această dată se sărbătoreşte şi Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Până la momentul revoluţiei de la 1848, instituţia care a precedat Poliţia a fost Agia, condusă de un Aga (denumire de origine turcească). În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului poliţiei, Marele Aga Mihăiţa Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoţită de o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliţiei Române, care împlineşte luni, 197 de ani de la atestare.

Cele mai vechi atestări ale instituţiei cu sarcini poliţieneşti datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu. În aceste condiţii, Poliţia, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche şi la fel de actuală ca acesta. Ea este o constantă a societăţii umane, fiind una dintre cele mai vechi instituţii cunoscute.

 

 

 

În fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii din Luduş organizează diferite activităţi pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române în compania populaţiei în slujba căreia se află, pentru a-şi serba eroii şi pentru a-i aprecia pe cei mai buni.

Timp de două ore, o grupă de copii de la Scoala Gimnazială “Ioan Vlăduţiu, înv. Dobrău Dorina, au avut prilejul de a vedea o parte dintre dotările Poliţiei, de la autospeciale, la tehnică de intervenţie. Înarmaţi cu o mulţime de întrebări, micuţii spectatori au aflat o parte dintre secretele meseriei de poliţist, au stat de vorbă cu eroii lor în uniforme, au învăţat cum se face amprentarea şi cum sunt identificaţi infractorii în baza amprentelor găsite la locul faptei, cum funcţionează o staţie de emisie-recepţie dintr-o maşină de poliţie, dar şi care este rolul unui câine de urmă într-o intervenţie a oamenilor legii. De primirea micuţilor s-a ocupat însuşi comandantul Poliţiei oraşului Luduş, Frandeş Leonid, ajutat de mai tinerii săi colegi Roman Florin, Bogdal Robert, Borbat Alin, Dobrău Ștefana şi Tinca Marian.

Tot cu ocazia Zilei Poliţiei Române au fost avansaţi în grade superioare, la termen, 1 ofiţer şi 2 agenţi de poliţie. A devenit subcomisar de poliţie Cojocariu Iulian. A primit gradul de agent şef, Bîrsan Traian Mihail şi a avansat la gradul de agent şef adjunct, Gilyen Nicoleta Ileana.

 

La mulți ani tuturor polițiștilor luduşeni şi români!

 

 

 

A consemnat

Dan Luduşan

Articole Similare

Back to top button