Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Liber la pescuit pe „Lacul de pescuit – Primăria Luduș”. Cu 50 de ani în urmă, la 14 mai 1970, la Luduș a fost înregistrată cota maximă de inundație. „Ludușul vechi este inundat în întregime, în Ludușul nou apele ajung până la primărie, afectând două cartiere de blocuri, precum și clădirile situate în zone mai joase. Au fost afectate 509 case și sediile a șase întreprinderi” a scris prof. Adrian Mihai Olaru în cartea sa, „Luduș – o istorie neterminată”. După anul 1970 a fost inițiat un program amplu de îndiguire a râului Mureș în cadrul căruia a fost cuprinsă și îndiguirea râului din zona Luduș. Prin corectarea albiei a apărut în peisajul local o suprafață de luciu de apă de aproximativ 70000 m.p. izolată de cursul râului, numai bună pentru activități de pescuit.

 

 

O gură de rai… Orașul Luduș este una dintre puținele localități din zonă care beneficiază de un cadru natural deosebit de atractiv pentru pescarii de toate vârstele și pentru diferite stiluri de pescuit. Mai întâi, cursul râului Mureș oferă ape adânci, bulboane, locuri umbroase și liniștite pe o lungime apreciabilă spre bucuria pescariloramatori din ce în ce mai numeroși. Și, dacă aceștia nu sunt mulțumiți de curgerea domoală a apelor pe drumul lor nesfârșit, în apropiere găsesc și un luciu de apă stătătoare. „Brațul Mort al râului Mureș are o suprafață de 70000 de metri pătrați, are o lungime de 2,5 kilometri și o lățime de de 50 de metri. Ambele maluri sunt acoperite cu o vegetație abundentă, iar copacii seculari își oglindesc coroanele bogate într-o apă de culoarea smaraldului”, spune primarul orașului, Cristian Moldovan. După încetarea contractului de concesiune, Primăria orașului s-a ocupat îndeaproape de revitalizarea zonei, aducând obiectivul la un nivel ridicat de amenajare specifică. Igienizarea locului, pietruirea drumului de acces, popularea lacului cu pește a făcut ca interesul ludușenilor și a celor din împrejurimi să crească,  petrecerea cu folos a timpului liber devenind una atractivă. La 3 august 2019 a avut loc primul concurs destinat copiilor ceea ce a fost benefic pentru evolutia ulterioară a „Lacului de pescuit – Primăria Luduș”, noua denumire a zonei de agrement.

 

 

Un nou început… Activitatea pe lac s-a desfășurat în cele mai bune condiții până la apariția virusului care a dat lumea peste cap. De interzicerea activității de pescuit sportiv s-au bucurat doar peștii din lac ținuți departe de pescari din cauza Ordonanțelor militare care au interzis pescuitul sportiv. Dar, totul a luat sfârșit în 15 mai de la ora 6,00 când a fost permisă reluarea activității pe lacul de pescuit al Primăriei orașului Luduș. Cornel Luca „atamanul” zonei de pescuit spune că „Pentru desfășurarea pescuitului în condiții de maximă siguranță trebuie respectate toate măsurile impuse de autoritățile naționale pentru prevenirea răspândirii virusului SARS – Cov.2. În același timp se va respecta și regulamentul de organizare și funcționare a activității de pescuit recreativ/sportiv pe „Lacul de pescuit” al primăriei orașului Luduș de pe Brațul Mort al râului Mureș”. După o interdicție atât de lungă, pescarii au luat cu asalt „colțul de rai” al orașului Luduș.

 

 

Imobil din vecinatatea stadionului „Mureșul” cumpărat de Primăria Luduș. În luna februarie 2020, Consiliul local Luduș a alocat o sumă de bani în vederea achiziționării unui imobil – construcție pentru amenajarea unui spațiu de agrement destinat utilizării publice. Alocarea banilor s-a făcut după ce prin hotărârea Consiliului local Luduș nr. 215/2019 s-a aprobat achiziționarea, în domeniul public al orașului,  un imobil – construcții situat în orașul Luduș, în vecinătatea stadionului Mureșul, în suprafață de 227 m.p., proprietar fiind Gheorghe Hodman. Prin aceeași HCL a fost numită și o comisie de negociere a prețului de achiziție, compusă din: viceprimarul Kis Istvan – președinte și Liviu Popa, Enyedi Mihai, Adrian Deteșan, Septimiu Iulian Totu – membri. În ziua de 23 martie 2020, la sediul Primăriei orașului Luduș, comisia amintită mai sus și vânzătorul Gheorghe Hodman au procedat la negocierea directă a prețului de vânzare – cumpărare a imobilului – construcții(atelier de producție din cărămidă, acoperit cu țiglă, moară de furaje din cărămidă, acoperită cu țiglă) situat în orașul Luduș, str. 8 Martie nr. 14, în suprafață construită de 227 m.p. Negocierea directă a prețului de vânzare-cumpărare a început de la valoarea de piață a terenului, ținând cont de cererea de 66,08 lei/m.p., exprimată de vânzător. Comisia de negociere a apreciat că prețul cerut este corect, adică 15.000 lei pentru întregul imobil și a aprobat în unanimitate prețul. Consiliul local Luduș a aprobat procesul verbal de negociere.

 

 

Contract de închiriere prelungit. Răspunzând unei solicitări a SC Telekom România Communications  SA, în anul 1999 Consiliul local Luduș a aprobat închirierea spațiului aparținând domeniului privat al unității administrativ-teritoriale, în suprafață de 6,00 m.p. Spațiul închiriat prin contractul nr. 9 din 1 februarie 1999, pe o durată de 12 luni, este situat pe str. Principală din Luduș. Din anul 1999, contractul a fost prelungit în fiecare an, la 31 martie 2020 acesta ajungând la termen. În 10 februarie 2020, SC Telekon România Communications  (fosta Romtelekom SA), prin directorul Adrian Badea a solicitat Primăriei orașului Luduș „semnarea unui act adițional la contractul de închiriere nr. 9 din 01.02.1999 prin care dorim prelungirea duratei de valabilitate a contractului de închiriere pentru o nouă perioadă de un an”. În raportul de specialitate întocmit de Gabriela Fleșar și văzut de Anca Năsăudean, șef Serviciu „Investiții, Achiziții, Domeniu Public”(IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș este specificată prevederea capitolului VII din Contractul de închiriere invocat: „La expirarea duratei de închiriere, chiriașul va avea posibilitatea de prelungire a contractului cu încă un an de zile în condițiile existente la acea dată și cu acordul proprietarului, prin negociere”, ceea ce este în concordanță cu art. 108, lit. C din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ care prevede „Că  bunurile ce aparțin domeniului public sau privat (…) să fie (…) închiriate (…). Printr-o hotărâre a Consiliului local Luduș, aleșii locali au aprobat prelungirea, pe o perioadă de 1 an a contractului de închiriere nr. 9/1999, încheiat între Primăria orașului Luduș și SC Telekom România Communications SA a spațiului de 6,00 m.p din str. Principală, în vederea prestării serviciilor de telecomunicații.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button