Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Ziua Independenței Naționale a României. În acest an, pentru a doua oară se pune în aplicare art. 1din Legea nr. 189 din 8 iulie 2021, prin care „Ziua de 10 mai va fi sărbătorită ca Zi a Independenței Naționale a României”. Despre acest eveniment important au vorbit Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș și generalul (r) Ghoerghe Popa, subliniid cadrul istoric în care s-a produs evenimentul de la 1877. La Luduș, Primăria orașului a inițiat ceremoniile de omagiere a Zilei Independenței Naționale a României la cele două monumente comemorative, în Centrul vechi al orașului și în cartierul Dacia. De la ora 11.00, ceremonia de depunere a coroanelor de flori s-a desfășurat în zona veche a orașului, acolo unde au fost prezenți Cristian Moldovan, primarul orașului alături de consilierii locali Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Gelu Puia, Adrian Banea, Alina Șofron, Carmen Petac, Ioan Călugăr, Emil Alecu Stan, Claudiu Ciucă, Ioan Șopterean, Enyedi Mihai, Sorin Hățăgan, Szekely Zoltan, Cornel Herepean și viceprimarul Kis Istvan. Armata a fost reprezentată de General (r)  Gheorghe Popa, General  de brigadă Teofil Petrovan, coloneii (r) Sever Popovici și Valerie Cecălăcean, cpt. (r) Adrian Șimon și mr. (r) Vasile Gorea, ambii de la Asociația „Cultul Eroilor” Târgu Mureș. Au fost prezenți Cms. șef Leonid Frandeș, șeful Poliției Luduș și Nicolae Cotta, Șeful Poliției Locale. Instituțiile de învățământ au fost prezente cu două grupe de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și de la Școala Gimnazilă nr. 1.

 

 

Slujbe de pomenire

După intonarea Imnului de Stat al României și Imnul Uniunii Europene, eroii omagiați la Monumentul Eroilor au primit slujba de pomenire de la preoții Lucian Voșloban, Ioan Florea, Constantin Savu, Viorel Ormenișan, Valer Moldovan, Mihai Cercel  și Lucian Bucea de la Parohia Ortodoxă Română Luduș, iar slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia a fost oficiată de preoții Protopopiatului Greco-Catolic: Aurel Dan (Grindeni), Sorin Valer Russu (Luduș), părintele Ioan Jidveian (Ațintiș), Sorin Băcel (Lechința) și Vasile Iagăr (Iernut). După slujbele de pomenire și parastasele tradiționale, la cele două Monumente ale Eroilor au fost depuse coroane de flori cu tricolori de Primăria orașului și Consiliu local, Asociația Națională a Veteranilor de Război filiala Luduș, Ministerul Apărării și Internelor, Instituțiile de Învățământ din oraș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Compania Aquaserv și formațiunile politice PSD, UDMR, PNL și PMP. La finalul manifestărilor, cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă ale războaielor purtate pentru apărarea patriei și a bisericii străbune.

 

 

Protocol pentru Asistența Socială. În ziua de 28 martie 2023, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș a propus încheierea unui protocol de colaborare între UAT Luduș și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pentru implementarea proiectului „HUB de Servicii MMSS – SII MMSS”. În Raportul de aprobare, primarul Cristian Moldovan a precizat că proiectul „contribuie la crearea unui sistem informatic integrat în domeniul asistenței sociale și domeniilor conexe, la îmbunătățirea activității Direcției de Asistență Socială, precum și la creștereaaa calității serviciilor oferite cetățenilor orașului Luduș, atât în domeniul benefic iilor sociale, cât și în cel al serviciilor sociale”. În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Claudia Vereș, de la Direcția de Asistență Socială din primăria orașului Luduș a declarat că „Proiectul „HUB de Servicii MMSS – SII MMSS” este finanțat în cadrul Programului Operațional Competivitate (POC) 2014 -2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.1 Consolidarea și asigurrea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor,  dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data – SECȚIUNEA  E- GUVERNARE ȘI OPEN DATA”.

 

 

Beneficii prin implementarea sistemului

Prezentând proiectul în ședința Consiliului local, Claudia Vereș a prezentat principalele beneficii ale proiectului: crearea platformei informatice E-aistență socială; dotarea serviciilor publice de asistență socială  cu echipamente informatice necesare pentru utilizarea de platforme informtice E-asistență socială; furnizarea de servicii de digitalizare a dosarelor beneficiarilor de servicii sociale, în vederea constituirii dosarelor electronice ale acestora; constituirea registrului electronic național al beneficiarilor de servicii sociale; posibilitatea accesării electronice a dosarului personal de asistență socială și  a măsurilor de sprijin de care pot beneficia, sau la care aceștia au dreptul; optimizarea fluxului de depunere a documentelor, precum și de soluționare a solicitărilor în vederea obținerii beneficiilor în domeniul asistenței sociale; raportarea electronică a datelor din anchetele sociale obținute din culegerea prin terminale mobile (tablete). Prezentat în ședința Legislativului local din 25 aprilie 2023, consilierii locali au aprobat încheierea protocolului de colaborare între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UAT Luduș pentru implementarea proiectului „HUB de Servicii MMSS – SII MMSS” COD MYSMIS 130963, precum și nominalizarea a două persoane, doamna Ulea Simina și domnul Moca Daniel-Eufim, inspectori în cadrul Direcției Asistență Socială, care vor primi în folosință pachetul de echipamente și vor fi instruite cu privire la administrarea și utilizarea modulelor din sistemul informatic, ce se va crea și dezvolta în cadrul proiectului.

 

 

Trei proiecte de hotărâre pentru drumurile din oraș. În rețeaua stradală a orașului Luduș sunt cuprinse un număr de 100 de străzi cu o lungime totală de 70,531 km, cea mai lungă fiind strada Principală din cartierul Roșiori (3532 m), iar cea mai scurtă fiind str. Bisericii (56 m).Cea mai mare parte a străzilor sunt asfaltate sau pietruite, calitatea căii de rulare fiind diferită de la o zonă la alta. Acesta este motivul, de a crea condiții egale pentru toți locuitorii orașului, pentru care administrația publică locală, Primăria, a prezentat Consiliului local trei proiecte de hotărâre, toate având ca subiect modernizarea a 8,1 km de drumuri de interes local, străzile: Trandafirilor, Topitoriei, Rândunelelor, Bradului, Garofiței, Lăcrămioarei, Liliacului, Independenței, Zăvoiului, Viitorului, Vânătorilor, 1 Mai, Fabricii, Gării și Ghioceilor.

Cofinanțarea obiectivului de investiții

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a informat Primăria orașului Luduș că a aprobat Ordinul nr. 1420/2022 prin care a fost aprobat la finanțare obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”, pentru încheierea contractului de finanțare fiind necesară transmiterea unor documente. În Raportul de aprobare a proiectului de hotărâre, primarul Cristian Moldovan a precizat că „Raportat la valoarea totală a investiției, actualizată, de 31660882,66 lei, pentru semnarea contractului de finanțare ce are ca obiect implementarea obiectivului de investiții este necesară modificarea solicitării de finanțare prin redistribuirea valorii totale a obiectivului de investiții între bugetul de stat și bugetul local, cu încadrarea în valoarea alocată de la bugetul de stat”. Anca Năsăudean de la Serviciul „Achiziții și Implementarea Proiectelor” (AIP) din Primărie ne-a făcut cunoscut că pentru realizarea proiectului de investiții a fost aprobată suma de 22000000 lei de la bugetul de stat.

 

 

Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI)

Pentru realizarea obiectivului de investiții (Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș) cu finanțarea din Programul Național de Investiții  „Anghel Saligny” au fost solicitate clarificări precum și elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI. „Prin solicitarea de clarificări din data de 27.04.2023 s-a cerut revizuirea valorii investiției în vederea încadrării în standardul de cost aprobat prin Ordinul MDLPA nr. 1321/2021 pentru aprobarea standardelor de cost aferente obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021, pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” (330000 euro fără TVA/km)”, precizează Cristian Moldovan. După elaborarea documentației din faza DALI, prin HCL nr. 57/2023 s-a aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici reprezentând valoarea estimativă a investiției – faza DALI, rezultați din devizul inclus în documentație, astfel: valoarea totală a investiției (cu TVA) de 31818077,70 lei, din care C+M (inclusiv TVA) de 28312754,86 lei, lungimea străzilor modernizate fiind de 8100 m.

Indicatorii tehnico-economici și devizul actualizat

La solicitarea MDLPA, Primăria orașului Luduș a procedat la revizuirea devizului general prin diminuarea capitolului 5.3 Diverse și neprevăzute cu 157195,04 lei cu TVA inclus. Astfel, valoarea investiției se reduce de la 31818077,70 lei cu TVA inclus, la 31660882,66 leicu TVA inclus. Anca Năsăudean a precizat în Raportul de specialitate că „În urma revizuirii, indicatorii tehnico-economici reprezentând valoarea estimativă a investiției – faza PT rezultați din devizul inclus în documentație se prezintă astfel: valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 31660882,66 lei, din care C+M (incusiv TVA) este de 28312754,86 lei”. Întruniți în ședința ordinară a Consiliului local, consilierii au aprobat cele trei proiecte de hotărâre prin care cheltuielile impuse de implementarea proiectului de investiții se suportă de la bugetul de stat (22000000 lei) și de la bugetul local (9660882,66 lei).

 

 

Se  indexează impozitele pentru anul 2024. Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal prevede că în cazul fiecărui impozit sau taxe, sumele se indexează anual de către Legislativul local în conformitate cu rata inflației pentru anul anterior, rată care a fost comunicată pe site-ul oficial al Ministerului  Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În luna ianuarie 2023, Institutul Național de Statistică a comunicat că rata inflației pentru anul 2022 este de 13,8%. Având în vedere prevederile Codului fiscal, Cristian Moldovan primarul orașului Luduș a inițiat Proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a limitelor amenzilor pentru anul 2024, proiect argumentat prin Raportul de aprobare al primarului și Raportul de specialitate semnat de inspectorul Violeta Orosan și avizat de șeful Biroului Impozite și Taxe Locale din Primărie, Dennis Bordan.

17 Anexe la proiect

„Nivelurile indexate cu rata inflațieide 13,8% pentru impozitele și taxele locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și pentru limitele amenzilor aplicabile începând cu anul 2024 sunt prezentate în anexele 1-17”, se consemnează în proiectul de hotărâre: Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri; Impozitul pe teren și taxa pe teren; Impozitul pe mijloacele de transport; Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și a autorizațiilor; Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate; Impozitul pe spectacole; Taxe speciale; Alte taxe locale; Sancțiuni; Procedura de stbilire a criteriilor de identificare a clădiilor și terenurilor neângrijite în intravilan; Nota de constatare a stării tehnice a imobilelor – clădiri; Nota de constatare a stării tehnice a imobilelor – terenuri; Notă de constatare; Proces verbal de conformitate; Somație; Procedură. Proiectul de hotărâre prin care s-a propus, pentru anul 2024, indexarea impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și limita amenzilor, cu rata inflației de 13,8% a fost prezentat de șeful Impozite și Taxe Locle, Dennis Bordan  în ședința Consiliului local din 25 aprilie 2023 și a fost aprobat de zece din cei 16 consilieri prezenți. Au votat împotriva adoptării proiectului de hotărâre șase aleși locli, adică opoziția locală: Ioan Călugăr, Ciprian Cipăian, Alin Coman, Sorin Hățăgan, Cornel Herepean și Ioan Șopterean, reprezentanții PNL și PMP. Pentru votul negativ, consilierul Sorin Hățăgan a argumentat: „Cheltuielile de funcționare a Primăriei depășesc veniturile și în această situație nu aprobăm proiectul de hotărâre”.

 

 

Program pentru protejarea mediului. Progresul tehnic din ultimii ani a adus multe beneficii oamenilor pentru care au fost create multiple facilități în toate domeniile de activitate. Desigur, progresul tehnic a influențat și în mod negativ condițiile de viață, prin alterarea calității mediului, o realitate care nu mai poate fi admisă. Printre factorii care contribuie la poluarea aerului, apei și a solului, cel mai important se pare că este numărul din ce în ce mai mare ale autovehiculelor din circulație, dar și a celor uzate, ale „epavelor” care nu mai pot fi uilizate. Pentru a remedia această situație, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un Program privind casarea autovehiculelor uzate. Programul a fost publicat în Monitorul Oficial din 24 august 2022, dar aplicarea lui a fost amânată.

Un nou ghid de finanțare

La data de 5 aprilie 2023 a fost emis un nou ghid de finanțare a Programului „Casarea autovhiculelor uzate” finanțat prin Administrația Fondului de Mediu. În noul ghid, „se finanțează stimulentul în schimbul predării spre casare a fiecărui autovehicul casat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, care se încadrează în norma de poluare EURO 3 și /sau inferioară în condițiile de eligibilitate stabilite în ghidul programului, intenție care trebuie exprimată prin decizia deliberativului local. Scopul este îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate”, după cum afirmă Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre pe care l-a inițiat, privind participarea UAT orașul Luduș în cadrul programului „Casarea autovehiculelor uzate”, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, aprobarea contribuției proprii și stabilirea numărului de autovehicule uzate care va face obiectul proiectului. Pentru aceasta, prin Referatul de specialitate, Marius Dudilă, Administratorul Public al orașului a propus „înscrierea în programul din acest an casarea și scoaterea din uz a 100 de autovehicule, pentru aceasta fiind necesară alocarea sumei de 60000 lei, contribuția proprie a administrației publice locale”.

 

 

Proiect aprobat

În ședința Consiliului local din 25 aprilie 2023, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre care prevede participarea UAT orașul Luduș în cadrul programului „Casarea autovehiculelor uzate”, program finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu; Includerea a 100 de autovehicule uzate în cererea de finanțare, precum și asigurarea și susținerea din bugetul local a contribuției proprii, aferentă acordării stimulentelor pentru casarea autovehiculelor uzate, în valoare totală de 60000 lei. Printre criteriile de eligibilitate amintim câteva: Solicitantul este persoană fizică având domiciliul în orașul Luduș; Deține în proprietate un autovehicul uzat care este înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și se află în evidențele fiscale ale UAT delegat, cu excepția persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale; Nu este înregistrat cu restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local; Se angajează să predea pentru casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare; Se angajează că nu va acționa un autoturism cu norma de poluare EURO 5 și /sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare. Prevederile Programului sunt stimulative pentru deținătorii de autovehicule uzate, dovada fiind cererile depuse la Primăria orașului Luduș.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button