Noutati

Ultimul veteran de război din Luduș a părăsit frontul vieții… In memoriam, col. (rtr.) Tănasie Fanea (1922-2020)

 

Tănasie Fanea s-a născut în 4 septembrie 1922 în actualul cartier Gheja, pe atunci comună.  Părinții lui vroiau să-l vadă învățător și a fost trimis la Școala Normală din Blaj, unde rămâne doar doi ani. Se întoarce la prima sa dragoste, agricultura și se înscrie la Școala Tehnică Agricolă din Turda, unde devine absolvent în anul 1940. Unul din planurile sale nu le-a mai putut realiza din cauza situației internaționale în care era implicată și România atunci. Nu a ajuns la Chișinău, la Facultatea de Viticultură, vestită în epocă, în calitate de student, dar a ajuns patru ani mai târziu în Basarabia, îmbrăcat în haină militară. Țara avea nevoie de tot mai multe cadre militare pentru a alimenta mașina de război.

 

 

Este recrutat pentru Școala de subofițeri de artilerie din Pitești, unde cunoștințele de topografie învățate la școala agricolă îl ajută să devină lider al seriei sale. În 1944 termină școala cu gradul de plutonier și este repartizat la Regimentul 39 Artilerie din Alba Iulia. Situația armatei române pe frontul rusesc era gravă și era nevoie de forțe proaspete. S-a format un divizion cu care a ajuns pe front la Galbîna, Basarabia, în 4 aprilie 1944. După campania din Est a continuat războiul spre Vest și a fost rănit în urma unui bombardament. Era 2 aprilie 1945, războiul era ca și încheiat și tânărul Tănasie Fanea era în pericol de a-și pierde un picior. A fost internat într-un spital românesc din Cehia, apoi în august 1945 a ajuns acasă.

 

 

După război s-a angajat la Ocolul Agricol din Luduș, apoi pentru câteva luni a trecut la Ocolul Agricol Cîmpia Turzii, revenind la Luduș ca agronom de sector, pentru 11 ani, la recent înființata Stațiuni de Mașini și Tractoare. Datorită calităților sale de organizator a fost numit președinte al CAP din Luduș și a îndeplinit și alte sarcini organizatorice cu specific agricol. S-a pensionat în anul 1982. În anul 2008, veteranul Tănasie Fanea a fost declarat Cetățean de Onoare al orașului.Tănasie Fanea a fost toată viața sa un om activ și a rămas la fel și după pensionare. A fost mulți ani președintele Subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război în perioada în care în zona Luduș erau înregistrați aproximativ 200 de veterani de război și peste 700 de văduve de război. Acum, la ultimul drum pământean al ultimului veteran de război din Luduș, va fi însoțit de un număr restrâns de membri ai familiei, pentru a respecta legislația din vremea pandemiei. În absența unui ceremonial militar pe care l-ar fi meritat, ANVR și Primăria orașului Luduș acordă în semn de respect câte o coroană de flori cu tricolorul românesc celui care a fost col. (rtr.) Tănasie Fanea și își exprimă condoleanțele familiei îndoliate.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button