Noutati

America văzută prin ochii unui luduşean – ziaristul Ioan Andreiu Borgovan! NEW YORK – Jurnal de călătorie (IV). La mulți ani Ioan Andreiu Borgovan, la împlinirea a 500 de numere în PUNCTUL!

 

Una dintre țintele importante pe care ni le-am fixat înainte de călătoria peste ocean a fost un anumit complex situat în inima Manhattanului, în apropiere de Times Square, Fift Avenue, Gara Centrală, Central Park și sediul ONU. Spun în apropiere pentru că niciunul dintre aceste obiective nu se află la mai mult de 1,5 km. Se spune că acest complex este un adevărat oraș în interiorul orașului și realitatea nu este departe de adevăr atunci când vorbim despre

 

DSC04195

 

Rockefeller Center
John D. Rockefeller jr.(1874-1960) a fost unul dintre oamenii care au creat istorie în New York într-o perioadă critică a națiunii americane. Provenit dintr-o familie înstărită, Rockefeller și-a folosit averea construind locuințe în Harlem, Bronx și Queens într-o perioadă în care Marea Criză era la apogeu. Mai mult, a oferit teren în Manhattan pentru construirea sediului ONU. Ridicarea actualului complex a început în anul 1930 și cuprinde spații comerciale de lux, restaurante, birouri, parcuri și scuaruri. În zonă se înalță 19 clădiri interesante fiecare în felul lor, dar nu egalează eleganța celor dintâi care au fost construite în stilul plin de eleganță și rafinament Art Deco. Intrarea în complex este liberă și de acest lucru profită mulțimea de turiști veniți de pe toate meridianele globului. Satisfacția iubitorului de artă este împlinită de cele peste 100 de opere de artă răspândite cu generozitate la tot pasul. Specialistul le poate analiza și admira în liniște, dar tursitul grăbit cum eram a zăbovit doar la cele mai importante. Statuia lui Atlas este o lucrare în bronz cu o înălțime de 4,5 m și o greutate de 6350 kg, așezată pe un soclu înalt de 3 m. Eroul amplasat la intrarea în International Building pare să aibă o misiune ușoară purtând pe umeri un glob pământesc stilizat.

 

DSC04196

 

Drapelul României pe catarg
Un loc mult căutat iarna când este patinoar și vara când se transformă într-un spațiu înverzit este Sunken Garden. Este adevărat că turiștii nu vin pentru cafeaua și produsele culinare care au prețuri ridicate, ci pentru a descoperi drapelul țării sale între cele multe arborate într-un patrulater. Drapelul României a fost găsit repede de Alina, în vecinătatea celui al Republicii Moldova, țări vecine, țări surori alături și în Rockefeller Center. Drapelele sunt vegheate de statuia lui Prometeu din Sunken Garden, o compoziție din bronz aurit înaltă de 5,5 m. La New York, Prometeu plutește deasupra soclului care reprezintă Terra cu semnele zodiacale.
În apropierea Channel Gardens unde la sărbătorile de iarnă se aprinde un cer înstelat cu mii de luminițe argintii se înalță G.E. Building, un bloc cu 70 de etaje placat cu piatră albă, un bloc pentru birouri dar și pentru magazine de lux. Tot aici am vizitat o secție a Muzeului Metropolitan în care sunt prezentate etape din istoria construirii Centrului. Un punct de atracție pentru turiștii care dispun de mai mult timp și cunosc bine limba engleză este vizitarea studiourilor NBC. Contra unei taxe de cele mai multe ori, dar și gratuit uneori, telespectatorii fideli pot să participe la emisiuni pe diferite teme sau la showuri în direct. O altă atracție este vizionarea unui show tv din fața studioului Today Show, de luni și până vineri. Dintre atracții mai amintim vizitarea Radio City Music Hall cu aura unei vieți artistice dispărute și, la final, priveliștea oferită de panorama orașului văzută de la înălțime. Structură impresionantă, Rockefeller Center, cel mai mare complex privat din lume epatează prin lux și valoare artistică.

ONU
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a fost fondată în anul 1945 cu scopul de a menține pacea și securitatea internațională, pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie între toate statele lumii, libere, independente și egale și pentru a încuraja cooperarea internațională între statele care au diferende și probleme dificil de rezolvat. Carta ONU a fost adoptată în anul 1945 și de atunci mai multe Agenții specializate ale ONU au primit Premiul Nobel pentru pace. Ca organizare, ONU funcționează cu șase organisme specializate: Consiliul Economic și Social; Adunarea Generală ONU; Curtea Internațională de Justiție; Secretariatul ONU; Consiliul de Securitate ONU; Consiliul pentru Tutelă ONU; 14 Agenții specializate și Birouri speciale. În cei 70 de ani de existență, ONU a participat la activități economice, culturale, umanitare și în coordonarea și reglementarea serviciilor internaționale de poștă, aviație civilă, cercetări meteo, telecomunicații, navigație internațională și proprietate intelectuală. Funcția majoră la ONU o deține secretarul general în persoana lui Ban Ki Moon, din anul 2012. Sediul ONU este în Manhattan, New York și are expuse în fața clădirii drapelele naționale ale tuturor țărilor membre. Turiștii au posibilitatea să viziteze sediul intrând pe la 46 th. Street și First Avenue în fiecare zi a săptămânii plătind o taxă de intrare.

 

DSC04197

Brooklyn
Cartierul Brooklyn este situat pe Long Island și este despărțit de Manhattan de East River la nord, la sud se învecinează cu Oceanul Atlantic iar la est cu cartierul Queens. Legătura cu Manhattanul se face prin intermediul mai multor poduri, cel mai cunoscut fiind Brooklyn Bridge și printr-un tunel care subtraversează East River. Brooklyn a devenit cartier al orașului New York în anul 1898 atunci când a asigurat un mare număr de locuri de muncă și spații de tranzitare a mărfurilor din, și în toată lumea. Primii locuitori ai zonei au fost fermierii olandezi care s-au stabilit aici în anul 1636. Acum, în zonă s-au stabilit mulți asiatici care se ocupă în principal cu activități comerciale. Mai sunt și comunități de evrei, polonezi, ruși, italieni și români.

Bronx
Este unul dintre cele cinci cartiere ale orașului New York și este singurul care se situează pe continent. Legătura cu insula Manhattan este asigurată prin 12 poduri și tunele străbătute zi și noapte de un flux continuu de mijloace de transport. Terenurile au fost stpânite de indieni până în 1639 când au apărut olandezii. Actualul cartier s-a dezvoltat ca o localitate independentă până în anul 1898, când a fost încorporat în marea metropolă New York. Acum este un cartier rezidențial, dar și industrial având numeroase docuri, depozite și ateliere navale. Are mai multe amenajări pentru petrecerea timpului liber cum ar fi: Stadionul Yankee, Grădini botanice și o Grădină zoo.

 

 
Notă. Aceasta este cea de-a 500-a săptămână consecutiv în care sunt prezent în „Punctul”. Mulțumesc colegilor pentru încredere.

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Foto: Alina Borgovan

Articole Similare

Back to top button