Noutati

ASISTENŢĂ MEDICALĂ PENTRU RROMII NEVOIAŞI DIN LUDUŞ !

 

int4 m

 

 

La iniţiativa primarului Ioan Cristian Moldovan şi a şefului de cabinet al primarului, Liviu Botezan, recent a avut loc, la sediul Primăriei luduşene, o consfătuire pe tema asistenţei medicale pentru comunitatea rromă din oraş. Au participat, ca invitaţi, dr. Hadrian Oltean, managerul Spitalului orăşenesc „Dr. Valer Russu”, medicii de familie Cristina Jurca, Csiki Edith şi Laura Apostol, mediatorii sanitari pentru comunitatea de rromi Anamaria Gongolea, Vandana Ötvös şi Cristian Murşa, preotul paroh drd. Constantin Savu, administrator al Centruluilui social de zi „Filantropia” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Administraţia locală a fost reprezentată de primarul Ioan Cristian Moldovan, jurist Eugenia Giurgea, secretarul Unităţii Administrativ Teritoriale Luduş, sociologul Claudia Vereş, şefa Serviciului de Asistenţă Socială, consilier Lucia Chiper, din acelaşi serviciu, consilierul Daniel Moca, angajat al Primăriei pentru problemele rromilor, prof. Liviu Botezan, şeful de cabinet al primarului şi moderator al consfătuirii, dl. Ovidiu Pop, consilier al primarului.

 

 

int3 m

 

 

După două ore de discuţii s-a convenit ca Primăria, prin Serviciul de Asistenţă Socială, să trimită, trimestrial, medicilor de familie listele cu luduşenii de etnie rromă care beneficiază de ajutor social şi pentru care Primăria plăteşte consultaţiile medicale, iar pentru ceilalţi rromi medicii să apeleze, în continuare, la sprijinul financiar al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În ceea ce priveşte activitatea mediatorilor sanitari pentru familiile de rromi, s-a precizat că programul lor zilnic trebuie aprobat şi verificat de medicii de familie, acestora revenindu-le şi obligaţia de a le evalua periodic eficienţa muncii de teren. Principalul criteriu de apreciere să fie numărul de rromi care respectă strict normele de igienă personală şi a locuinţei şi a celor care se prezintă periodic la cabinetele medicului de familie pentru consultaţii şi tratatment.

 

 

int2 m

 

 

Fără să se constituie într-o ameninţare la adresa lor, mediatorilor sanitari plătiţi de Primărie li s-a atras atenţia să-şi îndeplinească riguros responsabilităţile cuprinse în fişa postului şi li s-a reamintit că, potrivit Ordinului 619/2002 al ministrului Sănătăţii, la cei aproximativ 960 de rromi din Luduş, Primăria are dreptul doar la o normă şi jumătate şi nu la trei posturi de mediatori sanitari. În subsidiar, s-au făcut referiri la familiile de rromi care refuză să lucreze cinci zile pe lună în folosul comunităţii, dar fac mare scandal când li se anulează din acest motiv, ajutorul social, statutul de asistat social şi dreptul la consultaţie medicală gratuită, la minorele gravide care, din motive uşor de înţeles, refuză să-l numească pe tatăl viitorului lor copil, la tinerele mame care-şi abandonează copiii în maternitate sau în Secţia de pediatrie, la pericolul pe care îl reprezintă pentru întreaga comunitate luduşeană bolnavii de TBC, HIV sau alte boli molipsitoare, care nu-şi declară bolile şi nu urmează un tratament medical adecvat.

 

 

int1 m

 

 

În spiritul solidarităţii comunitare, administraţia locală, instituţiile medicale, bisericile, organizaţiile filantropice şi mulţi cetăţeni din oraş se implică în ajutorarea şi în schimbarea mentalităţii rromilor din familiile nevoiaşe şi este firească aşteptarea lor ca această categorie de rromi să accepte normele europene de convieţuire comunitară.

 

 

 

 

                                                                 A CONSEMNAT,

                                                            MIRCEA GHEBOREAN

 

 

                                                                                                        FOTO: MITRU CIRHAGAU

 

 

Articole Similare

Back to top button