Noutati

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cipăieni, protopopiatul Luduş a îmbrăcat veşmântul harului!

 

Într-o lume din ce în ce mai secularizată, legată exclusiv sau excesiv de bunurile materiale limitate și trecătoare, semnificațiile teologice și duhovnicești ale sfințirii unei noi biserici ne cheamă astăzi să redescoperim și să trăim adevărul esențial că omul este chemat la sfinţire şi viaţă veşnică în iubirea lui Dumnezeu Cel Sfânt şi veşnic Viu. Iar tot binele pe care l-a săvârșit omul pe pământ devine lumină și are valoare veșnică în ceruri. De aceea, biserica sfințită ca “poartă a cerului” nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta.

 

DSCF4984

 

 
Ziua de 18 octombrie 2015 va rămâne înscrisă cu slove de aur în istoria Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Cipăieni, judeţul Mureş, protopopiatul Luduş, şi a comunităţii de credincioşi, fiind ziua în care biserica a primit veşmânt nou de har. Târnosirea sfântului locaş a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după sfinţire fiind săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească.

 

DSCF5014

 

Duminică, 18 octombrie, când facem pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca şi a Sf. Mc. Marin cel Bătrân, Biserica Ortodoxă se va afla în a douăzecea duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie este cea din capitolul şapte al Evangheliei de la Luca, şi are ca temă Învierea fiului văduvei din Nain. În această duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor mureşeni, de această dată în parohia Cipăieni, protopopiatul Luduş din judeţul Mureş. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

 

DSCF5018

 

 
Actuala biserică din Cipăieni a fost construită în perioada 1924- 1927, fiind ctitoria unui vrednic fiu al satului, Gheorghe Cipăianu, viitor secretar de stat şi ministru al agriculturii din perioada interbelică, în Guvernul condus de Gheorghe Tătărăscu.

 

DSCF5027

 

 
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu Pop al Alba Iuliei biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a intrat în renovare generală din anul 2013. Astfel că în interior a fost executată o pictură în stil neobizantin de către pictorul Dorin Slevaş în tempera grasă. De asemenea, s-au făcut reparaţii la turlă şi acoperiş, iar casa parohială a fost reabilitată şi ea.

 

DSCF5029

 

 
În cuvântul de învăţătură pe care l-a adresat credincioşilor prezenţi într-un număr mare, Înaltpreasfinţia Sa Irineu a subliniat faptul că Mântuitorul Hristos din mila Sa nemăsurată faţă de noi oamenii, nu ne va părăsi nici dincolo de barierele mormântului, ci ne va învia precum pe fiul văduvei, căci “Din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi”. Iar pentru acest lucru, scopul adevărat al vieţii noastre trebuie să fie: a-L cunoaşte pe Hristos, a-L iubi pe El şi a-L sluji cu devotament. “Atunci când va veni timpul să părăsim această lume, noi o vom lăsa cu încrederea voioasă că pe celălalt tărâm vom găsi pace, iubire şi slavă negrăită, vom gusta bucurii pe care acum nu ni le putem imagina (cf. I Cor. 2, 9)”, a mai transmis Arhipăstorul nostru.

 

DSCF5057

 

 
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a răsplătit eforturile celor care au contribuit la restaurarea sfântului locaş, acordând binefăcătorilor Diplome de aleasă cinstire. Apreciind râvna şi osteneala pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii strămoşeşti, îndeplinind tot „ce este bun şi plăcut şi desăvârşit” (Rom. 12, 2), Ierarhul nostru a hirotesit întru iconom pe părinte paroh Valer Ionel Moldovan.

 

 

 

A consemnat
Dorin Grama

Articole Similare

Back to top button