Noutati

Campania locală de prevenire „FI INFORMAT SI NU VEI FI EXPLOATAT!” la final!

 

În perioada septembrie 2015 – mai 2016 Centrul Regional Tg. Mureş şi a organizat o serie de întâlniri cu elevii din unităţile şcolare din judeţul Mureş pentru prezentarea paşilor minimi obligatorii la identificarea  corectă a unui loc de muncă şi aducerea în atenţie de către inspectorii I.T.M. Mureş, din activitatea specifică,  a riscurilor la care se expun in situaţia ignorării acestor paşi în cadrul campanie locale de prevenire a traficului de persoane „Fi informat şi nu vei fi exploatat”! Deşi s-a estimat realizarea unui număr de 31 de activităţi de prevenire, acest număr a fost depăşit, datorită altor solicitări venite pe parcurs din partea altor instituţii de învăţământ care şi-au arătat disponibilitatea informării în acest domeniu.

În concret, acţiunile celor două instituţii au constat în întâlniri directe cu elevii din unităţi şcolare din Mun.Tg.Mureş, Gurghiu, Deda, Reghin, M.Nirajului, Band, Târnăveni, Luduş şi Sighişoara, fiind astfel acoperite atât zone urbane, cât şi rurale. Cu ocazia activităţilor de prevenire a fost vizionat spotul campaniei naţionale de prevenire intitulată “A munci este un drept. A exploata munca este o infracţiune!” realizat de către  Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane,  spot care, a avut un impact pozitiv asupra înţelegerii acestei forme de exploatare. Pe această cale a fost popularizată şi linia telefonică HELP LINE  0800 800 678 şi au fost aduse în atenţie rolul şi atribuţiile celor două instituţii.

 

ANITP

 

Beneficiarii acestor activităţi au fost 1356 elevi, 91 cadre didactice şi 8 specialişti D.G.A.S.P.C.Mureş, prezenţi la activitatea de informare din data de 22.06.2016.

Apreciem că informaţiile prezentate şi faptul că specialiştii celor două instituţii au relaţionat direct cu elevii a fost un lucru apreciat de cei din urmă, care au recunoscut faptul că au lacune în ceea ce priveşte legislaţia muncii şi modalitatea prin care să îşi identifice corect un loc de muncă astfel încât să fie feriţi de capcanele întinse de traficanţii de persoane. Au avut ocazia să îşi clarifice unele nelămuriri din acest domeniu, au fost atenţionaţi asupra modului în care pot fi abordaţi cu „ false oferte de muncă”, context în care erau mai bine informaţi despre munca „ la negru ” decât de condiţiile legale de muncă. Specialiştii au avut ocazia să realizeze că tinerii nu aveau cunoştinţe elementare despre ce înseamnă un contract de muncă, ce presupune acesta, care sunt obligaţiile, dar şi drepturile unui angajat şi unde este limita între legal şi ilegal. Spotul video a completat informaţiile prezentate, fiind vizibil impactul asupra grupului ţintă.

Colaborarea pe această temă a fost una deosebită, creându-se astfel premisele continuării activităţilor comune şi cu alte ocazii, ambii parteneri contribuind la realizarea obiectivelor propuse.

 

 

 

Comisar şef de poliţie,

ZAHARIA CRISTINA GABRIELA

Articole Similare

Back to top button