Noutati

Exigență excesivă sau economie de fonduri la Luduș?

 

Pe parcursul anului 2014 mulți dintre consilierii locali și-au manifestat nemulțumirea față de modul de acordare a cofinanțărilor nerambursabile pentru proiecte din domeniul cultural, sportiv sau social. Executivul Primăriei a promis elaborarea unui Ghid privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local și unui Contract cadru de finanțare nerambursabilă, ambele acte normative fiind aprobate în ședința din 16 decembrie 2014.

 

CC LUDUS

 

Comisia intră în atribuții
În aceeași ședință a fost aprobată și Comisia de selecție și evaluare a proiectelor formată din trei consilieri locali, doi reprezentanți ai Executivului și un secretar, fără drept de vot.
Se părea că noile reglementări vor crea o normalitate, dar nu a fost așa de loc. Pentru prima sesiune au fost depuse un număr de 20 de proiecte din domenii diferite însă doar trei dintre acestea au îndeplinit condițiile cerute de un regulament sofisticat și cu multe capcane în care un creator de artă, de cultură preocupat mai mult de acuratețea actului artistic poate să cadă ușor. Așa se face că un număr de 13 proiecte, care poate că erau valoroase și aduceau un plus de prestigiu autorilor și orașului nu au fost validate pe motiv de „Documentație incompletă”. Patru proiecte au picat pentru că „Programele și proiectele nu sunt de interes public local”. Nu știm, poate că este așa, dar neavând acces la mapele respective, din procesul verbal întocmit de comisie, foarte laconic nu ne putem exprima o opinie.
Despre valoarea Ghidului ne facem o părere văzând respingerea proiectului depus de preotul dr. Sorin Valer Russu, o carte despre Unirea de la 1918. Comisia a hotărât în unanimitate, spune juristul Paul Precup, că acest proiect nu este de interes local și mai mult, documentația este incompletă. Ciudat, dr. Russu și alți 16 autori de Proiecte nu se pricep să întocmească documentația cerută de un Ghid care „Poate să comporte multe modificări și vor fi” și „Acum știm care sunt problemele și vom veni cu RECTIFICARE MASIVĂ (s.n.), cu reglementarea multor aspecte, clarificarea altora și trecerea altora care nu au fost concordante. În luna aprilie vom supune aprobării consiliului local modificările (…….)”, citate din declarația principalului autor al Ghidului, juristul Precup. Este adevărat că Regulamentul și Ghidul au fost puse în dezbatere publică timp de 30 de zile și nimeni nu a adus completări, dar și consilierii le-au aprobat fără niciun comentariu. Totuși acestea nu pot fi invocate ca o scuză pentru calitatea actelor normative aprobate prea ușor.
Primarul Cristian Moldovan spune că nu din cauza fondurilor prevăzute în bugetul local au apărut atâtea respingeri de proiecte generatoare de comentarii. Ghidul va fi reanalizat și va fi pus în discuție în luna aprilie.
În final, o propunere: De ce nu ar fi desemnată o persoană din cadrul Primăriei care să îi consilieze în problemele tehnice pe cei care sunt mai familiarizați cu aspectele culturale, sportive sau sociale, decât cu o birocrație găunoasă și plină de capcane? Este o întrebare pe lângă multe altele, nespuse.

 

 

A consemnat
Ioan A. Borgovan

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button