Noutati

La Luduș, alegeri comentate si rezultate calculate… Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

Ioan Cristian Moldovan la al treilea mandat de primar

La alegerile locale din anul 2012 Cristian Moldovan a convins pe jumătate dintre cetățenii care s-au prezentat la vot (49,77%) că merită să dețină prima demnitate din oraș. După patru ani, în 2012, cu 69 % dintre voturile ludușenilor i-a devansat pe reprezentanții PNL, UDMR și PMP fiind votat de 5030 de cetățeni. Interesant că după alți patru ani în care administrația locală a realizat mai multe proiecte care au schimbat fața orașului, Ioan Cristian Moldovan obține doar (!) 53,82 % din preferințele ludușenilor și astfel ilustrează din plin sentimentele de obiectivitate și realism ale alegătorilor ludușeni care de multe ori dă credit celui care promite și minte frumos în detrimentul celui care face proiecte realiste pe care le și realizează. Dar, așa cum spune cântecul, „Așa-i românul”. În clasamentul pentru funcția de primar s-au clasat reprezentantul UDMR- Kis Istvan (14,2%), Alin Coman – PNL (13,89%) fiind clasat pe locul III, acesta pornind în cursă cu mari speranțe. Pe locul IV, Ciprian Cipăian (8,47%) a reprezentat formațiunea PMP, un partid care nu are aderență în Luduș datorită „tătucului” care l-a zămislit. Ceilalți trei competitori cu procentaje jenante pentru aspirațiile lor au produs doar confuzii pe buletinele de vot.

 

 

Patru formațiuni în Consiliul local

După cum sunt obișnuiți ludușenii și la aceste alegeri Legislativul local a fost câștigat de „ciuma roșie”, cea care a realizat toate programele edilitar gospodărești din ultimii opt ani. Pentru Consiliul local, PSD a primit 43,28%  din opțiunile cetățenilor, iar PNL, principalul contracandidat fiind doar la jumătate din opțiunile majoritarilor (19,92%). Pe locul III așa cum se așteptau votanții s-a clasat UDMR la mică distanță de PNL (17,74 %). În creștere față de anul 2016 a fost PMP cu 8,51%. În final, se pare că pentru următorii patru ani, Consiliul local Luduș va fi constituit din 8 social democrați, 4 liberali, 3 udmr-iști și doi membri ai PMP. Despre cele trei partide de buzunar Alianța AUR , USR PLUS și PRO România nu avem prea multe de comentat, doar că după o campanie electorală doar în preajma alegerilor, cu membri puțini cunoscuți în oraș și cu promisiuni ultraoptimiste nu au adunat decât un număr insuficient de voturi pentru a propulsa măcar un membru în Consiliu local.

 

 

Voturi pierdute – voturi recuperate

Unul dintre cele mai importante evenimente politice ale anului s-a încheiat odată cu alegerile locale care au animat într-o oarecare măsură viața cetățenilor obișnuiți, acelor care pentru câteva zile au intrat în atenția oamenilor politici. La Luduș, aceștia au fost într-o mișcare efervescentă, uneori browniană, mulți oameni politici, aproape 150, chiar dacă în cazul celor mai mulți calitatea de oameni politici ar trebui să o notificăm în interiorul unor ghilimele. Cu, sau fără acestea, toți au concurat pentru o poziție sau alta în eșichierul administrației publice locale. Conform numărării voturilor care s-a făcut în seara zilei de 27 septembrie au fost aleși primarii localităților, precum și consilierii locali. În cazul orașului Luduș în număr de 17.

 

 

Alegerea primarului

Pe buletinele de vot au fost tipărite numele a șapte asipiranți, pretendenți, doritori de a accede în funcția de primar al orașului. În ordinea preferințelor alegătorilor, clasamentul se prezintă astfel: 1. Ioan Cristian Moldovan (PSD) cu 3248 de voturi ( 53,82%); 2. Kis Istvan (UDMR) cu 852 voturi (14,12%); 3. Alin Coman (PNL) cu 838 voturi (13,89%). Dintre ceilalți competitori îl amintim doar pe reprezentantul PMP, Ciprian Cipăian cu 511 voturi (8,47 %). Ceilalți, cu mai puțin de 200 de voturi nu au intrat nici un moment în calculul electoral. Merită să consemnăm că doar Ioan Cristian Moldovan, a înregistrat un număr de voturi cu mult superior partidului care l-a sprijinit. Ceilalți doi contracandidați principali s-au situat sub votul obținut de partid. Dacă alegerea primarului a fost o operațiune simplă, stabilirea componenței Consiliului local a fost puțin mai laborioasă.

 

 

 8 PSD +4 PNL +3 UDMR +2 PMP = Consiliul local

În urma scrutinului electoral de la sfârșitul lunii septembrie aceasta este „formula” după care în următorii patru ani va funcționa Consiliul local din Luduș. Această instituție fundamentală a administrației publice locale este stabilită de alegători, de toți alegătorii care își exprimă prin vot obțiunea după simpatiile doctrinare, sau de prietenie, sau de rudenie și așa mai departe. Formula de stabilire a componenței consiliului local este una relativ simplă, în care se împarte numărul total de voturi valabil exprimate la numărul de consilieri stabiliți prin lege și se obține valoarea punctajului pentru un loc de consilier. La Luduș, 5807 împărțit la 17 este egal cu 341,5. Conform voturilor exprimate, PSD are 7,35 locuri, PNL are 3,38 locuri, UDMR are 3,01 locuri iar PMP are 1,44 locuri. Celelalte trei formațiuni politice USR +PLUS, PRO România și AUR nu au atins pragul, dar au adunat împreună 613 voturi, adică 1,81 consilieri virtuali ceea ce nu este posibil. Alegătorii au fost de bună credință, au votat ceea ce au crezut că este bine pentru oraș, dar voturile au fost insuficiente pentru stabilirea unui consilier local. Conform legii, voturile lor nu s-au pierdut, au fost redistribuite partidelor care au obținut un număr mai mare de obțiuni. Calculatorul a fost pus la lucru și a stabilit în final că PSD are 8 consilieri locali alături de PNL (4), UDMR (3) și PMP (2). Se știe că unul dintre scopurile obținerii unui număr mai mare de consilieri este stabilirea unei majorități confortabile în vederea aprobării proiectelor de hotărâre și, de asemenea, alegerea viceprimarului care este făcută de consilierii locali. La Luduș se pare că sunt doar două formule în discuție: 8 + 4 sau 8 + 3. Adică, o alianță cu PNL, sau una cu UDMR. Din surse neoficiale se pare că varianta care funcționează de opt ani, cea cu UDMR va continua și în legislatura actuală, adică Kis Istvan va rămâne în continuare viceprimar al orașului. Și astfel, perfect legal, votul acordat unui partid, prieten, rudenie sau la întâmplare ajunge la o formațiune politică cu o notorietate mai mare, care poate să facă ceva concret pentru comunitate. Zilele următoare, până la validarea alegerilor, se va stabili care formulă este mai bună pentru următorii patru ani.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button