CulturaNoutati

La Luduș, dor de Eminescu, respect pentru Cultura Națională

 

Ziua Culturii Naționale, o zi de mare însemnătate pentru istoria oricărei țări civilizate, își are începuturile într-o propunere a secției de Filologie și Literatură a Academiei Române în ziua de 14 ianuarie 2009. Atunci, membrii Academiei Române au aprobat în unanimitate ca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu să fie declarată și omagiată ca Zi Națională a Culturii Române. Apoi, Camera deputaților a inițiat la 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a devenit în mod oficial Zi a Culturii Naționale. În mod firesc, decretul de promulgare a legii a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar prin Legea nr.238/07.12.2010 a fost consfințită în mod oficial Ziua Culturii Naționale.

 

 

La Luduș, în organizarea Primăriei orașului, a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și a instituțiilor de învățământ din oraș, la festivitatea din Parcul Primăriei, acolo unde tronează din anul 1992, busturile poeților Mihai Eminescu și George Coșbuc, opere datorate omului de cultură Ion Vlasiu, au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale, clerici, profesori și elevi, iubitori de cultură românească. După intonarea Imnului de Stat al României, Dorin Grama a prezentat scurte considerații ale momentului festiv, apoi au fost depuse jerbe de flori la busturile poeților. Momentul artistic a fost asigurat de un grup de elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1, director prof. Claudiu Ciucă, elevi pregătiți de profesorii Mirela Cozma, Mariana Rus, Mariana Magdău și Septimiu Pop, care au adus un omagiu prin cântec și vers celui caracterizat de George Călinescu: „Cel mai mare poet pe care l-a ivit și îl va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsăsri pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.

 

 

Pentru prezența la manifestare a unui mare număr de elevi, mai mulți decât oricând, merită felicitări directorii Claudiu Ciucă, Marcela Berar, Adela Hagău precum și directoarea Grădiniței „Căsuța Fermecată”, Carmen Petac pentru preșcolarii pe care i-a adus la evenimentul de simțire românească din Parcul Primăriei, acolo unde acordurile sonore puse pe versurile poetului național, plutea ca un abur diafan, lăsând în urmă regretul că Eminescu nu este printre noi. Dar, dorul de el ni-l ostoim cu ce a rămas în urma lui: POEZIA.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button