CulturaNoutati

”Murmur de lumină” și ”Ludușul contemporan în imagini”, dublă expoziție la Casa de Cultură ”Pompeiu Hărășteanu” din Luduș

 

La sfârșitul săptămânii trecute, cu prilejul Zilelor orașului Luduș din acest an, la Casa de Cultură din localitate a avut loc vernisajul a două expoziții a ludușenilor Alexandru Nicoară, artist plastic și Levente Bagy, fotograf profesionist.

Cei doi expozanți aduc în atenția publicului iubitor de frumos același subiect, și anume peisajul, unul din prisma reproducerii fotografice prin culoare, iar celălalt din prisma fotografiei.

 

 

Pictura – formă de stil și parte de viață

Astfel, Alexandru Nicoară, născut la Luduș, absolvent al Liceului de Arte ”Romulus Ladea” din Cluj Napoca și a Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, unde a  absolvit și un Masterat, lasă să se vadă că a experimentat diferite stiluri, tehnici, toate acestea ca modalitate de definire a stilului propriu. Alexandru Nicoară are mari afinități fotografice și  din acest punct de vedere aparatul foto devine un instrument indispensabil pentru a-și atinge obiectivele în propria-i pictură. În modul de abordare artistic, picturile devin formă de stil și parte de viață a interiorului iar peisajul devine pretextul de a surprinde natura cu toată splendoarea, bogăția, cromatica și genericul empatic de legătură cu omul.

Există în lucrările de față, (Dimineață de vară, Cheile Aiudului, Peisaj de toamnă, Vedere spre Gligorești, Grație, Vedere spre Luduș, Case la Sălicea, Mureșul, Ciobanul), o fereastră deschisă ce reproduce detaliul de formă, clișeul neelucidat de marea masă a mulțimii, dar definit de artist ca fiind sintetizarea formei ample prin extragerea sugestivă din contextul comun și pusă în valoare pentru o ideologie a formelor echilibrate, redând esența valorică a locului, dar și al realului. Sugestia face parte din tumultul creativ și în fiecare lucrare se vede și se citește cu ușurință o poveste a eului interior, un context și un drum predefinit al artistului.

 

 

Picturile devin formă de stil și parte de viață a interiorului artistic  al autorului, prin  cumulul de abordări stilistice bine documentate și foarte corect executate. Se simte, în fiecare lucrare, școala prin faptul că toate structurile de formă și estetică, dar și compozițională a lucrărilor, sunt exemplar folosite cu măiestrie de mare ținută. Realitatea este justificarea tematică a fiecărei povești pictate și nu este lăsat nimic la voia întâmplării. Fiecare detaliu este pus la locul potrivit, iar forma în ansamblu creează sau face ca pictura să devină o oglindă a mediului înconjurător, o formă de identificare cu natura și o realitate a formelor ce stă la limita dintre pictură, fotografie și realitate…Poate că oglindește realitatea din interiorul artistului, povestea ce stă între pictură și artist, sau poate este reproducerea dorinței de a tinde spre perfecțiunea lumii absolute. Este un trio ce ne aduce certificarea profesionistă, atât tehnică cât și de execuție plastică, și de aici putem trage concluzia că Alexandru Nicoară este un talent lesne de remarcat, un talent muncit și un artist ce de tânăr s-a afirmat ca fiind un foarte bun creator. Arta lui devine o reproducere exactă a formelor, ce tinde spre un suprarealism bazat pe dimensiunea amplă a lumii înconjurătoare.

Dacă vorbim de activitatea artistică expozițională, Alexandru Nicoară a expus la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca,  la Camera K’arte din Tîrgu-Mureș, Expoziție de grup la Cecălaca Sat, județul Mures, Expoziție de grup la Muzeul de Artă din  Cluj-Napoca, Expoziție de grup în cadrul Festivalului de Artă din Torino, Italia, Expoziție personală la Galeria Uiversității ”Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca, Expozitie pesonală la Atelier Patru, Cluj-Napoca, Expozitie de grup în cadrul evenimentului caritabil organizat pentru Institutul Inimii, Cluj- Napoca, Expozitie personală, Silvia’s Art Gallery, Cluj-Napoca, Expozitie personala, sala UAD, Cluj-Napoca.

 

Fotografia – o poveste ce definește forme și compoziții

Bagy Levente, născut  la Luduș, absolvent al Liceului Industrial  Luduș – profil Electrotehnic, apoi al Facultății de Mecanică din Cluj Napoca, specializarea ”Mașini și echipamente termice”, a fost atras de fotografie din anul 2004, odată cu apariția primelor aparate digitale, când și-a achiziționat unul, și a început să fotografieze tot ce îi ieșea în cale: florii, insecte, peisaje. De atunci a făcut mari progrese, iar în 2010 și-a cumpărat un aparat mai performant. În 2013, pentru a crește din punc de vedere profesional și artistic, a făcut un curs de fotografie care l-a motivat să treacă la un alt capitol în ceea ce privește acest domeniu: mai precis, fotografia de portret, fotografia macro, fotografia de stradă, etc., însă fotografia de peisaj a rămas cea mai pregnantă în preferințele artistului.

Participarea la concursuri i-a adus premii și satisfacții unice, un nou mod de motivare creativ – artistică: în 2017 la un concurs de fotografie, unde au participat peste 400 de lucrări, a avut deosebita plăcere să-i fie selectată o fotografie cu un peisaj al Cheilor Turzii, cu lanul de floarea soarelui în prim-plan, lucrare ce, zice artistul că, a devenit celebră.  Această fotografie a fost apoi prezentată în cadrul Expoziției intitulate ”Anotimpuri”, care a avut vernisajul la Făgăraș, în 2018, iar apoi expoziția a fost prezentată, în 12 orașe din țară, cu finalitate în Buxelles. În 2019, la Târgu Mureș, a câștigat premiul special al juriului participând cu două lucrări selectate în cadrul unui concurs de fotografie.  În 2021, împreună cu 8 fotografi din Cluj și Mediaș, a participat cu 8 lucrări la expoziția România în imagini”, expoziție găzduită de Centrul Urban de Cultură Cluj Napoca la Casino Central. La  Rîmetea (Alba), expoziție în aer liber, organizată de postul TV , Duna TV Ungaria, la Târgu Mureș, expoziție organizată de Fundația Studium Prosperum, unde o lucrare a  câștigat Premuiul Special al Juriului; la Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș, în Oradea, București etc.

 

 

Ceea ce este lesne de remarcat în această expoziție de fotografie a artistului Bagy Levente este faptul că fiecare reprezentare fotografică are o poveste, o poveste ce ne derulează clișee ale locului și împrejurimi, o poveste ce definește forme și compoziții ce ne spun că talentul, spiritul de observație și conceptul fiecărei fotografii sunt cu adevărat definite de artist. Peisajul este forma de elaborare a contextului dat și este modalitatea de reproducere a unei stări existente deja, dar de data aceasta pusă într-un context de complexitate artistică și o unitate de formă printr-o paginație de excepție. Pata „cromatică” conturează imaginea și leagă fiecare element pe forma amplă a lucrării. Sugestia de bază este data de felul în care surprinde conceptul peisagistic și de prelucrarea în prealabil a fiecărei expresii de formă.

Autorul transmite și ne pune la dispoziție o lume ce aparent este simplă, dar prin modul de fotografiere ea devine complexă și foarte sugestivă. Toate cliseele, plastic vorbind, devin imagini motivaționale și foarte plăcute ochilor. Fiecare fotografie în parte se poate defini ca fiind surse de inspirație și cadre de promovare a locului. Linii, forme, contraste și multă încărcătură dinamică, sunt prezente în obiectivul aparatului conceptual al fotografiei: Peisaje de iarnă, locuri zgomotoase ale străzilor aglomerate, artificii, parcuri etc.

Definirea perspectivelor și al planurilor interpuse, suprapuse și excedate se remarcă în fiecare clișeu și de aici am putea trage concluzia că ochiul fin al artistului lucrează la cote ce surprinde ineditul, idealul și curatul formelor. Compoziția, perspectiva, paginația și cromatica sunt elemente de bază și definitorii în realizarea unei fotografii. Iată că în totunitarul expoziției toate aceste elemente sunt cuprinse cu măiestrie.

 

 

Nu este ușor să surprinzi esența într-o fotografie, ba mai mult să încerci ca aceea fotografie să primească tot arsenalul conceptual pentru a fi o fotografie reușită. Fotografia manuală este o adevărată industrie de concepere a unei structuri compacte, unitare, toate aceste lucruri datorită diferitelor  instrumente ce le are aparatul în setare.  Iar artistul de față, ne demonstrează faptul că toate aceste instrumente sunt îmblânzite și corelate armonios pentru definirea stilului și al reprezentării artistice proprii. Munca din spatele imaginilor este reușita rezultatelor de față.

În concluzie, cei doi artiști nu lasă să treacă cu vederea splendoarea locului sau a peisajelor ce ne înconjoară, dându-ne posibilitatea, nouă tuturor, să conștientizăm și să medităm asupra mediului înconjurător. Viața este o complexitate de forme, de stări și de sugestii și de aceea e nevoie de artiști pentru a putea surprinde ceea ce lumea de rând nu poate vedea, decât cu ajutorul lor, dar și pentru a însufleți viața în armonia cunoașterii de sine și a puterii creatoare. Cu această dublă expoziției, Ludușul e pe simezele sufletului unde frumosul cerului devine poartă spre cunoaștere. Cunoaștere valorică, culturală și de interpunere a spațiului cu natura omului.

 

 

 

A consemnat

Marcel Naste

Articole Similare

Back to top button