Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

„Cupa Prieteniei ” la înot. După perioada impusă de restricțiile din timpul pandemiei care au afectat activitățile culturale și sportive, anul 2022 a venit cu multe activități pentru copii și tineret. În acest consens menționăm activitatea laborioasă a Clubului Sportiv „Viitorul” Aqua Life Luduș care a început să utilizeze din plin oportunitățile Bazinului de înot didactic din oraș. Ciprian Cipăian, președintele Clubului și antrenor calificat de natație și Andrei Străin, antrenor de înot au dus la bun sfârșit o reușită competiție de înot la care au participat 196 de copii la probele de 25 m craul/spate pentru copiii cu vârsta între 5-10 ani și 50 m la aceeași probă pentru copiii între 11-16 ani.

 

 

Numărul mare de concurenți, antrenorii și părinții sportivilor au creat o atmosferă electrizantă în spațiul oferit de bazinul de înot didactic. La prima ediție a concursului de natație „Cupa Prieteniei” a fost stabilită și o ierarhie după numărul de medalii câștigate. Pe primul loc al clasamentului pe echipe s-a clasat echipa Delphyn din Mediaș cu 33 de medalii. Pe locurile următoare s-a clasat echipele CS „Viitorul” Luduș (26); CSS Târgu Mureș (19); CS ”Partizan” Târgu Mureș (16); CS „Progress &Fun” Luduș (4); CS „Evolution” Turda (1); Bazin Didactic Luduș (-). „Ne bucurăm că această competiție s-a încheiat cu rezultate foarte bune la care au contribuit sportivii, antrenorii și, nu în ultimul rând, părinții copiilor. Consider că suntem pe un drum bun și pot să afirm că nu peste multă vreme înotătorii ludușeni vor concura cu succes și la campionatele de nivel județean și național. Le mulțumesc tuturor participanților pentru că au venit la Luduș și le doresc să obțină succese din ce în ce mai mari”, ne-a declarat Ciprian Cipăian, președintele CS „Viitorul” Luduș.

 

 

Răzuind, plătim parcarea! Pentru plata parcării pe locurile stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor cu plată din orașul Luduș sunt prevăzute două modalități. Cea mai simplă formă de plată ni se pare aceea a utilizării tichetelor de parcare valabile prin răzuire și care sunt procurate de la Primăria orașului Luduș. Instrucțiunile de utilizare a acestor tichete de parcare sunt simple și la îndemâna tuturor. Este de reținut că, mai întâi, trebuie răzuite cele patru poziții de pe tichetul de parcare care indică luna, ziua, ora și minutul din momentul când are loc staționarea. Tichetul de parcare care este marcat conform datelor reale se etalează în interiorul autovehiculului, pe bord, în partea stângă. Utilizatorii acestui sistem de plată trebuie să știe că tichetele sun tipărite în regim de securitate și sunt înseriate în regim special și trebuie reținut că „Fraudarea/falisificarea acestor tichete de parcare sau a oricăror sisteme de plată a parcării constituie infracțiune și se pedepsește conform legii. Plata parcării se poate efectua prin achitarea contravalorii timpului de parcare prin achiziționarea tichetului de parcare special conceput astfel încât să poată fi utilizat în regim de autotaxare și unică folosință”. Pentru tirajele următoare ale acestor „Tichete de parcare” trebuie mai multă grijă la vopseaua care securizează datele de identificare a timpului, acestea fiind dificil de înlăturat prin răzuire.

 

 

„Zilele Orașului Luduș” – ediția 2022. După doi ani de pauză, „Zilele Orașului Luduș” sunt organizate de Primăria orașului în perioada 2-5 iunie 2022. „Zilele Orașului Luduș” înseamnă o adevărată tradiție pentru orașul nostru. Această tradiție trebuie continuată, îmbunătățită și adaptată cerințelor tot mai variate ale cetățenilor, devenind un eveniment social de anvergură al orașului Luduș, care va cuprinde diverse modalități pentru  petrecerea timpului liber și pentru promovarea valorilor și tradițiilor locale și naționale. Manifestările vor avea loc în aer liber  și în Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și vor conține: piese de teatru, concerte de muzică ușoară, populară și folck, lansare de carte, dansuri populare ale ansamblurilor din oraș și din alte zone, concursuri, activități pentru copii ș.a” precizează Cristian Moldovan, primarul orașului.

 

 

Pentru organizarea manifestărilor din cadrul „Zilelor Orașului Luduș”, ediția 2022, Consiliul local a aprobat două protocoale de colaborare. Mai întâi, Legislativul local a aprobat suma de 150000 de lei, alocată de la bugetul local pentru  Asociația „Chemarea Străbunilor” cu sediul în comuna Baciu din județul Cluj pentru susținerea manifestării în cadrul căreia „se vor desfășura programe artistice de muzică ușoară,  populară, standuri comercial-expoziționale specifice”(raportul de specialitate semnat de Dorin Grama, șef birou Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”), apoi suma de 15000 lei pentru Editura „Creator” SRL cu sediul în municipiul Brașov. În acest din urmă caz, Editura Creator se obligă „să asigure prezența scriitorilor, soliștilor de muzică folck, camerală, etc. pe toată durata manifestării”. În lipsa unui program detaliat al celor patru zile de sărbătoare nu ne rămâne decât să urmărim cu interes desfășurarea celor patru zile dedicate ludușenilor, în mod special.

 

 

Rata inflației modifică impozitele. Un Raport de specialitte întocmit de inspectorul Violeta Orosan și avizat de Șeful  Biroului „Impozite și Taxe Locale” din Primăria orașului Luduș a constituit baza legală pentru Proiectul de hotărâre privind indexarea impozitelor, a taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și limita amenzilor, pentru anul 2023. În Referatul de aprobare nr. 20310 al primarului Cristian Moldovan se face referire la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: Art. 491, indexarea impozitelor și taxelor prevede că   „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până l adata de 30 aprilie de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul anterior, comunicată pe sit-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Având în vedere comunicatul de presă nr. 17/2022 al Institutului Național de Statistică, rata inflației pentru anul 2021 este de 5,1%. În concordanță cu acestă prevedere, pentru anul 2023, Biroul Impozite și Taxe Locale a propus Consiliului local „Indexarea cu rata inflației de 5,1 % a impozitelor și taxelor locale și a altor taxe asimilate acestora, precum și a limitelor amenzilor prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, așa cum au fost ele prevăzute pentru anul 2022 prin HCL nr. 70 din 25.05.2021”. Nivelurile indexate cu rata inflației de 5,1% pentru  impozitele și taxele locale și a altor taxe sunt aplicabile începând cu anul 2023 au fost prezentate în anexele 1-17  a proiectului de hotărâre și au fost aprobate de aleșii locali.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZI www.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button