Noutati

Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

 

CONSTITUIRE. Proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 163/2010 privind constituirea Consiliului de Administrație al Spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, cu modificările și completările ulterioare inițiat de primarul Cristian Moldovan a fost aprobat în unanimitate de plenul Consiliului Local în ședința ordinară a lunii aprilie 2016. Articolul unic prin care se consemnează constituirea CA al Spitalului, pentru care managementul asistenței medicale a fost preluat de CL Luduș este format din membrii titulari: dr. Adrian Vasile Mureșan, reprezentant al DSP Mureș – director coordonator; dr. Gabriela Uifălean, reprezentant al DSP Mureș – consilier superior; Daniel Șofron și Cosmnina Banea – reprezentanți ai CL Luduș; Paul Precup – numit de primar; Marian Pop – reprezentant al Colegiului Județean al Medicilor Mureș; Magdalena Chișu – reprezentantă al Ordinului Asistenților Medicali  Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Mureș, ultimii doi cu statut de invitați. Membrii supleanți sunt: dr. Ovidiu Fărcaș – reprezentant al DSP Mureș; Cordoș Rodica – reprezentant al DSP Mureș, șef Birou RUNOS; Claudia Botezan și Ioan Bungardi – reprezentanți ai CL Luduș; Radu Căuaci – reprezentant numit de primar și dr. Iov Ionel Chișu – reprezentant al Colegiului Județean al Medicilor Mureș, medic primar medicină internă, cu statut de invitat.

 

CL4

 

CONTRACT. În anul 2006, Consiliul Local Luduș a aprobat un contract de asociere în participațiune încheiat între CL Luduș și SC Luk Com SRL având ca obiect reamenajarea și administrarea bazei sportive din strada Crângului. Contractul a fost aprobat pentru o durată de zece ani. În acest an, SC Luk Com SRL a solicitat prelungirea contractului de asociere cu încă zece ani cu menținerea celorlalte clauze contractuale. Proiectul de hotărâre inițiat a propus aleșilor locali ca acest contract care prevede folosirea terenului aparținând domeniului public al orașului, în suprafață de 2120 m.p. situat în strada Crângului să fie prelungit cu încă zece ani, adică până la 30 iunie 2026, propunere acceptată în unanimitate de aleșii locali.

 

CL5

 

FACILITĂȚI FISCALE. Pentru finalizarea proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007-2013, precum și unele măsuri fiscal – bugetare, Ordonanța de Urgență nr. 8/23 martie 2016 a introdus un nou articol care prevede că „Pentru anul 2016, primul termen de plată a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport (….) se prorogă de la 31 martie 2016 la 30 iunie 2016”. În această situație, șeful Biroului Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei orașului Luduș, Dennis Bordan a propus spre aprobare Consiliului Local modificarea punctului V alin. (1) litera (C) din procedura de acordare unor facilități fiscale pentru contribuabilii persoane juridice , specificate în anexa HCL nr. 10 /2016. Noul text în care se consemnează că „sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligațiile de plată principale administrate de organul fiscal cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2015 și 30 iunie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a majorărilor de întârziere” a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local Luduș.

 

CL3

 

REPREZENTANȚI. În ședința Legislativului local din 19 aprilie 2016 au fost desemnați reprezentanții Consiliului Local în Comisia de soluționare a contestațiilor privind rezultatele procedurii de selecționare și evaluare a proiectelor finanțate din fondurile bugetului local pentru activități non profit de interes local în anul 2016. Mai întâi, Kiss Istvan i-a propus pe consilierii locali Vasile Trifan și Daniel Totu, apoi consilierul Gelu Puia l-a propus consilierul Ioan Rad. Cei trei consilieri propuși au fost acceptați în unanimitate de colegii lor.

 

DSC_0001

 

LANSARE DE CARTE. Luni 9 mai, Primăria orașului Luduș și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” a organizat lansarea cărții „Amintiri din război”, „culeasă, compusă și scrisă în Al Doilea Război Mondial, din 15.03.1939 până în 5 februarie 1945 de plugarul RUS GHEORHE în etate de 45 ani (….)”. Cartea este o cronică a acelui timp scrisă în 999 de catrene și a fost prezentată de Lazăr Lădariu, Florin Bengean și Mircea Gheborean într-o activitate culturală la care au mai participat istoricul Mihai Stavilă, Ana Corla și ing. Ioan Corla. Evenimentul a avut loc de la ora 17, în sala mare a Casei de Cultură.

 

Biserici

 

EXPOZIȚIE. Un proiect de parteneriat cultural realizat între Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și biserica ortodoxă cu hramul „Tuturor Sfinților” din Luduș s-a finalizat în timpul sărbătorilor Pascale. A fost un răspuns concret dat Sfântului Sinod care a declarat  anul 2016 ca an omagial al educației tinerilor pentru credință și educație moral-religioasă sub semnul Sf. Antim Ivireanu. Profesoarele Mărioara Dăian și Daniela Boca au îndrumat elevii din clasele a III-a A, a VI-a A și B să realizeze icoane pictate pe sticlă și obiecte cu caracter pascal. Cele 60 de exponate au constituit o expoziție cu vânzare la biserica „Tuturor Sfinților” în Sfânta Duminică a Paștelui. Suma realizată, 1200 de lei, a fost donată bisericii pentru realizarea unei picturi murale cu tema „Lăsați copiii să vină la mine”.

 

Primaria Ludus

 

COMISIE. Pentru alegerile locale din 5 iunie s-a constituit Biroul Electoral de Circumscripție nr. 6 Luduș în componența Radu Ciobanu-președinte, Fira Dudilă-locțiitor, Lucian Oniț (PSD), Laszlo Ana Aletta (UDMR) și Petru Mireștean (PNL). Pentru funcția de primar s-au înregistrat patru candidaturi: Degan Vasile (PMP), Kiss Istvan (UDMR), Mathe Zsolt Peter (PNL) și Moldovan Ioan Cristian (PSD), în ordine alfabetică. În orașul Luduș numărul cetățenilor cu drept de vot este de 14033.

 

13138830_1022765131141275_4334029837231902375_n

 

DEPUNERI DE COROANE. Sărbătorirea zilei de 9 mai cu tripla semnificație de cucerire a Independenței de Stat în anul 1877, a victoriei în cel de-al doilea război mondial și Ziua Europei a fost organizată și în acest an de Primăria orașului Luduș și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, luni, 9 mai, prin depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor din centrul vechi al orașului de la ora 11 și la Monumentul Eroilor din cartierul Dacia de la ora 12. Au rostit scurte alocuțiuni primarul Cristian Moldovan și col. (r) Sever Popovici de la Asociația Veteranilor de Război, filiala Luduș.

 

 

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button