Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

A sunat clopoțelul! Cine răspunde? Cu șase decenii în urmă, la 15 septembrie 1958, un număr de 40 de adolescenți din Luduș și din satele apropiate s-au întâlnit pentru prima oară într-una din clasele Școlii Medii Mixte din Luduș pentru a începe o nouă etapă din viața lor. Timp de patru ani au trecut și prin bune și prin rele, au învățat cu profesori dedicați misiunii lor nobile, s-au și distrat, așa cum se putea în anii aceia și în final, în iunie 1962 au absolvit examenul de Maturitate, Bacalaureatul din zilele noastre. Și-au urmat fiecare drumul lui în viață, s-au risipit prin țară și străinătate, alții au rămas în Luduș, dar toți au fost oameni respectați datorită seriozității, competenței și probității lor. Până la declanșarea Pandemiei, în ultimii ani, o parte dintre colegi au participat la întâlniri ale nostalgiei, prilej de multe aduceri aminte despre anii aceia grei, din punct de vedere economic și politic, dar totuși frumoși. Acum, cu un an înainte de aniversarea celor 60 de ani de la absolvire sunăm clopoțelul pentru marea întâlnire. Din nefericire, 11 dintre colegi sunt absenți motivați, dar mai sunt 29 care ar putea veni la întâlnirea la care ar putea putea fi prezente și două dintre fostele noastre profesoare. Așadar, colegii care aud sunetul clopoțelului sunt invitați să ia legătura cu colegul lor, semnatarul acestor rânduri, pentru a ne organiza. Chiar dacă mai avem un an până la marea întâlnire este bine să pornim din timp, dragă Achim, Baghiu, Biriș, Călugăr, Chima, Chirilă, Cormoș, Damian, Fanea E., Fanea M., Felvinczi, Floare, Giurgea, Hagău, Jeler, Man, Marian, Muntean, Mureșan, Neamțu, Oniță, Orosan, Răchită, Răileanu, Rizoli, Rusu, Stuparu, Șofron…

 

 

Bani alocați pentru siguranță. În luna liulie 2021, Consiliul local Luduș a aprobat alocarea sumei de 30000 lei pentru amenajarea terenului de sport multifuncțional care se realizează pe strada Răsăritului. Suma era alocată pentru achiziția de gazon (12500 lei), instalația de udat (12500 lei) și pentru instlația electrică de iluminat (5000 lei). După consultarea unor specialiști în instalații electrice de iluminat, pentru siguranța utilizatorilor se impune montarea unor prize de pământ cu toate accesoriile necesare. „Solicit suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 11500 lei pentru instalațiile electrice care vor contribui ca instalația de iluminat să funcționeze în siguranță”, declară Liviu Popa, directorul Direcției „Intervenții. Transport. Zone Verzi”. Pentru instalarea gazonului pe terenul de sport este recomandată montarea unei borduri, pentru aceasta fiind necesare 256 de bucăți de prefabricate BV1 în valoare de 2000 lei, în total pentru amenajarea terenului de sport multifuncțional fiind necesară suma de 13500 lei. Referatul de necesitate a fost prezentat Biroului „Buget.Finanțe.Contabilitate.Resurse Umane” (BFCRU) din cadrul Primăriei orașului Luduș și a fost aprobat în ședința Legislativului local din 31 august 2021.

 

 

Pentru formarea profesională. Legea nr. 448/2006, prin art. 38 lit. „a” reglementează protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și prevede că instruirea asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav se face o dată la doi ani. În statul de funcții al Primăriei orașului Luduș sunt înregistrați un număr de 33 de asistenți personali, angajați în cadrul Direcției de Asistență Socială. Directorul acestei Direcții, Claudia Vereș a solicitat Consiliului local să aprobe alocarea sumei de 7000 lei pentru formarea profesională a celor 33 de asistenți personali. „Conform ofertei de preț, tariful pentru orele de instruire efectuate de către Asociația Caritas din Alba Iulia este de 200 lei/persoană, cu TVA inclus”, precizează Claudia Vereș. Referatul privind alocarea sumei de 7000 lei pentru formarea profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap a fost aprobat de aleșii locali în unanimitate.

 

 

Premii pentru cuplurile de aur. Primăria orașului Luduș continuă tradiția de sărbătorire a cuplurilor care au adunat 50 de ani de conviețuire în comun chiar dacă, spre deosebire de anii trecuți, prezența invitaților va fi mai redusă. Pentru festivitatea care va avea loc în 30 septembrie 2021 de la ora 14 în elegantul salon de la „Romeo și Julieta” s-au înscris până la această dată 31 de cupluri. Se mai fac înscrieri până în 27 septembrie 2021 la Compartimentul „Relații cu publicul” din cadrul Primăriei orașului Luduș, cei în drept prezentând actele de identitate ale soțului și soției (în copie), certificatul de căsătorie (copie) și o cerere tip. „Nunta de Aur 2021” se înscrie în manifestările dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

 

 

A început școala la Luduș. Eveniment deosebit de important în societatea românească, deschiderea anului școlar 2021-2022 a fost așteptată cu nerăbdare și cu oarecare temeri de elevi, părinți și cadre didactice, dar Ordinul comun nr. 196/1756 din 3 septembrie a clarificat lucrurile. Prezența fizică la școală a elevilor și  asigurarea tuturor condițiilor de către școli a luat o parte din responsabilitățile care, în anul școlar anterior, a căzut pe umerii părinților. Acum, cu o prezență mai redusă a părinților, festivitățile din curtea școlilor au fost mai puțin exuberante ca altădată, chiar dacă au fost văzute multe flori și ținute festive.

La Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș cu 849 de elevi repartizați în 33 de clase,  din care 8 de clasa a IX-a și 59 de cadre didactice au fost prezenți preoții Constantin Savu și Demeter Henrietta și agentul principal de Poliție Ștefana Florea care au rostit scurte alocuțiuni, după care directorul Liceului, prof. Claudiu Ciucă a urat bun venit „bobocilor” din clasa a IX-a, după ce eleva Carmen Pop a intonat Imnul Național. Prof. Claudiu Ciucă a amintit că „Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș își deschide porțile pentru noul an școlar într-un moment în care începe o nouă etapă în viața elevilor din clasele a IX-a. Prin educație, omul primește o natură nouă, superioară. Școala nu este doar un loc în care se acumulează cunoștințe, ci locul în care deveniți oameni cu responsabilități noi. Am convingerea că veți reuși să abordați viața cu responsabilitate, că veți reuși în viață. Vă doresc să aveți mult succes, să fiți sănătoși și să aveți un an școlar cu multe realizări!”.

 

 

La Școala Gimnazială nr. 1 învață 553 de elevi în 27 de clase, din care 18 cu limba de predare română și 9 clase cu limba de predare maghiară în intervalul orar 8-14. Directorul școlii, prof. dr. Marcela Berar i-a primit pe elevi cu o școală bine pregătită din toate punctele de vedere. La festivitatea de deschidere la care au fost prezenți preoții Mihai Cercel și Szabo Attila și agentul de Poliție Diana Bucur, prof. dr. Marcela Berar a spus: „În luna septembrie a fiecărui an există o zi de mare importanță spirituală. Este ziua în care peste tot în țară se deschid larg porțile școlilor, iar inimile noastre vibrează de bucurie, de nerăbdare și de emoție. Urez celor care trec pentru prima dată porțile acestei școli un „Bine ați venit!” la noi în școală și îmi exprim bucuria revederii cu toți ceilalți la început de an școlar”.

În această toamnă, anul școlar la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” începe în condiții atipice din cauza amplelor lucrări de extindere și modernizare a localului școlii. În aceste condiții, cei 556 de elevi cuprinși în 15 clase de învățământ primar și 13 clase din ciclul gimnazial, cu cele 48 de cadre didactice sunt relocate în spațiul Școlii Gimnaziale nr. 1 și în Centrul PAPI. Directorul școlii, prof. drd. Adela Hagău a urat elevilor și cadrelor didactice „Să aibă răbdare, sănătate în așa fel încât să avem prezența fizică la școală la toate clasele pe un termen cât mai îndelungat. Ne dorim ca anul acesta să fie unul bun și generos cu noi pentru că provocări vor fi multe. Îi rog pe părinți să înțeleagă că timp de un an vom funcționa în condiții neobișnuite și de aceea noi trebuie să găsim sprijinul și înțelegerea lor. Primăria a suplimentat mijloacele de transport în comun pentru a asigura transportul elevilor. Aceștia vor primi abonamente subvenționate de primărie. Tuturor, elevi, părinți și cadre didactice le urez mult succes!”.

Prof. Carmen Petac, directorul structurii de învățământ preșcolar „Căsuța Fermecată” care cuprinde toate grădinițele de copii din Luduș, la deschiderea noului an de învățământ, a precizat că „Am primit cu bucurie pe cei 392 de preșcolari din oraș. Ne-am pregătit cu toată responsabilitatea pentru acest moment, am finalizat la timp toate lucrările de reparații pe care ni le-am propus, am igienizat toate sălile de grupă, am asigurat mijloace moderne pentru activitățile noastre astfel încât să putem desfășura un proces didactic de calitate în așa fel încât copiii să pătrundă cu plăcere în lumea minunată a Grădiniței. Doresc tuturor un an școlar minunat, cu încredere și înțelepciune, cu sănătate și cu multă voie bună”.

Așa să fie!

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button