Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Rectificarea bugetului local. În ședința Consiliului local Luduș din 20 decembrie 2022, aleșii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local prin diminuarea cu suma de 101000 lei a fondului de rezervă bugetară și prin majorarea veniturilor  și cheltuielilor, precum și a virărilor de credite bugetare conform raportului de specialitate al biroului Buget, Finanțe, Contabilitate și Resurse Umane nr. 45588 din 14.12.2022. În aceeași ședință a Consiliului local, consilierii au aprobat: Veniturile bugetului local în sumă de 84770000 lei, din care, secțiunea de funcționare 35544000 lei și secțiunea de dezvoltare 49226000 lei; Cheltuielile bugetului local în sumă de 84848000 lei, din care, secțiunea de funcționare 35544000 lei și secțiunea de dezvoltare 49304000 lei; Deficitul bugetar de 78000 lei(secțiunea de dezvoltare) este acoperit din excedentul anilor precedenți; Rectificarea bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii urmare a majorării veniturilor și cheltuielilor și virărilor de credite bugetare între alineate, în bugetul Școlii Gimnaziale nr. 1, Școlii Gimnaziale „I. Vlăduțiu” și a Spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu”; Veniturile bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii sunt în sumă de 57377000 lei, din care, secțiunea de funcționare 47376000 lei și secțiunea de dezvoltare 10001000 lei; Cheltuielile bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii sunt în sumă de 61801000 lei, din care, secțiunea de funcționare 49393000 lei și secțiunea de dezvoltare 12408000 lei. Deficitul bugetar de 4424000 lei (Secțiunea de Funcționare 2017000 lei și Secțiunea de Dezvoltare 2407000 lei) este acoperit din excedentul anilor precedenți. În ședința Consiliului local din 20 decembrie 2022, proiectul de hotărâre a fost inițiat cu avizul comisiei de specialitate „Buget, Finanțe, Contabilitate și Fonduri Europene” cu respectarea prevederilor art. 19 și art. 45 din Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice și art. 7, al. 13, din Legea nr. 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică, precum  și art. 129, art. 136 și art. 139 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ.

 

 

Ajutoare pentru persoanele defavorizate. Începând cu data de 22 decembrie 2022 și până pe 2 februarie 2023, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș a început o nouă etapă de distribuire a produselor alimentare asigurate de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional „Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD”. Pentru acest an, Direcția de Asistență Socială a nominalizat un număr de 536 persoane care au dreptul să primească pachetul cu alimente. Beneficiari sunt familiile și persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat acordat prin dispoziția scrisă a primarului Cristian Moldovan, conform Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. De asemenea, au dreptul la primirea acestui ajutor și membrii familiilor care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, drept acordat de Legea nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei. Inspectorul Daniel Moca de la Direcția de Asistență Socială ne-a declarat că „Pachetele oferite de Uniunea Europeană  se pot prelua de la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” Luduș, de luni până vineri între orele 9,00 – 13,00, de către beneficiariii care trebuie să prezinte un act de identitate în original”. Cutia cu alimente cântărește 25,360 kg și conține: 5 kg de făină albă, 4 kg de mălai, 2 cutii cu paste făinoase, 4 l de ulei, 2 kg zahăr, 4 kg orez, 5 conserve cu carne de vită, 3 conserve cu carne de porc, 5 conserve cu pate de ficat, 2 borcane cu compot și 2 borcane cu gem de fructe. Persoanele care sunt în drept se pot prezenta la Casa de Cultură „Pomepiu Hărășteanu” pentru a prelua cutiile cu alimente.

 

 

Un plan pentru incluziunea romilor. Pentru asigurarea incluziunii socio-economice a cetățenilor români de etnie romă, Guvernul României a inițiat o strategie aprobată prin H.G. nr. 560/2022 pentru implementarea „unor politici integrate în domeniul educației, ocupării forței de muncă, sănătății, locuirii, culturii și infrastructurii sociale”, conform Raportului de specialitate întocmit de inspectorul Daniel Moca de la Direcția de Asisitență Socială din cadrul Primăriei orașului Luduș. Conform Strategiei Guvernului României, „la nivelul primăriilor își desfășoară activitatea experții locali pentru romi, care se subordonează tehnic birourilor județene pentru romi din cadrul instituțiilor prefectului și administrativ, primarului”. Planul local de acțiune privind incluziune cetățenilor români aparținând minorităților rome pentru anul 2023 a fost inclus într-un proiect de hotărâre prezentat în Legislativul local în 20 decembrie 2022 fiind aprobat de aleșii locali. În Referatul de aprobare a Planului local de acțiune, primarul Cristian Moldovan a precizat: „Primăria orașului Luduș transmite Instituției Prefectului – Județului Mureș Planul local de acțiune privind incluziunea minorității rome pentru anul 2023, constituit în temeiul Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada anului 2023”.

 

 

Conform Planului local de acțiune privind incluziunea cetățenilor de etnie romă, pentru anul 2023, obiectivele principale sunt: Asigurarea accesului egal, gratuit și universal la educație de calitate la toate nivelurile în sistemul public de învățământ, pentru a sprijini creșterea economică și dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere; Promovarea educației incluzive în cadrul sistemului educațional, inclusiv prin prevenirea și eliminarea segregării și combaterea discriminării pe baze etnice, de statut social, dizabilități sau alte criterii care afectează copiii și tinerii proveniți din grupuri dezavantajate, inclusiv romi; Stimularea creșterii ocupării forței de muncă și creșterea activității pentru investiții; Stimularea măsurilor de promovare a sănătății care să contribuie la creșterea accesului cetățenilor la serviciile de sănătate publică și la creșterea speranței de viață; Asigurarea de către instituțiile centrale, locale și partenerii sociali, a condițiilor de locuit decente în comunitățile defavorizate din punct de vedere economic și social, precum și asigurarea accesului la servicii publice și mică infrastructură; Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale (limba, obiceiuri, patrimoniu); Dezvoltarea, de către instituții, a unor măsuri care, prin serviciile pe care le oferă, răspund unor nevoi sociale ale categoriilor defavorizate în domeniile: protecția copilului, justiție și ordine publică, administrație și dezvoltare comunitară.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button