Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Contract de concesiune cedat. În luna noiembrie 2010, Primăria orașului Luduș a încheiat un contract de concesiune având ca obiect folosința clădirii situate în intravilanul orașului Luduș, str. Avram Iancu, nr. 50, imobil cu destinația de „Casă mortuară”. În contractul de concesiune a fost specificată suprafața construită de 127,25 m.p. și o suprafață utilă de 106, 77 m.p. acceptată de SC Profilantropia FL SRL. După o activitate de peste un deceniu, în luna decembrie 2022, administratorul firmei, Savu Constantin Mihai a solicitat „rezilierea contractului de concesiune a capelei mortuare Luduș deoarece firma a fost radiată”. Prin Rezoluția nr. 14643/decembrie 2022, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Mureș a dispus admiterea cererii de radiere  a firmei „așa cum a fost formulată și dispune înregistrarea în registrul comerțului a radierii firmei PROFILANTROPIA FL SRL, cu datele de identificare menționate.  Motivul radierii este voința profesionistului”. Având în vedere solicitarea primită, Consiliul local Luduș  a luat în discuție proiectul de hotărâre privind încetarea contractului de concesiune nr. 304 din 22.11. 2010, încheiat între autoritatea locală și S.C. Profilantropia FL. SRL. Conform Referatului de aprobare al primarului Cristian Moldovan și a Raportului de specialitate semnat de Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniu Public și de arhitectul șef Răzvan Vălean, întocmite cu respectarea cap. IX, art. 10, alin (1), lit. B din contractul de concesiune în care este prevăzut: „Concesionarul poate înceta contractul de concesiune la solicitarea întemeiată a concesionarului, cu o notificare prealabilă de 30 de zile”, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre prezentat în ședința Legislativului local din 20 decembrie 2022.

 

 

Membrii noi în Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc. La sfârșitul lunii decembrie 2022, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, ec. Claudia Uțiu a făcut cunoscut Consiliului local Luduș că „Urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 310/2022, privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2021, pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății (…), se modifică componența consiliului de administrație al spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, respectiv din cadrul acestuia vor face parte trei reprezentanți ai Consiliului local. Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să nominalizați doi reprezentanți ai Consiliului local Luduș, dintre care un membru permanent și un membru supleant al acestuia, care să facă parte din Consiliul de Administrație al Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș”. Răspunzând solicitării făcute, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind actualizarea componenței CA al Spitalului cu Marius Dudilă, membru titular din partea Consiliului local în CA al Spitalului și Daniel Totu, în locul consilierului Emil Alecu Stan, ca membru supleant din partea Consiliului local și Maria Delia Kiss, în locul lui Radu Căuaci, ca reprezentant numit de primar.

 

 

După aprobarea proiectului de hotărâre dată de consilierii locali în ședința din 31 ianuarie 2023, componența CA al Spitalului din Luduș este următoarea: MEMBRII TITULARI:  Dr. Moldovan Iuliu – reprezentant DSP Mureș, director executiv în cadrul DSP Mureș; Dr. Uifălean Gabriela – reprezentant DSP Mureș, consilier superior; Ing. Șofron Daniel Petrică – reprezentant al Consiliului local Luduș, inspector superior la „AUAT” din cadrul Primăriei orașului Luduș; Ec. Banea Cosmina Mihaela – reprezentant al Consiliului local Luduș, consilier la Biroul „BFCRU” din cadrul Primăriei orașului Luduș; Ing. Dudilă Marius – reprezentant al Consiliului local Luduș, administrator public; Jr. Precup Mihai Paul – reprezentant numit de primar, consilier juridic în cadrul Primăriei orașului Luduș; Dr. Pop Marian – reprezentant al Colegiului Județean al Medicilor Mureș; Barbu Silviu Flavius – reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Mureș, asistent medical cu statut de invitat. MEMBRII SUPLEANȚI: Dr. Caraghiaur Stelian – reprezentant al DSP Mureș; Cordoș Rodica – reprezentant al DSP Mureș, șef Birou RUNOS; Hățăgan Olimpiu Sorin – reprezentant al Consiliului local Luduș; Totu Septimiu Iulian Daniel – reprezentant al Consiliului local Luduș; Grama Dorin – reprezentant al Consiliului local Luduș; Kiss Delia Maria – reprezentant numit de primar, consilier la Biroul „BFCRU” din cadrul Primăriei orașului Luduș; Dr. Cușmaru Ana Maria – reprezentant al Colegiului Județean al Medicilor Mureș, medic pediatru.

 

 

S-a aprobat rețeaua școlară din oraș. În Legea nr. 1/2011, a Educației, la articolul nr. 61, precum și în Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat este prevăzută cuprinderea efectivelor de preșcolari și elevi în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023 – 2024. În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, Consiliul local Luduș a primit de la unitățile de învățământ din oraș propuneri realiste pentru organizarea rețelei școlare pentru anul școlar 2023-2024. Proiectul a fost înaintat Înspectoratului Școlar Județean Mureș care, prin Avizul conform nr. 39/2023 semnat de Inspectorul școlar general adjunct prof. Antal Levente – Mihail și aprobat de Inspectorul școlar general prof. drd. Sabin – Gavril Pășcan, a aprobat rețeaua școlară propusă. Prin proiectul de hotărâre prezentat în ședința ordinară a Consiliului local Luduș din 31 ianuarie 2023, aleșii locali au aprobat rețeaua școlară a orașului pentru anul școlar 2023 – 2024 după cum urmează: Liceul Tehnologic nr. 1, director prof. Claudiu Ciucă (cursuri liceale și profesionale); Școala Gimnazială nr. 1, director prof. dr. Marcela Berar ( primar/gimnazial); Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu, director dr. Adela Hagău (primar/gimnazial). La Grădinița „Căsuța Fermecată” (preșcolari), director prof. Carmen Petac, sunt arondate: Grădinița cu Program Prelungit din str. Vânătorilor, Grădinița cu Program Normal din str. Vânătorilor, Grădinița cu Program Normal din str. Crinului, Grădinița cu Program Normal Gheja, Grădinița cu Program Prelungit Roșiori și Creșa de copii din str. Rândunelelor. La Liceul Tehnologic nr. 1 este arondat Clubul Sportiv Școlar, iar rețeaua școlară a orașului este completată cu Școala Postliceală de Medicină și Farmacie din str. Crinului (director prof. Ioan Rad). În hotărârea Consiliului local Luduș și în Avizul conform al ISJ Mureș este precizat că în orașul Luduș, în anul școlar 2023 – 2024 nu se va desființa/comasa nicio unitate de învățământ.

 

 

Comodat pentru Inspectoratul de Jandarmi. În ziua de 19 februarie 2009, Consiliul local Luduș a aprobat darea în folosință gratuită către Inspectoratul de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” Mureș spațiul din Piața Unirii nr. 11, reprezentând o clădire în suprafață utilă de 69,10 m.p. și garaj în suprafață utilă de 19,80 m.p. Între administrația locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean a intervenit un contract de comodat cu o valabilitate de doi ani, contract prelungit în mod succesiv, iar la data de 20 februarie 2023 acesta  ajunge la termen. În această situație, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” a solicitat prelungirea duratei contractului, prin adresa nr. 45923 din 19 decembrie 2022. Având în vedere că la art. 2 din Legea nr. 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române se precizează că „Jandarmeria Română își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor, al comunității și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii”, primarul orașului Cristian Moldovan a inițiat un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de comodat încheiat între administrația locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” Mureș. În Raportul de specialitate întocmit de Gabriela Fleșar de la Compartimentul Domeniu Public și aprobat de arhitectul șef  Răzvan Vălean este argumentat temeiul legal al proiectului de hotărâre prin art. 108, lit. „d” din OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ: „Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc, (….), ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, local sau județean, după caz, să fie: date în administrarea instituțiilor publice și regiilor autonome din subordinea unității administrativ-teritoriale care le are în proprietate; concesionate; închiriate; date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică; valorificate prin alte modalități prevăzute de lege”. În ședința Legislativului local din 31 ianuarie 2023, consilierii locali au aprobat prelungirea contractului de comodat pentru o perioadă de doi ani, de la 20 februarie 2023 până la 19 februarie 2025.

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button