Noutati

În pregătire, o nouă monografie a orașului Luduș

 

În anul 2008 a apărut „Monografia orașului Luduș” la Editura Nico din Tîrgu Mureș sub semnătura unui colectiv de autori și cu finanțarea Consiliului local și a Primăriei orașului Luduș. Lucrarea în format A4 și cu puțin mai mult de 300 de pagini a fost tipărită într-un tiraj insuficient pentru a satisface toate cererile celor interesați de trecutul și prezentul orașului. Acesta este doar unul din motivele pentru care se impune realizarea unei noi Monografii a orașului.

 

MONOGRAFIE 2008

 

Un proiect ambițios

Consilierul local Daniel Totu, coordonatorul colectivului de lucru, consideră că fiecare localitate are nevoie de o lucrare cu caracter monografic în care să fie prezentate „valorile locale, istoria și patrimoniul cultural prezentate într-o manieră științifică și exhaustivă”. Pentru că de la apariția Monografiei „2008” s-au produs o serie de schimbări pe plan local este nevoie de o reactualizare a datelor, Adrian Olaru autorul unei recente și valoroase lucrări despre istoria orașului spune că „noi încercăm să actualizăm vechea monografie aducând-o în forma cerută de Academia Română și completând-o cu datele descoperite între timp, care sunt foarte multe”. Prin realizarea acestei Monografii se dorește promovarea localității Luduș pe plan județean și național; formarea unui nucleu de specialiști care să colaboreze în cadrul proiectului pentru a obține datele necesare; utilizarea conceptului de interdisciplinaritate pentru a realiza o corelare a potențialităților geografiei, istoriei, artei, culturii, tradiției populare, turismului și sportului pentru a oferi o perspectivă cât mai completă a temei studiate”.
Principalele capitole ale lucrării în două volume cu un Cuvânt înainte scris de prof. Iulian Boldea, o Prefață a primarului Cristian Moldovan și o Introducere a prof. Cornel Sigmirean sunt: Descrierea geografică; Istoricul așezării; Populația; Economia; Instituții; Asociații, societăți, fundații, firme; Habitatul (străzile,casa,gospodăria, anexe, altele); Etnografia ; Cultura; Monumente; Sport -Turism; Personalități; Glosar de termeni în grai; Bibliografie; Anexe și rezumate. Consiliul local a aprobat acest proiect finanțat de la buget cu suma de 40.000 lei și care se desfășoară în anul 2017 cu finalizare la sfârșitul anului, atunci când vor apare cele două volume ale Monografiei, fiecare cu 300-400 pagini în condiții grafice deosebite.

 

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button