Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Protest al fermierilor

Un eveniment fără precedent s-a desfășurat vineri, 7 aprilie 2023 în orașul Luduș atunci când anunțul protestului fermierilor din zonă s-a concretizat printr-un marș al tractoarelor. Și, au fost prezente multe asemenea utilaje agricole, de toate tipurile și culorile, dar reunite toate în jurul aceleași idei, aceea că agricultura românească a intrat în moarte clinică. De ce s-a ajuns ca o ramură importantă a economiei naționale să devină o cenușăreasă? De ce guvernanții români sunt incapabili să ia măsuri adecvate situației interne și internaționale actuale? Răspunsuri la aceste întrebări nu s-au dat până acum. Nemulțumirile fermierilor se îndreaptă și spre Uniunea Europeană care a exprimat o poziție dezavantajoasă pentru producătorii români. În aceste zile, fermierii trag un semnal de alarmă și afirmă că România, dintr-o țară binecuvântată cu pământ, apă, climă și oameni harnici și pricepuți a ajuns să își susțină cetățenii cu produse inferioare calitativ provenite din importuri, la prețuri insuportabile pentru majoritatea locuitorilor care sunt condamnați la multe și grave privațiuni. Atât! Până aici!, avertizează fermierii care s-au hotărât că tăcerea, bunacuviință și calmul care îi caracterizează nu sunt productive. La Luduș, Primăria cu Poliția Locală, Poliția Națională și Jandarmeria, alături de reprezentanți ai fermierilor au stabilit traseul și condițiile tehnice ale marșului parcurs pe tot traseul, început de la fosta fabrică de zahăr și până la ieșirea din oraș, în ordine și fără evenimente nedorite. În sunet de claxoane, cu drapele tricolore, cu lozinci decente, cele aproximativ 70-80 de tractoare au transmis guvernanților doleanțele lor. Reproducem câteva dintre textele lozincilor poziționate pe utilaje: „Reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele importate  din Ucraina”; „Guvernanților, cu ce v-au greșit fermierii?”; „Stop importurilor de cereale fără taxe vamale!”; „Guvernanților, susțineți fermierii!”; „Fără cereale modificate genetic!”, solicitări legitime și de bun simț. Acum, să vedem dacă le ia cineva în considerare.

 

 

Bani pentru drumuri

Pentru semnarea contractului de finanțare a obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”, MDLPA a solicitat Primăriei orașului Luduș să elaboreze documentații necesare pentru alocări bugetare. Prin referatul nr. 20641/2023, Anca Năsăudean, șef Serviciu „Achiziții și Implementarea Proiectelor” (AIP) solicită Biroului BFCRU din Primărie să aloce suma de 84000 lei pentru serviciile de elaborare a „Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție” (DALI) pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri în orașul Luduș”. Anca Năsăudean spune că „Serviciile vor consta în: elaborarea DALI și verificarea tehnică de specialitate a acesteia. Proiectul vizează printre altele: modernizarea a cca. 8 km de drumuri de interes local, respectiv străzile Trandafirilor, Topitoriei, Rândunelelor, Bradului, Garofiței, Lăcrămioarei, Liliacului, Independenței, Zăvoiului, Viitorului, Vânătorilor, 1 Mai, Fabricii, Gării, Ghioceilor”. Solicitarea este făcută pentru alocarea fondurilor pentru trimestrul II 2023, iar proiectul va fi elaborat în vederea promovării în cadrul PNI Anghel Saligni. Pentru alocarea sumei de 84000 lei necesară obiectivului de investiții amintit se diminuează cu aceeași sumă elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție necesar obiectivului de investiții „Eficientizarea energetică a clădirilor publice – bazin de înot didactic și sală de sport”. Solicitarea făcută de Serviciul AIP din Primăria orașului Luduș a fost aprobată de Legislativul local.

 

 

Preoți noi la Biserica „Tuturor Sfinților” – Părintele Lucian Bucea: „Continuăm tradiția locului”

Părintele Lucian Bucea s-a născut în orașul Câmpeni în munții Apuseni la 6 februarie 1989, dar copilăria și-a petrecut-o în comuna Lupșa, satul Hădărău, într-o așezare frumoasă situată între valea Arieșului și la poalele munților Gilău și Muntele Mare, un ținut cu oameni buni, harnici și primitori. Evident, elevul Lucian Bucea a parcurs treptele școlare la școala primară și gimnazială în comuna Lupșa, dar din anul 2004 a plecat la Alba Iulia pentru a urma Seminarul Teologic, apoi cursurile Facultății de Teologie și studiile postuniversitare de Master. În această perioadă a înregistrat un eveniment fericit, căsătoria cu Lavinia, absolventă de Teologie la secția de asistență socială. Pe plan profesional, Lucian Bucea a fost hirotonit în anul 2016 pe seama Parohiei Ortodoxe Gâmbuț și Nandra din Protopopiatul Luduș. Timp de șase ani și jumătate, credincioșii din Parohie s-au bucurat de grija părintească a tânărului preot, dar în urma câștigării unui concurs profesional , din 1 decembrie 2022 a fost numit preot pe sema Parohiei Luduș VI din Protopopiatul Ortodox Luduș. La sosirea în noua Parohie, credincioșii l-au primit cu încredere în biserica cu hramul „Tuturor Sfinților”, locul în care preoții precedenți Eugen Chirilă Părău și Ilie Dăian s-au bucurat de respect și bune aprecieri pentru îndeplinirea misiunii lor. „Sunt hotărât să duc mai departe lucrarea care mi-a fost încredințată, tradiția de aici, începută și clădită de predecesori. Sunt conștient că am datoria morală și spirituală să duc mai departe tradiția locului. Suntem la început, dar cu ajutorul lui Dumnezeu ne implicăm în multe acțiuni, vom atrage tinerii spre Biserică. Sper să colaborăm cu Grădinițele de copii și cu Școala Gimnazială din Parohie. Desigur că nu îi uit nici pe enoriașii noștri”, a precizat părintele Lucian Bucea. În familie, Lavinia, soția a continuat studiile la Facultatea de Științe Economice, iar în prezent este contabil la Protopopiatul Ortodox Luduș. Cei doi copii ai familiei Bucea, Tudor și Zian se bucură de dragostea și căldura părinților. Prenumele pentru fiul cel mic a fost ales ca urmare a respectului deosebit pe care părinții îl poartă părintelui Arsenie Boca, un model demn  de urmat de fiecare creștin.

 

 

Parteneriat între Bisericile ortodoxe și școlile din oraș

În ultima perioadă în cadrul parteneriatului educațional încheiat între Parohiile Luduș III și Luduș VI cu unități de învățământ din orașul Luduș (Grădinița de copii „Căsuța fermecată”, Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și Liceul Tehnologic nr. 1) au avut loc activități specifice, dedicate preșcolarilor și elevilor. Activitățile desfășurate fac parte dintr-un program mai amplu care a fost inițiat începând cu luna decembrie 2022 de tinerii preoți Ioan Florea și Lucian Bucea, noii parohi de la biserica cu hramul  „Tuturor Sfinților” din Luduș. Programele „Hristos împărtășit copiilor” la care au participat 150 de preșcolari de la Grădinița „Căsuța Fermecată” și „Bunici și copii sub cupola Bisericii” dedicat elevilor de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” și Liceul Tehnologic nr. 1 au fost un bun prilej de apropiere a copiilor de Biserică, de morala creștină și de învățăturile și bunele exemple pe care ni le prezintă. Participanții la Liturghie au fost împărtășiți și miruiți de către cei doi preoți, apoi au rostit rugăciuni. După amiază, pentru elevi a fost oficiată o slujbă, acatistul împreună cu elevii, s-au cântat pricesne, apoi a urmat un dialog interesant la care au participat preoții și elevii. Întâlnirea din biserică a fost o altă activitate pe care unii dintre cei prezenți nu au cunoscut-o până atunci, a fost o revelație și suntem siguri că aceștia vor fi mai apropiați de biserică în viitor. „Încercăm să îi apropiem pe copii de Biserică pe cât se poate acum și prin aceștia ne adresăm și părinților lor. Acesta este dorința noastră, ideea generală a Proiectului”, a precizat părintele Ioan Florea. Actualul program este încuviințat de protopopul Lucian Voșloban și face parte din Programul cadru al Patriarhiei, al Înaltpresfințitului  Irineu. „Noi dorim să continuăm acest proiect pentru o perioadă mai lungă de timp și în curând inițiem o activitate după sărbătoarea  Învierii Domnului, apoi în fiecare lună ne vom reîntâlni cu partenerii noștri în același cadru”, spune părintele Lucian Bucea. La încheierea celor două activități, parohii bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților” din Luduș au menționat sprijinul acordat de directorii celor trei instituții de învățământ participante la parteneriat: Carmen Petac, Adela Hagău și Corneliu Ciucă, precum și buna colaborare cu profesoara de religie Marioara Dăian de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button