Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj de știri realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Rectificări de buget la Luduș. Unul dintre punctele forte ale unei administații publice locale este acela de a privi în viitor, de a pregăti finanțările unor obiective de investiții cu impact major în dezvoltarea pe diverse planuri ale localității. În acest scop, Anca Năsăudean șef al Serviciului „Investiții. Administrarea Domeniului Public” (IADP) din cadrul Primăriei orașului Luduș a solicitat Executivului prin intermediul Biroului „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane” (BFCRU) suma de 240000 lei: „Raportat la oportunitățile de finanțare estimate pentru perioada 2021-2022, apreciem necesară efectuarea unor alocări bugetare în vederea întocmirii de documentații tehnico-economice”, argumentează Anca Năsăudean. Din suma totală este necesară alocarea sumei de 160000 lei pentru servicii de realizare a băncii de date urbane care cuprinde: Realizarea nomenclaturii stradale; Efectuarea unui recesământ al numerelor adminsitrative; Servicii de teledetecție; Realizarea seturilor de date spațiale din teren (cadastru imobiliar); Servicii de fotogrammetrie, alocare afiind necesară pentru trimestrul IV 2021. Pentru servicii de elaborare a unui studiu de fezabilitate mixt pentru obiectivul de investiții „Asigurarea mobilității urban în orașul Luduș, județul Mureș” este nevoie de alocarea sumei de 80000 lei, urmând a fi lansate în dezbatere/consultare ghiduri de finanțare în prima jumătate a anului 2022. În cadrul acestui obiectiv, documentația va cuprinde un studiu topografic, studiu geotehnic, studiu  de trafic/circulație, studiu de fezabilitate mixt, documentații tehnice pentru obținerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism,  documentație tehnică pentru obținerea punctului de vedere al autorității de mediu. Conform solicitării Serviciului „IADP”, proiectul vizează în principal „Dezvoltarea infrastructurii urbane curate(infrastructuri de transport, ciclism, material rulant, combustibili alternativi); intervenții privind modernizarea materialului rulant (autobuze ecologice); dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni; crearea de terminale pentru transportul public; investiții pentru îmbunătățirea calității aerului și reducrea zgomotului”. Alocarea celor două sume de bani pentru documentațiile tehnico-economice au fost aprobate de aleșii locali în ședința din 28 septembrie 2021.

 

 

Reprezentanți noi în Consiliile de administrație. Pentru anul școlar 2021-2022, unitățile de învățământ din orașul Luduș au solicitat Consiliului local să își desemneze reprezentanți în Consiliile de administrație ale școlilor. Având în vedere prevederile art. 96 alin (2), lit. c din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, a Ordinului nr. 5154/2021privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a Consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar și Hotărârea nr. 57/2021 a Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, precum și de prevederile OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ, Legislativul local a desemnat, în ședința din 28 septembrie 2021, consilierii care vor face parte din Consiliile de administrație al școlilor: Liceul Tehnologic nr. 1 – Gelu Puia, Enyedi Mihai și Ioan Marcel Orosfoian; Școala Gimnazială nr. 1 – Carmen Petac și Szekely Zoltan; Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” – Claudiu Ciucă și Emil Alecu Stan; Grădinița „Căsuța Fermecată” – Ioan Marcel Orosfoian. Reprezentanții Consiliului local în Consiliile de administrație a unităților de învățământ din orașul Luduș au fost aprobați cu unanimitate de voturi.

 

 

Actualizarea organigramei. Printr-o adresă înaintată Consiliului local Luduș, ec. Claudia Uțiu, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș a solicitat aprobarea schimbării denumirii de Birou de Management al Calității Serviciilor Medicale (BMCSM) în Birou de Management al Calității Serviciilor de Sănătate (BMCSS), motivul fiind „Ordinul nr. 1312/250/2020 al Ministerului Sănătății privind organizarea și funcționarea structurii de management al calității serviciilor de sănătate în cadrul unităților cu paturi și serviciilor de ambulanță, în procesul de implementare a sistemului de management al calității serviciilor de sănătate și siguranța pacientului”. Consilierii locali au considerat că actualizarea, în cadrul organigramei Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu”, a denumirii Biroului respectiv va contribui la îmbunătățirea managementului serviciilor de sănătate și având în vedere și prevederile OUG nr. 57/2019, privind Codul Administrativ, au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind actualizarea, modificarea numelui Biroului de management din cadrul organigramei Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu”.

 

 

S-a aprobat un nou Regulament. La sfârșitul lunii septembrie 2021 a fost prezentat în cadrul ședinței Consiliului local Luduș proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) al aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș. Despre acest document, primarul Cristian Moldovan a precizat că „Regulamentul de Organizare și Funcționare este un instrument de conducere care descrie structura unei organizații, prezentând pe diferitele ei componente atribuții, competențe, niveluri de autoritate, responsabilități, mecanisme de relații. Ultima variantă a ROF al aparatului de specialitate al primarului orașului Luduș a fost aprobată de Consiliul local prin hotărârea nr. 123 din 17 iunie 2011”. După zece ani de la aprobarea precedentului ROF a fost necesară completarea și alinierea la noile prevederi legislative și de structură, realizarea unui nou regulament „adecvat situației actuale, menționând faptul că, în principal, prin prezentul regulament au fost actualizate, redefinite și reașezate limitele de competență și atribuțiile compartimentelor”, scrie în Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, Anca Năsăudean șefa Serviciului „IADP” din cadrul Primăriei orașului Luduș. Regulamentul cuprinde 79 de articole și este structurat pe șase capitole principale: Dispoziții generale; Structura organizatorică; Atribuțiile primarului, viceprimarului, secretarului general și administratorului public al orașului; Compartimentele de specialitate; Sistemul de control intern managerial din entitate; Dispoziții finale. După aprobarea în plenul Consiliului local, din 28 septembrie 2021, a noului Regulament de Organizare și Funcționare al apratului de specialitate al primarului orașului Luduș, vechiul Regulament aprobat prin HCL nr. 123/2011 își încetează valabilitatea.

 

 

Trei imobile în proprietatea domeniului public. În acest an, Primăria orașului Luduș  a continuat procedurile de înscriere în evidențele de publicitate imobiliară a imobilelor din proprietatea sa – domeniul public prin întocmirea documentației topo-cadastrale a fiecărui imobil în parte. Conform Codului administrativ, domeniul public al orașului este alcătuit din bunurile prevăzute în Anexa nr. 4, bunuri declarate prin hotărâri ale Consiliului local, dacă nu sunt declarate prin lege că sunt bunuri de interes public național sau județean. Anca Năsăudean, șef al Serviciului „Investiții, Achiziții, Domeniul Public” (IADP) din Primăria orașului Luduș precizează care sunt bunurile din domeniul public al orașului: „Terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea consiliul local și primăria, precum și instituțiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicele și alte asemenea” (Anexa nr. 4 din Codul administrativ). Dintre acestea, trei imobile au constituit subiectul a trei proiecte de hotărâre prezentate spre aprobare consilierilor locali în ședința legislativului local. Dupa discuții, consilierii au aprobat înscrierea în evidențele de publicitate imobiliară, în proprietatea domeniului public al orașului Luduș, Grădinița de copii din cartierul Roșiori cu teren în suprafață de 1227 m.p. curți-construcții și clădirea de 208 m.p; Grădinița de copii din cartierul Gheja cu teren în suprafață de 2275 m.p. curți-construcții și clădire în suprafață de 353 m.p; „Strada Zăvoiului” în suprafață de 478 m.p. și lungimea de 81 m, categoria de folosință „drum”. Cele trei imobile se află situate în intravilanul orașului Luduș, nu au făcut obiectul Legilor nr. 18/1991, nr. 112/1995, nr. 1/2000, nr. 10/2001 și nr. 247/2005; Nu au fost revendicate și nu au făcut obiectul restituirii și nu sunt obiectul niciunui litigiu. În consecință, consilierii locali au decis înscrierea celor trei imobile în evidențele de publicitate imobiliară, în domeniul public al orașului Luduș.

 

 

Teren nou pentru Federația Română de Tenis. În ultimii ani, Federația Română de Tenis a inițiat o serie de măsuri organizatorice și un plan de investiții pentru dezvoltarea în teritoriu a tenisului de câmp, un sport olimpic agreat și practicat de tot mai mulți copii și tineri. Asta, ca urmare a succeselor înregistrate de sportivii de elită ai țării. Tenisul de câmp este o ramură sportivă care, de la un anumit nivel, cere o infrastructură mai elaborată și condiții tehnice deosebite pentru practicare. Soluția aleasă de Federația Română de Tenis a fost să construiască o serie de centre de tenis în teritoriu. Având în vedere interesul manifestat de ludușeni și de realizările lor sportive în tenis la nivel de juniori, datorate în mare măsură clubului AC Sportin Luduș  condus de Dennis Bordan, cenzorul FR Tenis, forul național a decis ca un asemenea Centru de tenis să fie înființat la Luduș. Pentru aceasta, Federația a solicitat acordarea unui drept de folosință gratuită asupra unui teren pentru începerea amenajărilor. Cu promptitudine Consiliul local Luduș a aprobat atribuirea unui teren în apropierea Bazinului de înot didactic, dar ulterior, „Autoritatea executivă apreciază că terenul situat în apropierea bazinului de înot poate fi utilizat în vederea realizării unor obiective de investiții cu finanțare nerambursabilă, motiv pentru care propune o locație nouă, în apropierea Uzinei de Apă a orașului”, a precizat primarul Cristian Moldovan. Prin scrisoarea de răspuns, primarul a notificat FR Tenis că Primăria poate oferi o parcelă de teren cu suprafața de 3000 m.p., în folosință gratuită pentru investiția propusă.

 

 

Un proiect interesant

Răzvan Itu, director general în cadrul FR Tenis a comunicat Administrației publice locale că proiectul „Centrul zonal de Tenis din orașul Luduș” va avea, cu prioritate desfășurarea de competiții pentru copii și juniori în cadrul Campionatelor Naționale; Desfășurarea orelor de antrenament ale loturilor de tenis (de inițiere și de performanță) ale structurilor sportive din zonă; Program didactic în colaborare cu instituțiile de învățământ din orașul Luduș în ideea dezvoltării Programului Național „Tenisul în școala ta”. În aceași adresă, directorul general al FR Tenis Răzvan Itu a comunicat și amănuntele despre construcțiile care se vor realiza: „Construirea și amenajarea a două terenuri de tenis de câmp alăturate, din zgură roșie, la dimensiuni standard internaționale, cu o suprafață totală de joc de 37X38 m.p, adică 1410 m.p; Edificarea unei construcții ușoare și durabile din panouri sandwich pentru grupuri sanitare, anexe și oficiu, ce va avea o suprafață de 16X5 m.p adică 80 m.p, astfel rezultând un total de suprafață construită de 1490 m.p; Alei și o parcare cu trei/ patru locuri pentru 90/120 persoane; Spații verzi corespunzătoare”. În ședința Consiliului local Luduș, aleșii locali au aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții „CNI” SA, pe bază de protocol a amplasamentului situat în Luduș, strada Uzinei de Apă nr. 1 a terenului necesar construirii bazei sportive.

 

 

Școală postliceală la Luduș. Având în vedere decizia nr. 2105 din 27 septembrie 2021 și avizul nr. 6616 din 22 septembrie 2021, ambele fiind emise de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, precum și avizele de specialitate ale comisiilor „Învățământ. Cultură. Sănătate. Sport. Agrement. Culte și Protecție Socială” și „Administrația Domeniului Public și Privat” și „Administrația Publică Locală” din cadrul Consiliului local Luduș, primarul orașului Luduș , Cristian Moldovan a întocmit Raportul de aprobare la proiectul de hotărâre privind „Modificarea organizării rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat a orașului Luduș, pentru anul școlar 2021-2022. Conform solicitării făcute de Fundația „RAD MED FARM SPERANȚA” și a avizelor primite din partea ISJ Mureș, în anul școlar 2021-2022 la Luduș funcționează Liceul Tehnologic nr. 1, cu personalitate juridică, cu învățământ liceal și profesional, având arondate Club Sportiv Școlar și Școala Postliceală  Med Farm Speranța  Luduș; Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, Școala Gimnazială nr. 1; Grădinița „Căsuța Fermecată” la care sunt arondate Grădinița cu Program Prelungit nr. 1, str. Vânătorilor; Grădinița cu Program Normal nr. 1, strada Vânătorilor; Grădinița cu Program Normal nr. 2, strada Crinului; Grădinița cu Program Normal Gheja; Grădinița cu Program Prelungit Roșiori; Creșa Luduș. În ședința Consiliului local din 28 septembrie 2021, aleșii locali au aprobat modificarea organizării rețelei școlare a unităților de învățământ peuniversitar de stat a orașului Luduș, pentru anul școlar 2021-2022.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Back to top button