Noutati

Panoramic ludușean. Grupaj realizat de Ioan A. Borgovan

 

 

Mai multe burse pentru elevi. În Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale este prevăzut că elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și burse de ajutor social. Aprobarea cuantumului minim al acestor burse este reglementat prin HG nr. 666/2019 pentru anul școlar 2019 – 2020, iar pentru anul școlar 2020 – 2021 rămâne valabil cuantumul stabilit în anul școlar precedent. Ca modalitate de lucru, unitățile de învățământ preuniversitar  propun numărul de burse, iar Consiliul local le aprobă. În Raportul de specialitate pentru proiectul de hotărâre, ec. Maria Suciu, șef Birou „BFCRU” din cadrul Primăriei orașului Luduș precizează că : „Analizând solicitările unităților de învățământ pentru anul școlar 2020-2021, în limita sumelor alocacte burselor în bugetul local pe anul 2020, propunem aprobarea numărului și cuantumului burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevi și repartizarea sumelor pe unități de învățământ preuniversitar de stat”.  Consilierii locali au aprobat numărul de burse conform solicitărilor făcute după cum urmează: Școala Gimnazială nr. 1 beneficiză de 42 burse sociale și 57 burse de merit în valoare totală de 37830 lei. La Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” se acordă 25 de burse sociale și 108 burse de merit în valoare totală de 48000 lei, iar la Liceul Tehnologic nr. 1 se acordă 31 de burse sociale și 237 burse de merit în valoare totală de 108600 lei. Valoarea totală a burselor acordate este de 500000 lei, sumă prevăzută  în bugetul local al orașului Luduș. „Cheltuielile cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar de stat fac parte din finanțarea complementară care se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care la rândul lor, prin consiliile de administrație, aprobă criteriile specifice de acordare a burselor de performanță, a burselor de merit, a burselor de studiu și a celor de ajutor social, cu încadrare în sumele alocate de la bugetul local, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar de stat”, a precizat primarul Cristian Moldovan în Raportul de aprobare al proiectului de hotărâre privind aprobarea cuantumului și numărului burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat din subordinea Consiliului local aferente anului școlar 2020-2021.

 

 

Contracte noi de închiriere. Prin Hotărârea Consiliului local Luduș nr. 84 din anul 2009 au fost aprobate contractele de închiriere privind terenurile aparținând domeniului public și privat al orașului pe care sunt construite garaje auto. Din anul 2009 s-a procedat la prelungirea succesivă a contractelor de închiriere, precum și chiria aferentă care este de 10 lei/m.p/an. În raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind contractele de închiriere, Anca Năsăudean – șef Serviciu „IADP” și Gabriela Fleșar de la Compartimentul „Domeniu Public” din cadrul Primăriei orașului Luduș precizează prevederile art. 108 din OUG nr. 57/2019, privind Codul administrativ: „Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a prezentului cod, ca bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, local sau județean, după caz, să fie: a) date în administrarea instituțiilor publice și regiilor autonome din subordinea unității administrativ-teritoriale care le are în proprietate; b) concesionate; c) închiriate; d) date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică; e) valorificate prin alte modalități prevăzute de lege”.În consecință, Legislativul local a aprobat reînnoirea, pe o perioadă de 1 an, cu începere de la 1 ianuarie 2021 a contractelor de închiriere privind terenurile aparținând domeniului public și privat al orașului Luduș pe care sunt construite garaje auto, beneficiarilor din Anexa nr. 1, a proiectului de hotărâre, precum și chiria aferentă anului 2021 care este de 10 lei/m.p/an. Până la data emiterii proiectului de hotărâre, în orașul Luduș erau construite un număr de 258 de garaje instalate pe domeniul public și privat al orașului.

 

 

Fonduri pentru două centrale termice. La rectificarea bugetară din ziua de 15 decembrie 2020 fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale s-a majorat cu suma de 240000 lei. Având în vedere acestă majorare, Executivul Primăriei orașului Luduș a propus și Legislativul local a aprobat ca suma să fie repartizată în funcție de necesitățile momentului. Printr-o solicitare adresată Biroului „Buget. Finanțe. Contabilitate. Resurse Umane” (BFCRU), Marius Dudilă – administratorul public al orașului Luduș a propus alocarea sumei de 40000lei, cu TVA inclus, pentru achiziționarea și montarea unor centrale termice în blocurile ANL  situate pe strada Zăvoiului, blocurile 13 și 17. „Având în vedere defecțiunile apărute la centralele termice de la Blocurile ANL nr. 13 și 17, este necesară înlocuirea acestora cu alte centrale noi. Alocarea este necesară pentru trimestrul al IV-lea”, a precizat Marius Dudilă. În cadrul aceleași rectificări bugetare s-a alocat suma de 27000 lei pentru plata comisionului de acordare a împrumutului contractat la EXIM Bank; 150000 lei Subcapitolul „Străzi” pentru efectuarea unor reparații curente; 24000 lei la Subcapitolul „Salubritate” pentru „Apă, canal, salubritate”. Comisiile de specialitate ale Consiliului local au avizat favorabil proiectul de hotărâre din 15 decembrie 2020 privind rectificarea bugetului local. Consilierii locali au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre propus.

 

 

Tarife aprobate pentru anul 2021. În ultimii ani, Direcția „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITZV) a fost dotată cu o mare diversitate de mijloace auto, utilaje și echipamente care sunt folosite la lucrările executate de personalul DITZV în cadrul orașului. „De multe ori suntem solicitați de diferite persoane fizice și juridice să asigurăm diferite servicii – transport, transport specializat, deszăpeziri, cosit, trasare marcaje rutiere, tuns gard viu, excavări, etc., se impune adoptarea unei hotărâri de consiliu pentru aprobarea tarifelor de închiriere”, precizează Liviu Popa, directorul Direcției DITZV. Este evident că tarifele propuse pentru anul 2021 au fost fundamentate ținându-se cont de tarifele practicate de agenții economici, de consumuri (carburant, ulei, piese de schimb, etc), de cheltuielile cu amortizarea, conform anexei de la proiectul de hotărâre, precum și aprobarea tarifelor pentru prestările de servicii cu mijloace auto, utilajele și echipamentele din dotarea Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi”, tarife pentru prestațiile specifice realizate de către autoritatea de autorizare din cadrul primăriei orașului Luduș, precum și tarife practicate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din orașul Luduș. „Am completat lista și cu tarifele pentru prestațiile speciale realizate de către autoritatea de autorizare din cadrul Primăriei orașului Luduș, în ceea ce privește serviciul de transport în regim de taxi în orașul Luduș care rămân la nivel de 2020, precum și lista cu tarifele în vederea bunei funcționări a serviciului public pentru organizarea și funcționarea serviciului de ecarisaj și de gestionare a câinilor fără stăpân din orașul Luduș”, spune Liviu Popa. În proiectul de hotărâre au fost aprobate și tarifele practicate pentru gestionarea câinilor fără stăpân: Cazarea unui câine în cadrul adăpostului – 10 lei/zi; Deplasarea autovehicului dotat pentru capturarea câinilor – 2,50 lei/ km; Cheltuieli materiale și proceduri medicale obligatorii – 200 lei/câine; Aplicarea microcipului, înregistrare R.E.C.S. și carnet de sănătate; Sterilizare – 100 lei/câine; Eutanasiere – 75 lei/ câine; Deparazitare și vaccinare antirabică – 30 lei/câine; Pașaport – 1- lei/câine; Examen clinic general – 20 lei/câine. În ședința Consiliului local Luduș din 15 decembrie 2020, Proiectul de hotărâre a fost aprobat de aleșii locali.

 

 

Mijloace fixe scoase din funcțiune și valorificate. În luna septembrie 2020 ing. Gelu Oaneș, șeful  Sucursalei Aquaserv SA a transmis Primăriei și Consiliului local Luduș documentația privind propunerea de scoatere din funcțiune a unor mijloace fixe din domeniul public, preluate în gestiune delegată de la Administrația publcă locală și după caz, valorificarea sau casarea acestora, potrivit prevederilor HG nr. 841/1995, cu completările și modificările ulterioare. Comisia de evaluare desemnată de Directorul General în componența: ing. Gelu Oaneș – președinte, ing. Adrian Deteșan – secretar și ing. Ramona Popoviciu – membru, a  evaluat starea mijloacelor fixe care au fost propuse pentru scoaterea din funcțiune de către Secția de tratare a apei potabile, devenite disponibile în urma modernizării Uzinei de Apă Luduș, a Stației de pompare a apei brute și abilitării conductei de aducțiune. În raportul de evaluare a comisiei se precizează că: „Mijloacele fixe de natura utilajelor, instalațiilor au uzură fizică și morală avansată, cu defecte nereparabile, fiind bunuri vechi , nu se mai găsesc piese de schimb pentru reparații, și ca urmare se propun spre valorificare directă prin casare și predarea materialelor recuperabile rezultate , la centre de colectare. Mijloacele fixe amplasate subteran de matura conductelor și rețelelor utilitare se propun la casarea directă fără recuperare de materiale, ele rămânând îngropate, întrucât recuperarea materialelor refolosibile presupune efort tehnic și financiar mai mare decât beneficiile obținute din recuperarea și valorificarea acestora”. În lista mijloacelor fixe disponibile sunt cuprinse un număr de 9 mijloace fixe cu valoarea totală de 927502 lei: Aducțiune apă brută; Basculă BA stabilă; Electropompă C 200; Rețele în incinta de captaare; Electropompă Cerna 200; Electropompă Criș 200C; Stație de dozare coagulare; Decantor etaj tip Inhoff; Decantor etajat la bloc C. În ședința Legislativului local din 15 decembrie 2020, consilierii au aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al orașului Luduș a acestor bunuri, scoaterea lor din funcțiune și valorificarea lor. A fost aprobată și comisia care va întocmi procesul-verbal de scoatere din funcțiune a mijloacelor fixe, în următoarea componență: președinte Suciu Maria – șef birou „BFCRU”, membru Bologa Genoveva – inspector în cadrul biroului „BFCRU” și membru Banea Cosmina – inspector în cadrul biroului „BFCRU”.

 

 

 

A consemnat

Ioan A. BORGOVAN

 

Sursa: ZI DE ZIwww.zi-de-zi.ro

Articole Similare

Recomandat
Close
Back to top button