Noutati

Panoramic ludușean! Grupaj realizat de Ioan Andreiu Borgovan.

 

FACILITĂȚI LA TRANSPORT. După o perioadă de aplicare a Regulamnetului de acordare a facilităților la transportul public local desfășurat în orașul Luduș s-a constatat că este nevoie de modficarea art. 20, alin. (3) și alin. (4). Conform hotărârii Consiliului local, Art. 20 (3), „În cazul în care beneficiarul se află în imposibilitatea de a preda abonamentul expirat, acesta va da o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că a fost beneficiarul unui abonament pentru luna în cauză, că a utilizat mijloacele de transport în comun, precum și motivul nepredării abonamentului expirat”. La alin. (4) este prevăzut că „ Decontarea serviciilor către operator se face pe baza abonamentului expirat sau pe baza declarației pe propria răspundere depusă de beneficiarul abonamentului expirat”. În cadrul discuțiilor din Legislativul local, consilierul Gelu Puia a propus ca pensionarii în vârstă de peste 70 de ani să primească un număr limitat de bilete pentru transportul în comun. Aceștia nu doresc un abonament propriu zis, ci doresc doar câteva bilete cu care să poată călători la medic, la biserică și la piața săptămânală. Propunerea a fost acceptată, Executivul va avea în vedere acordarea acestei înlesniri și în funcție de influența asupra bugetului, va lua o hotărâre.

 

Primaria 2016 - 2

 

SPONSORIZARE. Școala Gimnazială nr. 1 Luduș a solicitat Consiliului local să aprobe sponsorizarea făcută de Fundația Comunitas Cluj-Napoca în sumă de 10918 le. Banii au fost acordați în vederea acoperirii unei părți din cheltuielile efectuate de un număr de 25 de elevi navetiști ai școlii. Solicitarea a fost aprobată de Legislativul local.

 

CL3

 

ILUMINAT PUBLIC. Liviu Popa, directorul DITZV din cadrul primăriei orașului Luduș a propus defalcarea alocării bugetare de 30000 lei pentru extinderea rețelei de iluminat public după cum urmează: extinderea rețelei pe strada Cioarga, zona dinspre strada Turzii, pe o lungime de 500 m unde se vor monta 4 corpuri de iluminat. Valoarea estimată – 9850 lei; În str. Cioarga, zona de la str. A. Iancu – Capelă, se vor monta șase corpuri de iluminat. Valoarea estimată – 11150 lei; Extinderea rețelei pe str. Fundătura, spre Capela Mortuară din Roșiori, în lungime de 102 m cu două corpuri de iluminat. Valoare estimată – 2205 lei; Extinderea rețelei pe str. Dumbrava, în lungime de 78 m, cu două corpuri de iluminat. Valoarea estimată -1980 lei; Extinderea rețelei pe str. A. Iancu spre Capela Mortuară, în lungimde de 70 m, cu două corpuri de iluminat. Valoarea estimată – 1880 lei. Totalul valorii estimate este de 27065 lei, sursa de finanțare fiind bugetul local. Propunerea a fost aprobată de consilierii locali.

 

CL1

 

REPREZENTANT. Unul dintre proiectele de hotărâre puse în discuția Consiliului Local Luduș a fost cel în care s-a propus desemnarea unui reprezentant al CL în comisia de negociere a tarifului de închiriere a terenului situat în strada 8 Martie. Terenul aparține unui SRL și este ocupat de conducta de ape pluviale din zonă.  În anul 2015 s-a constituit o comisie de negociere din care fac parte doi consilieri locali și trei reprezentanți ai Primăriei. În urma demisiei consilierului Ciprian Turdean, unul dintre locuri a rămas vacant. Pentru a suplini această lipsă, consilierul Olimpiu Sorin – Hățăgan l-a propus pe consilierul Tănasie Bologa, propunere aprobată de plen.

 

CL2

 

NEGOCIERE. Hotărârea Consiliului Local nr. 92/2015 prevedea inițierea procedurilor necesare pentru închirierea unui teren situat în Luduș, str. 8 Martie care a fost afectat de construirea rețelei de canalizare pluvială. Prin HCL nr. 22/2016, Consiliul Local a numit o comisie de negociere a prețului pentru închirierea unei suprafețe de 360 m.p. în componența: Liviu Popa, Ioan Coman, Dorin Stoica, din partea Executivului primăriei și din consilierii locali Tănasie Bologa și Gelu Virgil Puia. Din partea locatorului au fost prezenți Vasile Bologa, Ioan Bungardi și Ioan Lucian Ținteșan. După negocierea directă a prețului de închiriere a terenului s-a ajuns la prețul de 27 lei/m.p./an pe o perioadă de trei ani, propunere acceptată de Consiliul local.

 

B1

 

PREMIUL I. La Tîrgu Mureș, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, ISJ Mureș și Teatrul Național au organizat ediția a III-a a festivalului de teatru pentru elevi „Lumea minunată a scenei”. Din juriu au făcut parte actrița Raisa Ane și profesoarele Anca Blaga, Codruța Băciuț și Gabriela Cătană. Printre cele 19 formații participanet au fost și două din Luduș, ambele de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, coordonate de profesoarele Mirena Roman („L-am văzut pe nenea Iancu”) și Ana Bordan („Căutăm primăvara”). După deliberarea juriului, „Albinuțele vesele”, adică elevii din clasa pregătitoare „A” îndrumați de prof. Ana Bordan au câștigat premiul I pentru „talentul actoricesc de care au dat dovadă”, iar profesoara lor a primit o diplomă pentru „coordonarea trupei de teatru”. Despre actul teatral, Ana Bordan spune că „ pe copii îi ajută să-și stăpânească emoțiile, să le canalizeze înspre acțiuni plăcute văzului și auzului. Învățarea unui rol dezvoltă vocabularul și îi ajută să vorbească mai corect, mai fluent mai corect”. Cei zece copii de nota 10 care au urcat pe scenă sunt: Ariana Popa, Carla Rotar, Iris Șuta, Denisa Murșa, Riana Bondor, Alexandra Mărginean, Tudor Grosu, Alexandru Milășan, Bianca Mătieș, Diana Tripon. Să sperăm că această consemnare va fi prima dintr-un șir neîntrerupt de succese în lumea artei a micilor interpreți de astăzi.

 

12472604_1009756449108810_9036111263427654000_n

 

EVENIMENT. Primăria, Casa de Cultură și Protopopiatul Ortodox Luduș a organizat sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 18 în sala mare a Casei de Cultură Simpozionul Cultural – Artistic și Spiritual „Urcuș spre Înviere”. Conferința duhovnicească „Ortodoxia și provocările lumii contemporane” a fost susținută de Pr. Conf. Univ. dr. David Pestroiu de la Arhiepiscopia Bucureștilor și Pr. Lect. Univ. dr. Nicușor Beldiman de la Departamentul Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră București. Mirela Mănescu, Marius Ciprian Pop și Corul Protopopiatului Ortodox Luduș au oferit un concert de muzică sacră și pricesne. Conf. Univ. dr. Dumitru Sorica a expus lucrări în expoziția de icoane. Mihai Nașca, protopopul Lucian Voșloban și Dorin Grama au fost  inițiatorii acestui eveniment la care intrarea a fost liberă.

 

A consemnat

Ioan A. Borgovan

 

 

Sursa: PUNCTULwww.punctul.ro

Articole Similare

Back to top button