Noutati

Prospectorii asaltează zona Luduş !

 

Prospectiuni 2

 

 

În ultima perioadă, la orele dimineţii şi ale serii, oraşul Luduş este asaltat de o mulţime de oameni îmbrăcaţi cu salopete de lucru colorate, traficul rutier înregistrează creşteri semnificative datorită maşinilor uşoare de teren 4 x 4 care poartă o siglă vizibilă: PROSPECŢIUNI. Apoi oraşul, dar şi împrejurimile sunt străbătute de un păienjeniş de cabluri portocalii cu prize înfipte în sol. Astfel, cu puţină imaginaţie vedem imaginea unui oraş minat din timpul războiului.

Ce se întâmplă, de fapt?

Sorinel Tripon, administratorul public al oraşului spune că în zona Luduş se desfăşoară lucrări de prospecţiuni atât pe domeniul public, pentru care firma plăteşte o taxă, cât şi pe domeniul privat, acolo unde se încheie acorduri, iar dacă se înregistrează pagube materiale la culturile agricole se plătesc despăgubiri conform unor tarife aprobate de legislaţia în vigoare. „Noi am fost informaţi că scopul principal al acestei adevărate desfăşurări de forţe este de a determina rezervele de gaze şi petrol în zona noastră”, ne-a declarat Sorinel Tripon.

 

 

Prospectiuni 1

 

 

N-o fi vorba şi de gaze de şist?

Până când vom da un răspuns la această întrebare consemnăm amănuntele primite de la Mihai Mitroi, vicepreşedinte al Companiei „Prospecţiuni” SA şi vicepreşedinte în domeniul calităţii şi sănătăţii siguranţei ocupaţionale şi a mediului, precum şi de la conducerea echipei seismice nr. 22 care acţionează la Luduş. Mai întâi, Mihai Mitroi ne-a asigurat că domeniul de care răspunde şi în care este specialist constituie un capitol important în politicile Companiei, acestea fiind la standardele internaţionale acceptate de beneficiarii cei mai pretenţioşi, în acest caz Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş.

 

 

Prospectiuni 3

 

 

În zona Luduş SC PROSPECŢIUNI SA execută lucrări de prospecţiuni seismice pentru hidrocarburi până la data de 1 iunie 2013. Pentru a înţelege despre ce este vorba în acest caz, redăm pe scurt operaţiunile care se desfăşoară. Aşadar, lucrările de achiziţie a datelor seismice constau în generarea de unde elastice în puncte bine stabilite, din 35 în 35 m pe linii aflate la 350 m între ele şi recepţia semnalelor prin intermediul unor traductoare amplasate la distanţe de 35 m între ele pe linii perpendiculare pe liniile de generare. Semnalele sunt transmise la staţia de înregistrare prin intermediul unor cabluri care se întind pe suprafaţa terenului fără ca acestea să afecteze lucrările existente sau habitatul natural. Generarea undelor elastice se face prin explozia unor cantităţi mici de exploziv introduse în găuri cu diametrul de 6 cm la adâncimea de 10 m în afara localităţilor, cu respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, iar în localităţi generarea undelor se face cu ajutorul unor plăci vibratoare montate pe utilaje speciale.

Lucrările care se desfăşoară pe o zonă întinsă sunt efectuate de peste 300 de oameni care folosesc 52 de maşini uşoare de teren 4 x 4, maşini vibratoare, instalaţii de foraj şi o întreagă flotilă de microbuze pentru transportul muncitorilor. Pentru lucrările propriu-zise sunt folosite 30 de tone de cabluri senzori, materiale care sunt tentante pentru o categorie de oameni. Tentativele de furt şi distrugeri a echipamentelor sunt descurajate de o firmă care efectuează paza şi supravegherea prin GPS.

La întrebarea „Căutaţi gaze de şist?”, vicepreşedintele Mihai Mitroi ne-a răspuns: „Noi nu căutăm ceva anume. Ca prestator de servicii nu am dreptul să fac speculaţii pe această temă. Întrebarea trebuie adresată beneficiarului”.

 

 

 

 

                                                             A CONSEMNAT,

                                                    IOAN ANDREIU BORGOVAN

 

 

Articole Similare

Back to top button