Noutati

SECVENȚE LUDUȘENE, APRILIE-MAI 2019, HRANĂ PENTRU SUFLET

 

Martiri creștini ludușeni. Acum 170 de ani, adică în anul 1849, marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, Sfintele Paști, cuprinsă în calendarul creștin ortodox și greco-catolic, în luna aprilie, a fost îndoliată de drama de proporții uriașe suferită de întreg neamul românesc din Transilvania, prin asasinarea celor 40.000 de români civili neînarmați creștini ortodocși și greco-catolici, în toamna anului 1848 și primăvara anului 1849, de către maghiarii și secuii ardeleni incitați la crime antiromânești de guvernul revoluționar al Ungariei. Rapoartele întocmite de preotul ortodox Grigore Mărginean, în 15 noiembrie 1849 și de preotul greco-catolic Ioan Graur, în data de 28 noiembrie 1849, adeveresc că, în toamna anului 1848 și în Postul Paștilor, în aprilie 1849, prin secui au fost omorâți la Luduș, în casa lor (hurubă), pe stradă, în hotarele Ghejii și Bogății de Mureș, la podul Cuciului, prin hăcuire cu lancea, împușcare, ardere de vii, 35 de creștini ludușeni. Vina lor a fost una capitală, în viziunea celor care se considerau veșnici stăpâni peste Transilvania românească: români fiind, au revendicat și ei dreptul la libertate, egalitate și fraternitate, la fel ca toate națiunile Europei.

 

 

20 aprilie 2019-Sâmbăta lui Lazăr, mii de tineri și mai puțini tineri, ortodocși și greco-catolici, au participat la slujbele religioase de pomenire a morților, oficiate de sfințiți preoți români în Cimitirul Ortodox din Luduș și în cimitirul parohiei Gheja. În aceeași zi sau cu o zi, două înainte au curățit mormintele celor dragi trecuți în veșnicia lui Dumnezeu, au așezat, după datină, crenguțe de salcie, flori și lumânări aprinse lângă crucile de la căpătâiul decedaților și s-au rugat Tatălui Ceresc să îi pomenească în Împărăția Sa.

În ambele cimitire sunt numeroase morminte de care nu se mai îngrijește nimeni, pe motiv că și urmașii decedaților au trecut la cele veșnice. În această situație sunt mormintele familiei avocatului doctor Ioan Oltean (1875-1949), personalitate zonală marcantă a generației de români care a realizat Marea Unire din anul 1918 și cel al omului de cultură etnologul Ioan Vlăduțiu, patron spiritual al unei școli gimnaziale din oraș. Am sugerat și sugerez din nou ca de acele morminte să se îngrijească, pe baze de voluntariat, cadre didactice și elevi de la Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”.

 

 

Duminică, 21 aprilie 2019, ludușenii ortodocși și greco-catolici au celebrat Intrarea Domnului în Ierusalim, participând la Sfânta Liturghie, primind și ducând la casele lor ramuri verzi de salcie, binecuvântate de preoți, simbol al biruinței Domnului asupra păcatelor și a morții, îndemn zilnic spre gânduri frumoase și fapte bune, plăcute lui Dumnezeu.

La Biserica protopopială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, răspunsurile date de corul îndrumat de cântărețul bisericesc Sergiu Iacob, au fost împodobite de priceasna „Duminica la Florii”, cântată de doamna Ileana Oltean, membră a corului, educatoare la Grădinița „Căsuța fermecată”. Cu îngăduința domniei sale, dăruim textul pricesnei și enoriașilor din alte parohii mureșene. Cu siguranță, cititorii vor aprecia modalitatea artistică de prezentare a mesajului mesianic, încrustat în dialogul dintre Sfânta Fecioară Maria Născătoare de Dumnezeu și Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, întrupat om. „Duminica La Florii/ Zice mama către Fiu/ „Spune-mi Fiul meu iubit/ Tot ce ai de  pătimit. Că de patruzeci de zile/ Mi-ai rupt inima, Copile/ N-ai băut, nici n-ai mâncat/ Numa-n rugăciuni ai stat./ Spune-mi Fiul meu iubit/ Luni și marți ce-ai pătimit?!” „Îți spun, Maică, nu greșesc, Luni și marți mă pregătesc./ Eu mă pregătesc de moarte,/ Să scap lumea de păcate,/ Mă duc să fiu răstignit/ Pentru lumea ce-a greșit”/ „Spune-mi, Fiul meu iubit, Miercuri ce-ai de pătimit?”/ „Îți spun drept, Maica Mea,/ De miercuri nu Mi-ți mai vedea”/ „Spune-mi, Fiul meu iubit/ Joi ce ai de pătimit?”/ „Joi sunt dat la judecată/ De Pilat și a lui ceată”./ „Vineri ce-ai de pătimit?”/ „Îți spun, Maică, cu durere/ Vineri sunt batjocorit./ Când o fi chinul mai mare/ N-o fi lună, n-o fi soare./ Atuncea, Măicuța mea,/ Cu spini m-or încununa”./ „Spune-mi, Fiul Meu iubit,/ Sâmbătă unde vei fi?”/ „Atunci un bob de grâu sunt,/ Așezat într-un mormânt”./ „Spune-mi, Fiul meu iubit,/ Duminică unde vei fi?”/ „Îți spun, Maică adevărat/ Duminică voi fi Înviat”.

După oficierea Sfintei Liturghii și a Tainei Euharistiei, părintele protopop Lucian Voșloban i-a prezentat enoriașilor pe liceenii Andrada Ambruș, Andrada Săvâșcă, Ancuța Șoș, Vlad Poruțiu, Adina Fodor, Maria Călugăr, Karina Mândrean, Florin Olteanu, Oana Vidru, Mark Szasz, Alex Manu, Iarina Tătar, frumoși și harnici membri ai Grupului Ortodox de Inițiativă, din oraș, pe care, pentru rodnica lor activitate, i-a premiat. Încurajări și urări de succes le-a adresat părintele protopop Lucian Voșloban tinerilor enoriași ortodocși Andreea Bologa, Alex Mărginean, David Voșloban, Ionuț Grec, Luisa Morar, Tabita Rusu, Mark Fodor și Oana Vidru, componenți ai noii trupe de teatru (seria 2019-2020), înființată de Protopopiatul Ortodox Luduș și îndrumată de actorul și profesorul Rudi Moca.

 

 

„Veniți de luați Lumină!” Sâmbătă, 27 aprilie 2019, mulți ludușeni și-au înnobilat sufletul, ca părtași la miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos, urmărind pe canalul Televiziunii Trinitas, transmisiunea în direct a momentului divin de coborâre a Luminii Învierii în Mormântul de la Ierusalim al Domnului Hristos și de preluare a Luminii de către trimișii bisericilor ortodoxe autocefale din întreaga lume, inclusiv delegația Bisericii Ortodoxe Române. Cu o aeronavă Tarom, Lumina a ajuns la Patriarhia Ortodoxă din București. De la Patriarhie, Lumina a fost preluată de delegații Mitropoliilor Ortodoxe din întreaga țară. La Luduș, Lumina Învierii a fost adusă de domnul Dan Urcan, din Luduș (fratele fostului primar Florin Ionaș Urcan) și de domnul Lucian Laurențiu, fiul preotului ortodox Pompei Laurențiu, din comuna Ațintiș.

În noaptea de sâmbătă, 27 aprilie, spre duminică, 28 aprilie 2019, mii de ludușeni au participat la Utrenia Învierii, oficiată la cele patru biserici ortodoxe și la biserica greco-catolică. De la sfinții preoți Lucian Voșloban, protopopul Ludușului, Constantin Savu, Mihail Cercel, Viorel Ormenișan, Ilie Dăian, Valer Moldovan și Sorin Russu au luat Lumină, s-au închinat Sfântului Domn Iisus Hristos și sfintei Învieri a Sa, au cântat cu toții Imnul creștinătății întregi „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. Slujbele Învierii s-au încheiat după ce tuturor participanților li s-au dăruit paharele cu „Paști”. Peste zece mii de pahare cu „Paști” au fost asigurate prin binevoitorii creștini Cornel Luca (la Biserica protopopială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”), Dan Viziteu (la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”), familiile Iosif și Rodica Mocanu, Leonid și Mădălina Frandeș (la Biserica Tuturor Sfinților), Radu Mărginean (la Biserica din Parohia Gheja), prof. Liviu Botezan (la Biserica greco-catolică).

Marți, 3 mai 2019, zi de sărbătoare din Săptămâna Luminată, în bisericile ortodoxe și în cea greco-catolică din Luduș, dreptmăritorii creștini au participat la Sfânta Liturghie, la prăznuirea sfințirii bisericii Preasfintei stăpânei noastre și Maică a lui Dumnezeu,  de lângă Izvorul Tămăduirii și la sfințirea cea mică a apei. Sorbind din anghiasmă sau stropind cu ea toate cele din locuință și gospodărie, creștinii au luat ceea ce le este de trebuință: întărirea trupului și a sufletului, speranțe de sănătate, pace și prosperitate. De folos le-a fost enoriașilor și îndemnul preoților: „În rugăciune, mulțumiți pentru întărirea credinței creștine și pentru rugămințile îndeplinite”. În timpul Sfintei Liturghii, oficiată în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, doamna Melania Beldean a înălțat priceasna „Prea Sfântă Maică Fecioară”, ajutată de corul bisericii.

 

 

9 MAI 2019, zi aniversară cu triplă semnificație istorică: Proclamarea Independenței de Stat a României (1877), Sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, în Europa (1945), Crearea Uniunii Europene (1950). Primăria orașului Luduș și Protopopiatele Ortodox și Greco-Catolic au celebrat aceste evenimente prin ceremoniale militar-religioase care au avut loc la Monumentele Eroilor din vechiul centru civic al localității și din Cartierul Dacia. Au fost intonate Imnul Național al României și Imnul Uniunii Europene. Soboruri de preoți ortodocși și greco-catolici au oficiat slujbe de pomenire. Coloneii în rezervă  Sever Popovici (președinte al subfilialei Luduș a ANVR) și Ioan Rus au vorbit despre semnificațiile celor trei evenimente istorice aniversate. În acordurile Imnului Eroilor, la cele două monumente au fost depuse coroane ale recunoștinței. Cele două Monumente au fost străjuite de jandarmi ludușeni și de drapelele României și Uniunii Europene. Asistența a fost numeroasă, formată majoritar din elevi și preșcolari. S-a asigurat astfel continuarea tradițiilor de cinstire a eroilor, a trecutului istoric, a iubirii de neam și țară, în condițiile noi ale înfrățirii națiunilor de pe vechiul continent în marea familie a Uniunii Europene.

În aceeași zi de 9 Mai, Primăria și Casa Orășenească de Cultură au organizat în parcul central, festivitatea de comemorare a poetului național George Coșbuc, de la a cărui moarte au trecut 101 ani. Liceenii Oana Vidru, Ștefania Stan și David Hațegan, pregătiți de profesoara dr. Mirela Cosma, corul Liceului Tehnologic, avându-l ca solist pe profesorul de religie Septimiu Pop, au interpretat cântece pe versuri ale poetului George Coșbuc. Ansamblul folcloric „Ardealul”, îndrumat de coregrafii profesioniști Mariana și Petru Pop, au prezentat transpunerea scenică a poeziei „Nunta Zamfirei”. Domnii Dorin Grama și Marian Balea au citit din creația poetului George Coșbuc și din propria creație lirică. Domnul Marian Balea a depus flori la bustul turnat în bronz al lui George Coșbuc.

 

 

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat marți, 14 mai 2019, o nouă vizită pastorală în Protopopiatul Ortodox Luduș. Însoțit de părintele protopop Lucian Voșloban, de consilieri arhiepiscopali și un numeros sobor de preoți ortodocși din orașul Luduș și din parohiile rurale învecinate, de cântăreți bisericești ludușeni, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba arhierească de sfințire a locașului de închinare și a pristolului de la Biserica cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, lăcaș de cult ortodox, a cărui piatră de temelie a fost sfințită în 16 aprilie 2018 de Înaltul Ierarh al Alba Iuliei. Acum, în mai 2019, la numai un an de la începerea zidirii, noul locaș de întâlnire a enoriașilor din Parohia ortodoxă Luduș V, cu Dumnezeu, a ajuns la stadiul de construcție în roșu.

În bogatul și emoționantul Cuvânt de Învățătură, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu a prezentat bisericile ortodoxe ca laboratoare ale Învierii și ale Sfințeniei în care creștinii intră în contact cu energiile divine și își desăvârșesc viața, configurându-se după chipul Lui Hristos, în sfințenie, asigurându-și astfel accesul în Paradisul ceresc. Referindu-se la istoria neamului românesc trăitor în strămoșescul spațiu Carpato-Danubiano-Pontic, a menționat că nu averea ne-a fost semn de noblețe, ci credința creștină întemeiată de Iisus Hristos. Statornici în credința străbună, voievodul român Constantin Brâncoveanu, fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ienache și, mai apoi, până aproape de zilele noaste, numeroși alți români ortodocși au preferat să moară, să sufere moarte de martiri, decât să-și părăsească credința străbună ortodoxă.

La finalul vizitei, i-a felicitat pe preotul Viorel Ormenișan pentru hotărârea de a se angaja în complexa lucrare de ridicare a noului locaș de cult ortodox din Luduș, pe principalul binevoitor sponsor Claudiu, pe maistrul constructor Mircea Marian și echipa sa pentru lucrările de calitate executate, pe oficialitățile locale și toți enoriașii ludușeni, pentru ajutorul dat, pentru prezența la slujba de sfințire a locului de închinare amenajat la demisolul Bisericii și a promis că va veni și la slujba de sfințire, de târnosire a lăcașului, atunci când acesta va fi finalizat.

Preotul Viorel Ormenișan, parohul Bisericii ”Sfinții Martiri Brâncoveni” a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte Irineu pentru că l-a învrednicit să creeze Parohia Ortodoxă Luduș V, să se îngrijească de construcția și dotarea noului lăcaș de cult. A apreciat dărnicia sponsorului Claudiu, profesionalimul echipei de constructori condusă de dl. Mircea Marian, ajutorul primit din partea primarului Cristian Moldovan și a vicepreședintelui C.J. Mureș Ovidiu Dancu. A mulțumit credincioșilor prezenți și tuturor enoriașilor angajați în pregătirea și desfășurarea importantului eveniment religios din acea memorabilă zi.

La slujbă au participat primarul Ioan Cristian Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, comandantul Poliției Luduș, comisarul Leonid Frandeș, membrii consiliului parohial, paramedicii de la SMURD-POMPIERI, subofițeri de la Poliția Locală. Și vremea a fost frumoasă, ploaia oprindu-se când clopotele Bisericii au anunțat sosirea Înaltului Ierarh.

La orizontul viitorului apropiat se prefigurează sărbătoarea comunitară „Zilele orașului Luduș” și lansarea noii Monografii a orașului Luduș.

 

 

 

 A consemnat

MIRCEA GHEBOREAN

 

Sursa: CUVANTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button