Noutati

SECVENȚE LUDUȘENE CU FOTOGRAFII

 

 

O FOTOGRAFIE PENTRU MUZEUL MEMORIEI LUDUȘENE

Din cele șase chioșcuri pentru vânzarea de ziare și reviste, răsărite la Luduș ca din pământ după asasinarea cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, acum, în august 2021, mai este în funcțiune unul singur, cel din cartierul Dacia, „de lângă barieră”.

Dintre zecile de ludușeni care și-au încercat norocul în afaceri ca vânzători de ziare, reviste și carte tipărită, după 1989, a rezistat doar doamna Olga.

Chioșcul „de lângă barieră” își datorează 100% supraviețuirea iubirii doamnei Olga și a numeroșilor ei prieteni pentru cuvântul tipărit, pentru ziarele și revistele care promovează adevărul.

Acestora și nu numai lor le dezvălui încă un adevăr: Olga noastră este fericită pentru că fiica ei, Diana, este studentă bursieră la Farmacie, o pasionează istoria națională și universală și citește foarte mult.
La Mulți Ani, doamnă Olga și cu mulți prieteni cărora să le deschizi gemulețul chioșcului de ziare „de la barieră”.

 

 

UN ATESTAT PROFESIONAL NUMIT CARNET DE MOȚ

În fiecare zi de marți, ultramodernul parc de odihnă, agrement și sport a orașului Luduș este amenajat ca spațiu pentru vestitul târg săptămânal din Câmpia transilvană.

De mulți ani, în pridvorul aleii producătorilor agricoli își are colțul său rezervat domnul Gheorghe Beleiu, din orașul Câmpeni, iscusit și ingenios meșter specializat în prelucrarea lemnului.

Toate obiectele prezentate spre vânzare sunt din lemn și aduc la Luduș mireasma proaspătă a pădurilor din Apusenii crăișorului Avram Iancu. Sunt grupate după folosință: unelte agricole, ustensile pentru bucătărie, instrumente muzicale, aparate pentru masaj muscular, mături, coșărci, fluiere și enumerarea poate continua.

Când este întrebat despre timpul și autorizația afacerii sale, prezintă un CARNET DE MOȚ, eliberat de Guvernul României, în temeiul Legii 33 din 1996, a Parlamentului României. Acea lege reactualizează drepturile strămoșești ale moților, anulate de Imperiul Austro-Ungar (1867-1918), reiterate de Iuliu Maniu, în perioada interbelică (1919-1939), șterse de comuniști (1945-1989).

Cumpărând de la domnia sa îi încurajăm pe producătorii români, profitul rămâne în țară, grăbim sfârșitul epocii plasticului, toxic pentru sănătatea omului și a planetei Pământ.

 

 

LUCRĂRI NOI PE TĂRÂMUL EDUCAȚIEI ȘI CIRCULAȚIEI

Până nu demult, circulația rutieră în zona intersecției Bulevardului ludușean cu străzile Pieței și Independenței a constituit pentru conducătorii auto o probă de răbdare sau de nerușinat tupeism. De-a lungul anilor, acolo s-au produs multe accidente de circulație. Lucrurile erau complicate de apropiatele trei treceri de pietoni. În zi de târg, marțea, era chiar haos.

Intervenția Primăriei era imperios necesară. Întâi, au fost trimiși polițiști să reglementeze atât circulația pietonilor, cât și a autovehiculelor. Autoritatea lor consta în gestul brațelor, în semnalele fluierate și în expresia „Hai, treceți, iubiții mei!”

 

 

Primăria, a trecut la planul educativ B: amenajarea, în zonă, a primei treceri pietonale semaforizate și desființarea a două vechi treceri pietonale din apropiere. Aceasta s-a petrecut în luna iulie 2021. În luna august 2021, a fost finalizat planul C, de amenajare în acea periculoasă intersecție de străzi a unui sens giratoriu.

De atunci, ludușenii și vizitatorii din alte localități, fie ei prieteni, fie conducători auto, când ajung în acel spațiu respectă indicațiile semaforului și semnificațiile semnelor de pe bordura sensului giratoriu, nu se mai lasă conduși de instinctul primar de a trece pe unde și când vor mușchii lor.

 

 

A consemnat
MIRCEA GHEBOREAN

 

Sursa: CUVÂNTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button