Noutati

SECVENȚE LUDUȘENE. GRUPAJ DE ȘTIRI REALIZAT DE MIRCEA GHEBOREAN

 

 

UN „MARȘ PENTRU VIAȚĂ”, LA LUDUȘ

 

Când am fost invitat să particip la ediția din acest an, cea cu numărul 12 (2011-2022), a „Marșului pentru viață”, sufletul mi s-a luminat de emoționanta definiție a vieții rezultate din iubire: „Cine ne iubește?/ Cine ne-ngrijește?/ Ne dăm seama/ Este MAMA!”

Coborând în inimă rațiunea minții, am îmbogățit definiția vieții: „Întradevăr, este mama, dar și mama mamei mele, și mama bunicii mele, și mama neamului nostru creștin românesc, Sfânta Fecioară Maria, aleasă de Dumnezeu să fie scară pe care să coboare din Cer pe Pământ Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, ca să ne mântuiască de greșeli și de păcate, El fiind Calea, Adevărul și Viața”.

Doi virtuali tineri ludușeni, un El și o Ea, mi-au îndreptat gândurile spre apocalipsa din Ucraina vecină, din care milioane de mame au pornit în marșuri ale vieții spre Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria să salveze viața fiicelor și fiilor, în timp ce tații, frații, unchii și bunicii își jertfesc viața, încercând să-i oprească pe invadatorii trimiși de noul „tătuc” de la Kremlin.

În sfânta zi a Bunei Vestiri, vineri, 25 martie 2022, m-am încolonat și eu în „MARȘUL VIEȚII”, de la Luduș, alături de 500 de elevi ai Liceului Tehnologic și ai Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu”, de părintele protopop ortodox Lucian Voșloban, inițiatorul acelui eveniment creștin, de părintele paroh Viorel Ormenișan, de la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, de pastorul penticostal Ioan Radu, de profesorul Claudiu Corneliu Ciucă, directorul liceului, de profesorul de sport Emil Stan, responsabil cu „mobilizarea”, de doamnele profesoare însoțitoare, de jandarmii și polițiștii apărători ai ordinii, securității și liniștii publice.

Admirați de trecători, participanții la „Marșul vieții” au parcurs tradiționalul traseu: străzile Crinului, Lăcrămioarei, Ghioceilor, Bulevardul 1 Decembrie 1918. Pe platoul din fața Casei Orășenești de Cultură, i-au primit cu salutul gazdei profesorul de religie Septimiu Pop și grupul de eleve pregătite să încheie evenimentul creștin cu un emoționant (și pe gustul lor!) recital muzical. Au demonstrat că au talent, rafinament artistic, prezență scenică elevele-soliste vocale Melania Șofron, din clasa a IX-a C, Nuria Duca, din a XI-a F, Carmen Pop, din a XI-a C.

La finalul „Marșului pentru viață”, părintele protopop Lucian Voșloban i-a felicitat pe toți participanții, le-a mulțumit directorilor de școli și profesorilor pentru parteneriat, iar pe elevi i-a sfătuit ca, la întoarcerea în familiile lor, să explice că evenimentul din acea Sfântă zi a Bunei Vestiri a fost dedicat femeilor, femeii-mamă, încheind cu stimă și recunoștință luna martie-Luna Femeii. De asemenea, i-a sfătuit pe copiii și tinerii ludușeni să le dăruiască mamelor doar bucurii și iubire, prin vorbe, gesturi, dar mai ales prin fapte plăcute Sfintei Treimi, Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu.

În fotografia de grup se disting și pancartele purtate de elevi, pe care au fost înscrise mesajele: „UNIȚI PENTRU VIAȚĂ”, „PRO-VIAȚĂ ÎNSEAMNĂ PRO-DRAGOSTE”, „EGALITATE, ECHITATE, SPRIJIN”,

Parteneriatul BISERICĂ-ȘCOALĂ-FAMILIE și-a dovedit din nou bogăția de virtuți educațive oferite copiilor și tinerilor ludușeni care se pregătesc pentru viața comunitară.

 

 

CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA, LA LUDUȘ

 

        Sâmbătă, 26 martie 2022, între orele 2030 și 2130, prezenți pe treptele de la intrarea Primăriei orașului Luduș și pe esplanada din apropiere, zeci de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială Nr. 1, însoțiți de doamne profesoare, au marcat simbolica celebrare a apelului adresat omenirii întregi la unitate și solidaritate, din perspectiva viitoarelor generații și a anilor care urmează în calendarul viețuirii pe Pământ.

Inițiatorul și moderatorul acestui excepțional eveniment ludușean este domnul profesor de muzică Ioan Șopterean, voluntar în Programul Național CANTUS MUNDI, membru de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, din București și unul dintre cei 10.000 de dirijori de formații corale din România anului 2022.

În debutul activității din acea seară, care a coincis cu surprinzătorul moment al stingerii iluminatului public din oraș, profesorul Ioan Șopterean a explicat, în câteva propoziții și pe înțelesul colaboratorilor săi, scopul, obiectivele și finalitatea programului-campanie, din acest an CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA. Le-a comunicat că, potrivit acțiunilor lor, îi acceptă ca membri în echipa de copii și tineri din orașul Luduș voluntari Cantus Mundi, dar având în vedere că aici încă nu s-au stabilit copii ucrainieni, refugiați din patria lor din cauza invaziei rusești, le vor transmite, telepatic, prietenilor ucrainieni aflați în grele încercări, sentimentele de frățietate, solidaritate, compasiune și de prietenie.

Pentru acea seară au hotărât ca mesajul lor să fie muzical, în accepțiunea Imnului lor: „Cantus Mundi, Cantus Mundi/ Prin cântec împreună vom fi”.

Bâjbâind veseli la lumina telefoanelor mobile, au reușit să descifreze versurile cântecelor „O lume minunată”, a lui Mihai Constantinescu, „Gașca mea”, semnată Hi-Q, „Let it be”, a renumitului grup The Beatles, „Iubirea schimbă tot”, semnat Andra și … Ca profesor diriginte, ca tată de copii, ca român trăitor în secolul migranților mi-a plăcut cântecul „Acasă”, a românului Smiley, din care reproduc refrenul: „Vreau să cânt, să visez și să râd/ Să nu uit să mă joc câteodată./ Și-atunci când în lume voi pleca/ Să nu uit să mă întorc acasă”.

Înainte de despărțire au hotărât ca, în fiecare seară, să se roage și pentru ipoteticii lor prieteni ucrainieni, iar împreună cu părinții lor să contribuie cu donații la Campania „Din dragoste pentru ucrainieni” organizată de Bisericile Ortodoxe și la Campania umanitară lansată de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul Primăriilor.

 

 

 

A consemnat

MIRCEA GHEBOREAN

 

Foto: SEBASTIAN CĂPUȘAN

 

Sursa: CUVĂNTUL LIBERwww.cuvantul-liber.ro

Articole Similare

Back to top button