Noutati

Sfintele Pasti! Sa ne bucuram de ele, cu omenie si dragoste. Sarbatori fericite!

 

Pastele este cea mai veche sarbatoare a crestinatatii, care stabileste o punte intre Vechiul si Noul Testament. Legatura intre sarbatoarea evreiasca Pessah si sarbatoarea crestina este si reala si ideala. Reala, pentru ca Iisus a murit in prima zi a Pastelui evreiesc, ideala pentru ca, prin moartea si invierea lui, Mantuitorul implineste de fapt profetia Vechiului Testament. Pastele crestin a preluat multe dintre traditiile celui evreiesc, inclusiv simbolul mielului sacrificat. De Sfintele Sarbatori de Pasti, apare “floarea Pastelui”, o floare mica, alba care seamana putin cu Margareta. Creste in locurile umede si apare cu o saptamana – doua inainte de Paste. In trecut copiii o culegeau si o duceau in Vinerea Mare la biserica, unde o puneau pe masa speciala, sarutau icoana si treceau pe sub aceasta masa incarcata cu flori, de trei ori. Astfel ei deveneau imuni bolilor si relelor si isi puneau trei dorinte, cate una la fiecare trecere. Florile aduse in Vinerea Mare sunt date dupa Denia Prohodului, catre toti credinciosii care au inconjurat biserica de trei ori.

 

Pasti

 

Una dintre cele mai mari bucurii ale copilariei de alta data, era mersul la denie. La Denia  de joi copiii stateau in genunchi si se rugau de douasprezece ori, faceau noduri unui snur, fiecare nod simbolizand o dorinta. Sfintele Pasti, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii este mult mai vasta atat in semnificatii cat si in obiceiuri. Sa nu uitam cata bucurie poate fi in sufletul unui copil in clipa in care ciocneste un ou rosu! Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat! Si jocul cu cine are cel mai tare ou rosu starneste competitia si pastrarea traditiei.

Pentru romani, pregatirea Pastelui inseamna mai intai curatenia si bucatele care se fac in casa. De Pasti se fac sacrificii violente (taiatul mielului si, in unele zone, a purcelului sau vitelului, spartul oualor), se prepara alimente rituale (colaci, pasca), se aprind luminile, se crede ca se deschid mormintele si cerurile, ca vorbesc animalele, ard comorile etc.

 

Pasti2

 

Dincolo de cadouri, de petreceri… se afla adevarata semnificatie a Pastelui, incearcati sa-i dati lumina si sa o traiti cu adevarat…  Sarbatori fericite incarcate de lumina, seninatate, bucurie si dragoste! Hristos a inviat!

 

 

                         Echipa Ludus On Line si echipa Radio Transilvania Ludus,

                          va doresc sa aveti parte de un Paste Linistit si Fericit !

 

 

Articole Similare

Back to top button